Το σκάνδαλο των εξοπλιστικών έχει πολλά… απόνερα, ιδιαίτερα με όσα συνέβησαν την περίοδο Σημίτη πριν μπούμε στο ευρώ με τα «μαγειρέματα» στο έλλειμμα. Σήμερα, το CRASHonline αποκαλύπτει την υποεκτίμηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που αποτέλεσε τον βασικότερο παράγοντα της αναθεώρησης των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους της περιόδου 2000-2003. Μάλιστα η υποεκτίμηση αυτή αποτελεί το 26% της συνολικής αναθεώρησης του ελλείμματος για το 2003, το 74% για το 2002, 50% για το 2001 και το 89% για το 2000!
Τι έγινε; Η διάσταση που υπάρχει μεταξύ του χρόνου παράδοσης των οπλικών συστημάτων και του τρόπου αποπληρωμής τους (συνήθως με δόσεις) έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1997-2003 να αποκρύψει από το έλλειμμα της περιόδου αυτής τις κολοσσιαίες για τη χώρα αγορές πολεμικού εξοπλισμού.
Αυτό έγινε με το εξής τέχνασμα: Ισχυριζόμενο ψευδώς ότι εφαρμόζει την μέθοδο παράδοσης και εκμευταλευόμενο την μυστικότητα των πληροφοριών για το πότε παραδίδονταν στην χώρα τα διάφορα οπλικά συστήματα (π.χ δεν παραδίδονται όλα τα τανκ η όλα τα αεροπλάνα την ίδια χρονιά) υποεκτιμούσε τα ποσά που επηρέαζαν το έλλειμμα(ESA 95) για κάθε χρονιά της περιόδου αυτής. Αυτό αποκαλύφθηκε συγκρίνοντας τις πληρωμές του τακτικού προϋπολογισμού της περιόδου αυτής με τα συνολικά ποσά που είχαν καταχωρηθεί στο έλλειμμα (ESA 95)για την ίδια περίοδο.
Ειδικότερα, μια σύντομη και περιεκτική αναφορά των ζητημάτων που αφορούν την υποεκτίμηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς τη περίοδο 1997-2003, περιέχεται στην επίσημη αναφορά της Commission το 2010.
Εκεί λοιπόν σημειώνονται τα εξής: «Οι δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς είχαν ευρέως υποεκτιμηθεί από την κυβέρνηση μεταξύ 1997 και 2003. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι (αρμόδιες για τον υπολογισμό τού ελλείμματος) Ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει ότι είχαν πλήρη πληροφόρηση για την αξία του στρατιωτικού εξοπλισμού που είχε παραδοθεί, ενώ στην πραγματικότητα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με την παράδοση ήταν εμπιστευτικές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μικρό μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού που είχε παραδοθεί να καταγραφεί ως κυβερνητική δαπάνη.
Μετά την διαπίστωση αυτή, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν προσωρινά οι ταμειακές ροές ως βάση καταγραφής των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καταγράφονταν όλες οι δαπάνες.» Προκειμένου το παραπάνω εδάφιο να γίνει πλήρως κατανοητό θα πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις τεχνικού χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ESA 95 τα οπλικά συστήματα θα πρέπει να θεωρούνται ως ενδιάμεση ανάλωση και όχι σαν επένδυση. Θα πρέπει δηλαδή να χειρίζονται όπως τα υλικά (π.χ ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα κλπ) τα οποία αναλώνονται ΜΕΣΑ στην διάρκεια της παραγωγικής περιόδου και όχι σαν κεφαλαιουχικά αγαθά τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για πολλές παραγωγικές περιόδους.
Παρά τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος με τον ορισμό αυτό μικρή σημασία έχει από τη στιγμή που αποτελεί επιταγή του ESA 95.Το σημαντικό στον ορισμό αυτό είναι πως τα οπλικά συστήματα αφού αποτελούν ενδιάμεση ανάλωση θα πρέπει να καταγράφονται και να αποτιμούνται εθνικολογιστικά την στιγμή που εισέρχονται στην παραγωγική διαδικασία ανεξάρτητα με το χρόνο και τον τρόπο αποπληρωμής τους. Θα πρέπει συνεπώς να καταγράφονται στον χρόνο παράδοσης (delivery basis) και όχι με βάση το πρόγραμμα αποπληρωμής τους(cash basis) τo οποίο μπορεί να κατανέμεται σε χρονικά διαστήματα που συμπίπτουν, προηγούνται η έπονται του χρόνου παράδοσης τους.
Για να εφαρμοστεί όμως η μέθοδος της «παράδοσης» {delivery basis) θα πρέπει οι στατιστικές αρχές να έχουν αναλυτική πληροφόρηση για το ποτέ εισέρχεται το κάθε οπλικό σύστημα στη χώρα και πόση είναι η αξία του. Στην πλειοψηφία όμως των χωρών οι πληροφορίες αυτές είναι άκρως εμπιστευτικές γεγονός που καθιστά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής αρκετά δύσκολη.
Η καταγραφή επίσης των δαπανών για οπλικά συστήματα με την μέθοδο της «παράδοσης» έχει επίσης το εξής χαρακτηριστικό. Τα επίσημα ποσά που αναγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως αμυντικές δαπάνες δεν αφορούν μόνο πληρωμές για οπλικά συστήματα που παραδόθηκαν στη τρέχουσα χρονιά αλλά και πληρωμές για οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν στο παρελθόν η προκαταβολές για οπλικά συστήματα που θα αγοραστούν στο μέλλον.
Είναι συνεπώς δυνατό ένα μόνο μέρος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού να καταγράφεται στις στατιστικές του Δημοσίου Ελλείμματος και Χρέους. Εκείνο το μέρος που αφορά τα οπλικά συστήματα που παραδίδοντα την τρέχουσα χρονιά.
Παρόλα αυτά συγκρίνοντας για ένα αριθμό ετών την συνολική αξία των παραδόσεων (delivery basis) και το άθροισμα των αποπληρωμών (cash basis) κατά την ίδια χρονική περίοδο θα πρέπει να καταλήγουμε στο ίδιο αποτέλεσμα.
Συνεπώς η εφαρμογή της μεθόδου των αποπληρωμών (cash basis) παρότι δεν είναι συνεπής με το ESA 95 από τη μία δίνει ισοδύναμα αποτελέσματα με την μέθοδο της παράδοσης(delivery basis)- για μια περίοδο πολλών ετών- και από την άλλη εξασφαλίζει ότι όλες οι πληρωμές για τον υπολογισμό του Ελλείμματος έχουν ληφθεί υπόψη.
Όσο αφορά την Ελληνική περίπτωση και σύμφωνα με το εδάφιο που παραθέσαμε ανωτέρω οι αρμόδιες για τον υπολογισμό τού ελλείμματος Ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει ότι είχαν πλήρη πληροφόρηση για την αξία του στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδίδονταν κάθε χρονιά και συνεπώς «εφάρμοζαν» την μέθοδο της παράδοσης (delivery basis).
Όπως όμως έγινε γνωστό από τις νέες Ελληνικές αρχές τον Απρίλιο του 2004 ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ευσταθούσε και μόνο ένα μικρό μέρος από τις παραδόσεις των οπλικών συστημάτων περιλαμβάνονταν στους υπολογισμούς του Ελλείμματος για τη περίοδο 1997-2003.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την αποστολή της Eurostat στις 26 και 27 Απριλίου 2004 στην οποία οι νέες Ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν κατά την κοινοποίηση(notification) του Σεπτεμβρίου του 2004 να επαναϋπολογίσουν τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς της περιόδου 1997-2003 χρησιμοποιώντας την μέθοδο των αποπληρωμών (cash basis).
Αυτό θεωρήθηκε ως η καλύτερη δυνατή προσέγγιση η οποία θα εξασφάλιζε ότι όλες οι δαπάνες της περιόδου 1997-2003 θα καταγράφονταν. Η εφαρμογή της προσέγγισης αυτής το Σεπτέμβριο του 2004 είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν τα ποσά της υποεκτίμησης των δαπανών για εξοπλισμούς τα οποία φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.
Στην στήλη (1) του πίνακα 3 φαίνονται οι πραγματικές πληρωμές για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ενώ στη στήλη (2) φαίνονται τα ποσά που καταγράφονταν στους κυβερνητικούς λογαριασμούς και συνεπώς επηρέαζαν το έλλειμμα της περιόδου 1997-2003.
Με μια απλή σύγκριση των δύο στηλών φαίνεται ότι μονίμως η στήλη (2) ήταν μικρότερη από την στήλη (1) και μάλιστα η διαφορά τους διευρυνόταν όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με αυτά που περιγράψαμε παραπάνω τα αθροίσματα των δύο στηλών θα έπρεπε να συγκλίνουν.
Αυτή η παρατήρηση επιβεβαίωνε το συμπέρασμα τον Ελληνικών αρχών τον Απρίλιο του 2004 πως δεν ίσχυε ο ισχυρισμός των προηγουμένων κυβερνήσεων για την δήθεν εφαρμογή της μεθόδου παράδοσης(delivery base).
Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα οι Ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με την Eurostat προσωρινά και μέχρι την κοινοποίηση του 2007 κατέγραφαν τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς με την ταμειακή μέθοδο(cash basis).Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας η οποία είχε ως σκοπό την διατύπωση προτάσεων για τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου της παράδοσης (delivery basis).
Οι προσπάθειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή της μεθόδου παράδοσης (delivery basis) από την κοινοποίηση του Απριλίου 2007 και το κλείσιμο της Διαδικασίας παράβασης (infringement procedure) για το θέμα αυτό.
Πηγή : crashonline.gr/
SUPPORT THIS BLOG