Το υπουργείο Παιδείας «κόβει» 180.000 «αιώνιους» φοιτητές
Αρβανιτόπουλος: Προσφέρουν κακή υπηρεσία στην εκπαίδευση και στον Έλληνα φορολογούμενο Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνουν οι αποκαλούμενο...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/04/foithtes.html
Αρβανιτόπουλος: Προσφέρουν κακή υπηρεσία στην εκπαίδευση και στον Έλληνα φορολογούμενο
Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνουν οι αποκαλούμενοι “αιώνιοι” φοιτητές, καθώς το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να βάλει τέλος στη χωρίς όρια φοίτηση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, περισσότεροι από 180.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 70.000 σε ΤΕΙ, αναμένεται να χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα εντός του 2014, καθώς όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί πριν από το 2006, πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, για να πάρουν το πολυπόθητο πτυχίο εντός τους έτους.
Είναι κοινό μυστικό ότι μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός για την απόκτηση του πτυχίου και ο φοιτητής μπορεί να έχει τη φοιτητική ιδιότητα για πάντα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα ΑΕΙ απ' όλη τη χώρα, τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.
Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση των στοιχείων, οι “ενεργοί” φοιτητές υπολογίζονται στους 230.000.
“Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει” δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας ότι προσφέρει κακή υπηρεσία στην εκπαίδευση και στον Ελληνα φορολογούμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, περίπου 180.000 φοιτητές υπολογίζεται οτι θα χάσουν οριστικά τη φοιτητική τους ιδιότητα, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει ότι όσοι είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από το 2006 και δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα παύουν να δηλώνουν φοιτητές.
“Πρωταθλητές” στους αιώνιους φοιτητές είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολουθούν το Πάντειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους 596.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, καθώς έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους.
Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου 180.000 πρέπει διαγραφούν από τα ιδρύματα, με βάση το νέο νόμο. Από τους 178.826 που καταγράφονται, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887). Ο αριθμός στη συγκεκριμένη κατηγορία (άνδρες φοιτητές) αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 3,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.227 άτομα.
Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους, παρά το γεγονός ότι τάσσονται υπέρ του ξεκαθαρίσματος των μητρώων, ζητούν να μην πληγούν φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των σπουδών τους.
Οι πρυτάνεις ζητούν να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για όλους όσοι είναι κοντά στο όριο της δεκαετίας, ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να διαγραφούν αυτοί που είναι “συνταξιούχοι φοιτητές”.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με δηλώσεις των πρυτάνεων, ότι πολλοί παλαιοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στα έδρανα και παρακολουθούν μαθήματα, προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο τους.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι, για τους οποίους καθυστερούν οι φοιτητές να πάρουν το πτυχίο τους.
1. Οι απόφοιτοι σε ποσοστό 35,2% ανέφεραν ως βασικότερη αιτία ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ το 23,7% τόνισε ότι εργάζεται με μερική απασχόληση.
2. Ποσοστό που αγγίζει το 14% απάντησε ότι «αποσυντονίστηκε» κατά τη διάρκεια των σπουδών τους από τις συνεχείς απεργίες και καταλήψεις, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό αποφοίτων ανέφερε πως «εξ αρχής γνώριζαν ότι ακόμα και ως πτυχιούχοι δεν θα είχαν εξασφαλισμένη θέση στην αγορά εργασίας».
Από το σύνολο των ερωτηθέντων (περισσότεροι από 900 φοιτητές συμμετείχαν στην έρευνα) , 252 άτομα απάντησαν ότι πήραν πτυχίο στα τέσσερα χρόνια (26,1%), 244 άτομα στα πέντε (25,3%), 215 άτομα στα έξι χρόνια (22,3%), 116 στα οκτώ χρόνια (12%), 70 άτομα στα 10 (7,3%) και πάνω από 10 χρόνια μένουν στο Πανεπιστήμιο 64 άτομα (6,6%).
Στο ερώτημα αν ο λόγος ήταν ότι «δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το διάβασμα και η μελέτη», απάντησε το 96,8% «όχι» και μόνο το 3,2% «ναι». Αντίστοιχα, στο ερώτημα αν έφταιγε ότι «δεν με ενέπνευσαν οι καθηγητές και οι διδάσκοντές μου», το 94,9% απάντησε «όχι» και μόνο το 5,1% «ναι».
Σε ό,τι αφορά στα μεγαλύτερα ποσοστά, η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 85% των φοιτητών καθυστερεί να λάβει το πτυχίο του. Στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 77%, ενώ στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης, στη Νομική Αθήνας και στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, 3 στους 4 φοιτητές χαρακτηρίζονται ως “αιώνιοι”.
Λιγότεροι “λιμνάζοντες” φοιτητές καταγράφονται στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (3%), καθώς στις σχολές Νοσηλευτικής Αθήνας και Βαλκανικών Σπουδών .
Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας οι «αιώνιοι» φοιτητές υπολογίζονται περίπου σε 3.000, ενώ περίπου 2.500 υπολογίζεται οτι είναι οι '”αιώνιοι” φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τι προβλέπει ο νόμος
Σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι» φοιτητές χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα.
Με το νέο νόμο όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα, αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα, αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα, όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα.
Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.
Πηγή : tragiko.net/