Μήπως έχω κονδυλώματα;
Ο ιός HPV είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού. 60 από αυτούς προκαλούν τις απλές μυρ...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/01/blog-post_9005.html
Ο ιός HPV είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού. 60 από αυτούς προκαλούν τις απλές μυρμηγκιές ενώ 40 τύποι μεταδίδονται σεξουαλικά.
Ποιοι τύποι είναι καρκινογόνοι;
Από τους 40 τύπους που μεταδίδονται σεξουαλικά, οι 10 προκαλούν τα κονδυλώματα, ενώ οι 13 θεωρούνται υψηλού κινδύνου και συνδέονται με πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας αλλά και του προστάτη στον άντρα.
Μπορεί να έχω τον ιό και να μην το ξέρω;
Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών περίπου το 80% των ανθρώπων θα κολλήσουν κάποιον από τους τύπους του HPV. Μόνο 3 στους 10 εμφανίζουν συμπτώματα από τον ιό, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι είναι φορείς του ιού.
Τι μπορώ να κάνω;
Σημαντικότερη είναι η πρόληψη
1. Ενημέρωση: Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει αντίστοιχα με τις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού η
Εκστρατεία κατά του HPV. Μια ομάδα ιατρών προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τον καρκίνο της μήτρας, αλλά και των άλλων καρκίνων που συνδέονται με τον HPV. Εικόνες, βίντεο και πληροφορίες για τον HPV αλλά και πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε βρίσκονται στο παραπάνω site.
2. Προφυλακτικό: το προφυλακτικό μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης, αν και δεν καλύπτει όλες τις περιοχές που μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό.
3. Εμβόλιο: το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας προστατεύει από τους πιο επικίνδυνους τύπους του ιού, 16 και 18 αλλά και από τους τύπους 6 και 11 που προκαλούν τα κονδυλώματα.
4. Τεστ ΠΑΠ: αν γίνεται τακτικά εντοπίζει τις ατυπίες πολύ πριν εξελιχθούν σε καρκίνο της μήτρας.
Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κάποιον επικίνδυνο τύπο του ιού;
Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα με επίχρισμα (όπως και στο τεστ ΠΑΠ) να γίνει τεστ DNA και να αποκαλυφθεί ο τύπος του ιού. Σημειώνεται ότι το τεστ δεν καλύπτεται από τα ταμεία.
Είναι καλό όμως να γίνεται η εξέταση αυτή σε όποιον έχει ιστορικό ή υποψία μόλυνσης με HPV, ώστε να γνωρίζει τους τύπους του ιού από τους οποίους έχει μολυνθεί. Έτσι θα γνωρίζει αν είναι μολυσμένος ή μολυσμένη με ιούς υψηλής επικινδυνότητας και να ακολουθήσει ανάλογη προληπτική πορεία. Συζητήστε με τον δερματολόγο – αφροδισιολόγο σας.
Η γνώση και η έγκαιρη αντιμετώπιση πρακτικά μηδενίσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Κωσταντίνος Σταματόπουλος, Δερματολόγος
Πηγή : ygeianews.gr/
SUPPORT THIS BLOG