Παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα
Με «ναρκοπέδιο» μοιάζει η κατ’ αρχή σύγκλιση θέσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για τα δυο ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας, της ...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/02/blog-post_6371.html
Με «ναρκοπέδιο» μοιάζει η κατ’ αρχή σύγκλιση θέσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για τα δυο ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.
Η διαπραγμάτευση, εξελίχθηκε σε προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών, τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μας, όσο και μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επέμεινε στην κατάργηση του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις, παρά την ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, καθιέρωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να αποφύγει (σε προεκλογικό χρόνο και με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ) οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας προβάλουν ως συμβιβαστική λύση, χωρίς ωστόσο να ευσταθεί νομικά, να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων στον εκάστοτε προεδρεύοντα του ΑΣΕ (δηλαδή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας).
Η έγκριση ή μη των απολύσεων, όπως υποστήριξαν τα στελέχη του υπουργείου, μπορεί να μην ισχύει ως διαδικασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, καθίσταται περιττή μετά την αναβάθμιση του ΑΣΕ και την πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων.
Προς μείωση οι εισφορές
Στην αναζήτηση των κονδυλίων που θα καλύψουν το κενό εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, μετά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος, η μείωση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα αφορά 2,9% εργοδοτικές εισφορές και 1% εισφορές εργαζομένων.
Οι απώλειες, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζονται στα 450 - 500 εκατ. ευρώ (αντί των 700 εκατ. ευρώ) και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να τις «καλύψει» χωρίς νέες μειώσεις στις συντάξεις ή νέους φόρους, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη.
«Το υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει στην κάλυψη του όποιου ελλείμματος δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία», ήταν η δήλωση που έγινε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η οποία θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο κατ' απαίτηση των επικεφαλής της τρόικας.
Οι μειώσεις θα αφορούν, με βάση το τελικό σχέδιο, κυρίως εισφορές του ΟΑΕΔ έναντι παροχών:
-Ελάφρυνση του κόστους ασφάλισης για τον εργοδότη κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες (κατάργηση εισφοράς 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών του ΟΑΕΔ, 1% υπέρ του κλάδου στράτευσης του ΟΑΕΔ και 0,90% που παρακρατείται υπέρ της κατάρτισης).
-Κατάργηση της εισφοράς 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ.
Πηγή : real.gr/
SUPPORT THIS BLOG