Οι δημοσκοπήσεις κρίνουν το εγχείρημα της νέας κεντροαριστεράς
Σε ριζικές αλλαγές στη δομή, ακόμα και στην ύπαρξη, τα ονόματα και τις ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων του χώρου, πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ, ο...
https://to-synoro.blogspot.com/2013/10/dimoskopiseis_15.html
Σε ριζικές αλλαγές στη δομή, ακόμα και στην ύπαρξη, τα ονόματα και τις ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων του χώρου, πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί η Συντακτική Συνέλευση για τη νέα κεντροαριστερά, με το κείμενο των «58» προσωπικοτήτων.
Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να κατέλθει με διαφορετικό όνομα στις ευρωεκλογές, καθώς για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα τεθεί πρόσωπο που θα εκφράζει τη σύνθεση που επιχειρείται, με δεύτερη στη λίστα τη Συλβάνα Ράπτη. Αν, βεβαίως, προηγηθούν ή διεξαχθούν ταυτόχρονα και οι εθνικές εκλογές τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μπορεί να κριθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το όλο εγχείρημα, ωστόσο, θα κριθεί – όσο και να φαίνεται παράδοξο εκ πρώτης όψεως – στις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος, καθώς αυτή τη στιγμή η όλη πρωτοβουλία εμφανίζεται για να ενισχυθεί προσωπικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και να σταθεροποιηθεί έτσι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το κείμενο των «58» δεν οριοθετείται έναντι της κυβερνητικής πολιτικής και δεν λαμβάνει αποστάσεις από αυτή, αντιθέτως μοιάζει ως να θεωρεί τη σημερινή συγκυβέρνηση στρατηγική επιλογή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αναδιαμορφώνονται οι ισορροπίες, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται αντιδράσεις για τις επιλογές της ηγεσίας, αν και προσωρινά θα λυθούν με έκτακτες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Ήδη έχει επιτευχθεί στρατηγική επιλογή συνεργασίας του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Κώστα Σημίτη, με το ΠΑΣΟΚ να προωθεί πλέον στελέχη του εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει μακριά –αυτή τη στιγμή συνεχίζει τις διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από όπου αναμένεται να επιστρέψει στο τέλος του μήνα – μοιάζοντας να επενδύει στην αποσύνθεση του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του. Στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, κατά πληροφορίες και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, διαφωνούν και προετοιμάζονται, τοποθετώντας τις εξελίξεις προς τα μέσα της άνοιξης.
Είναι φανερό πως ο ασκός άνοιξε, πολύ περισσότερο καθώς ορισμένα επιφανή στελέχη μοιάζουν να είναι σε ανοιχτή γραμμή προσωπικά με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη – ως αντίληψη που διαμορφώνεται σιγά σιγά και όχι ως άμεση επιλογή – η προτροπή του Θεόδωρου Πάγκαλου για διαμόρφωση κοινού ευρωψηφοδελτίου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!
Μεγαλύτερα προβλήματα, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, αναμένεται να αντιμετωπίσει η ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης κατηγορηματικά αντίθετος στη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μοιάζει να αποφεύγει το λάθος της μετωπικής αντιπαράθεσης και της πόλωσης με τους «58», γνωρίζοντας προφανώς ότι οι προσπάθειες για την ανασύνθεση του χώρου θα συνεχιστούν, ακόμα και αν η τωρινή προσπάθεια αποτύχει.
Κορυφαία του στελέχη ωστόσο υπογράφουν το κείμενο, το οποίο φέρεται να υποστηρίζουν με διπλωματική έστω γλώσσα, ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης και βουλευτές όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Βασίλης Οικονόμου. «Το θέμα αυτό αναμένεται να διχάσει οριζόντια τη ΔΗΜΑΡ και ίσως να την οδηγήσει σε σημαντικές περιπέτειες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Real.gr κορυφαίο στέλεχος των διαφωνούντων με τις επιλογές της ηγεσίας. Υπό αυτήν την έννοια ενδιαφέρον έχει η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Τρίτος… πόλος
Εν τω μεταξύ δεν περνάει απαρατήρητη η συνεχής διαφοροποίηση από τις δύο προσπάθειες συσπείρωσης του χώρου που επιχειρούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, από στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Βασίλης Ράπανος και αυτός ακόμα ο Τάσος Γιαννίτσης, παρότι δήλωσε εχθές ότι αν και δεν υπέγραψε στηρίζει την πρωτοβουλία. Κοινή τους πεποίθηση φέρεται να είναι, αν και κινούνται από διαφορετικές αφετηρίες, ότι οι κινήσεις που γίνονται σήμερα θα αποτύχουν σύντομα και θα χρειαστεί νέα προσπάθεια που θα προϋποθέτει όμως τη διάλυση των σημερινών υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.