synoronews

Τα όρια και η σημασία στο μεγάλωμα των παιδιών

Η ζωή σε μια οργανωμένη κοινωνία έχει όρια και κανόνες, προκειμένου τα μέλη της να συμβιώνουν αρμονικά, σε ένα περιβάλλον συναισθηματικά...

Η ζωή σε μια οργανωμένη κοινωνία έχει όρια και κανόνες, προκειμένου τα μέλη της να συμβιώνουν αρμονικά, σε ένα περιβάλλον συναισθηματικά και ψυχολογικά ασφαλές και κοινωνικά σταθερό. Τα όρια μας προστατεύουν και μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια. Αυτή βέβαια η πλευρά τους τείνει να παραγνωρίζεται, καθώς αυτό που συνήθως υπερισχύει είναι το γεγονός ότι μας δυσκολεύουν και μας περιορίζουν.

Γράφει η Άνθια Ναυρίδη, PhD, MSc

Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος



Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν φανάρια στους δρόμους και κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Πολύ απλά το αυτοκίνητο θα ήταν ένας εφιάλτης, όπου αντί να ασχολείται κανείς με το πώς θα φτάσει στον προορισμό του, θα τον απασχολούσε μόνο το να μην σκοτωθεί ή το να μην τρακάρει.

Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να μην είχαν συγκεκριμένο ωράριο τα καταστήματα, πόσο πιο πολύπλοκη, αβέβαιη και δυσάρεστη θα ήταν μια επίσκεψη στην αγορά. Όλα αυτά τα αποδεχόμαστε και τα ακολουθούμε χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για όρια, έχουν γίνει δεύτερη φύση μας.

Τα όρια μπαίνουν από την αρχή της ζωής μας. Κανείς δεν γεννιέται γνωρίζοντας τα, από τη γέννηση του όμως και έπειτα αρχίζει να συνειδητοποιεί την ύπαρξη και την αναγκαιότητα τους.

Αντίστοιχα τα θέτουμε και στα παιδιά μας χωρίς πολλές φορές να θεωρούμε ότι πρόκειται για όρια, όπως για παράδειγμα όταν βάζουμε το μωρό μας να κοιμάται στο κρεβάτι του, στο δωμάτιο του, να κοιμάται συγκεκριμένες ώρες, όταν απαιτούμε να φοράει μπουφάν για να βγει έξω κ.λ.π. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό τα όρια να αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, να προσαρμόζονται δηλαδή κάθε φορά στην εκάστοτε ηλικία του και κατ’ επέκταση στις ανάγκες και τις δυνατότητες του.

Όσο απαραίτητα είναι, τόσο δύσκολη είναι η σωστή εφαρμογή τους, αλλά και η προσαρμογή του παιδιού σε αυτά χωρίς αντιδράσεις και ξεσπάσματα.

Τα όρια λοιπόν προκαλούν αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμείς οι γονείς δυσκολευόμαστε να τα βάλουμε στα παιδιά μας. Νιώθουμε ότι γινόμαστε «κακοί», τιμωρητικοί, ότι τα καταπιέζουμε ή ότι περιορίζουμε το δυναμισμό τους. Όλες αυτές οι ερμηνείες προκύπτουν κατά κύριο λόγο από την ίδια την αντίδραση των παιδιών.

Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον πως εμείς οι ίδιοι στεκόμαστε απέναντι στα όρια, στον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε και αντιδρούμε σε αυτά, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός και τα βιώματα του και αυτό είναι θεμιτό.

Κάποιοι επιθυμούν περισσότερο να οργανώνουν τη ζωή τους βάσει προγράμματος και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πειθαρχία, κάποιοι άλλοι επιλέγουν να οργανώνουν τη ζωή τους με πιο χαλαρούς τρόπους και χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα όρια αποτελούν ένα εξωγενές κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, μέσα στο οποίο καλούμαστε όλοι να κινηθούμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το να βάζουμε λοιπόν όρια στα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή συναισθηματική τους ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση τους.

Πέρα από το γεγονός ότι τα προετοιμάζουν για την αυριανή ένταξη τους στην κοινωνική πραγματικότητα, αποτελούν και ένα απαραίτητο συστατικό της ορθής διαπαιδαγώγησης, καθώς προστατεύουν τα παιδιά μας και τα κάνουν να νιώθουν ασφάλεια.

Η χρήση των ορίων συνδέεται και με τη χρήση ή μη της τιμωρίας, καθώς από μια ηλικία και μετά τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες, ότι επηρεάζουν τους άλλους και το περιβάλλον τους, τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά. Αυθόρμητα εμείς οι γονείς τους μιλάμε για όλα αυτά όταν τους λέμε: «πονάει αυτό που κάνεις», «θα στεναχωρηθεί το παιδάκι…» ή «θα σπάσει το παιχνίδι…» κ.λ.π.

Η Τιμωρία μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί και σαν μια έμπρακτη επιβεβαίωση όλων αυτών που τους λέμε περί των συνεπειών που έχουν οι πράξεις. Και αυτή είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι η χρησιμότητα της.

Η τιμωρία κρίνεται από το πώς χρησιμοποιείται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά ή λάθος. Δεν είναι λοιπόν από μόνη της κάτι το κακό, ο τρόπος που χρησιμοποιείται ευθύνεται για τα θετικά και τα αρνητικά της.

Παρ’όλα αυτά η λέξη τιμωρία είναι μια από τις πιο ενοχοποιημένες λέξεις, όχι μόνο για τους γονείς αλλά και πολλούς από εκείνους που ασχολούμαστε επαγγελματικά με τα παιδιά, όπως είναι για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί.

Συχνά κανείς αποφεύγει να τη χρησιμοποιήσει αντικαθιστώντας την με άλλες, όπως τη λέξη συνέπεια, το time out ή την καρέκλα της σκέψης κ.λ.π. Όποια λέξη όμως και αν επιλέγουμε τελικά να χρησιμοποιήσουμε, το νόημα της τιμωρίας, όπως και το βίωμα του παιδιού παραμένει ακριβώς το ίδιο. 



Πηγή :  boro.gr/

Related

Παιδί 6661545937538298913

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


RecentHot in week

Recent

Από το εγώ στην ουσία

Ο Carl Gustav Jung, ένας από τους σημαντικότερους ψυχολόγους του 20ού αιώνα, είχε μια μοναδική προσέγγιση για το πώς η ζωή μας εξελίσσεται. Μίλησε για το δεύτερο μισό της ζωής, μια φάση που ξεκινά περ...

Ετοιμαστείτε για την τελετή λήξης

Πάντα, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και η τελετή λήξης, αποτελούν λόγο να σχολιασθεί το τηλεοπτικό προϊόν που σερβίρουν οι εκάστοτε διοργανωτές στην υφήλιο, θέλοντας να περάσουν το μήν...

Αλλάζει η συμπεριφορά ενός El Presidente ;

Με αφορμή το Κυπριακό και την μαύρη επέτειο της κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, για αυτό το δυσβάστακτο Πενήντα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»: 20/7/1974 -20/7/2024, ο κ. Δένδιας ως εκ της θέσεως του και ως όφε...

Γη: Η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή επιβραδύνει την περιστροφή της Γης και αλλάζει την ώραΤο λιώσιμο των πολικών πάγων λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης επιβραδύνει την περιστροφή της Γης και αλλάζει τη διάρκεια της ημέρα...

Ηλεία ισχυρός σεισμό

Απομακρύνθηκαν προσωρινά από τα γραφεία τους όλοι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Ηλείας – Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίριαΜετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό, και με εντολή το...

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -