«Καμιά σχέση με την πραγματικότητα τα σενάρια επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση»
Κουβέλης: Δεν υπάρχει κανένα προξενιό Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα σενάρια επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση τον...
https://to-synoro.blogspot.com/2013/11/blog-post_5115.html
Κουβέλης: Δεν υπάρχει κανένα προξενιό
Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα σενάρια επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επενδυτής».
«Δεν υπάρχει κανένα ‘προξενιό’» απαντά για την «παρέμβαση» της Ντόρας Μπακογιάννη και προσθέτει: «Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση όταν η Ν.Δ προώθησε τον επικαθορισμό της κυβερνητικής πολιτικής με την ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της, αποδέχθηκε ακόμη και ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας και επέλεξε ένα αυταρχικό μοντέλο "μεταρρυθμίσεων".
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να επιστρέψει στην κυβέρνηση γιατί οι λόγοι που αποχώρησε είναι πολύ συγκεκριμένοι, σαφείς και εξακολουθούν να υφίστανται. Ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η στήριξη μιας άλλης πολιτικής που να δίνει διέξοδο για τη χώρα και την κοινωνία και όχι η συμμετοχή σε κυβερνητικές λύσεις που προωθούν συντηρητικές πολιτικές».
Ο κ. Κουβέλης αναφέρεται και στις «αυταπάτες» που είχαν πολλοί, «ότι η εξώθηση της ΔΗΜΑΡ σε έξοδο από την κυβέρνηση, θα άνοιγε το δρόμο για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Τι έδειξε όμως η εξέλιξη;
Ο κίνδυνος κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης προκύπτει από την ανελαστική στάση των δανειστών και από την υποχωρητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.Η πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να ταυτίζεται με την υπακοή στην τρόικα και την εφαρμογή συντηρητικών πολιτικών. Αν θέλουν και πρέπει να θέλουν πολιτική σταθερότητα θα πρέπει να δεχθούν αλλαγή πολιτικών».
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει πως το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει, σημειώνοντας πως οι δανειστές «ενθαρρύνονται από την λογική των αλλεπάλληλων υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς, ακόμη και σε ανορθολογικές απαιτήσεις και καταφανώς αναποτελεσματικές οικονομικά. Επίσης ενθαρρύνονται από την τεχνητή αισιοδοξία που καλλιέργησε η κυβέρνηση για ταχύτατη ανάκαμψη, που λειτούργησε ως επιχείρημα ότι η πολιτική αυτή αποδίδει άρα πρέπει να συνεχιστεί».
Για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης υπάρχουν αλλά, όπως αναφέρει, «διαμορφώνονται και από αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η κοινωνία δικαίως δεν δέχεται άλλα επιβαρυντικά μέτρα και η οικονομία ασφυκτιά από τον κορσέ της πολιτικής της λιτότητας και μιας δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι αποσυνδεδεμένη από αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις.
Το βασικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η κυβέρνηση είναι ότι για να καταφέρει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών πρέπει να ζήσει και να παράγει».
Για την αναφορά Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε πόλεμο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης υπενθυμίζει: «Χαρακτηρίσαμε ως λανθασμένη ενέργεια – όχι βεβαίως πρόσκληση σε «αποστασία» - το κάλεσμα του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το δικό μας κάλεσμα αφορά στη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου και απευθύνεται στις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου και βεβαίως στον κόσμο που κατά τα παρελθόντα έτη ψήφιζε ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα αναζητά πολιτική διέξοδο.
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, ένας κόσμος δημοκρατικών πεποιθήσεων, που συνήθως αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώος ή κεντροαριστερός, εφόσον υποστηρίζει αυτό το πολιτικό πλαίσιο, είναι βεβαίως καλοδεχούμενος σε αυτήν την προσπάθεια, όχι ως δόκιμος αλλά ως ισότιμος συμμετέχων».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης λέει πως «επενδύει περισσότερο στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της και αναπτύσσει ένα λόγο «αριστερών» στερεοτύπων, αρνούμενος να υποστηρίξει ακόμη και τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Καλλιεργεί αυταπάτες για τη δυνατότητα απαλλαγής από το μνημόνιο μόνο με απόφαση της Ελληνικής Βουλής.
Σήμερα ταλαντεύεται μεταξύ μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευσής του, λαϊκιστικής δημαγωγίας και αναζήτησης δίαυλων ένταξης σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικότερων πολιτικών. Η πολιτική του πρόταση εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησης της χώρας».
«Έχουμε διαφορετική πολιτική πρόταση για τη χώρα». Σημειώνει». «Δικός μας στόχος είναι η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου για μια δημοκρατική διέξοδο από την κρίση που βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με τις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και με τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο πόλος δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις. Θα συμμετέχει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές και όσο περισσότερο ενισχυθεί τόσο αυξημένη θα είναι η δυνατότητα παρέμβασης του.
Επιδιώκει να αποτελέσει δύναμη κυβερνητικής προοπτικής. Αποκτώντας ισχυρή εκλογική δύναμη, θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας και την άσκηση προοδευτικής πολιτικής, ανατρέποντας τις διλημματικές επιλογές του προωθούμενου νέου διπολισμού.Για αυτό η επιδίωξη μας δεν είναι η σύγκλιση με κάποιον από τους δύο άλλους πόλους αλλά η αυτόνομη ισχυροποίηση του προοδευτικού τρίτου πόλου».
Πηγή : newsbeast.gr
SUPPORT THIS BLOG