synoronews

Μετέωρο το βήμα της Κεντροαριστεράς και μετά το κείμενο των «59»

Μετέωρο μοιάζει, προς το παρόν, το βήμα προς την ενιαία Κεντροαριστερά παράταξη, καθώς, παρά τα θετικά σχόλια που συνάντησε από την ηγεσί...

Μετέωρο μοιάζει, προς το παρόν, το βήμα προς την ενιαία Κεντροαριστερά παράταξη, καθώς, παρά τα θετικά σχόλια που συνάντησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το κείμενο των 59 προσωπικοτήτων που καλεί στη δημιουργία κοινού πολιτικού φορέα, στην ίδια την Χαριλάου Τρικούπη δημιουργούνται αντισυσπειρώσεις, ενώ διστακτική έως αρνητική εμφανίζεται η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, παρά το γεγονός ότι μεμονωμένα στελέχη από την Αγίου Κωνσταντίνου τοποθετούνται θετικά.

Ως βασικό εμπόδιο της προσπάθειας, που ξεκίνησε με στόχο την κοινή κάθοδο των δυνάμεων του κεντροαριστερού στη διπλή κάλπη του προσεχούς Μαΐου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, προβάλλει η συμμετοχή του ενός από τους δύο βασικούς κομματικούς σχηματισμούς, του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση, καθώς η πλευρά της ΔΗΜΑΡ θέτει ζήτημα μεγαλύτερης απόστασης από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλωσόρισε την πρωτοβουλία και σε συνέντευξή του στο «Έθνος» μίλησε για την «Κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού ή προσωπικού οπορτουνισμού», ενώ δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο για αλλαγές που αφορούν ακόμη και στον προσωπικό του ρόλο, σε ένα ευρύ σχήμα των κεντροαριστερών δυνάμεων.

«Από τον Ιούλιο του 2012 έθεσα το ζήτημα της Κεντροαριστεράς. Μίλησα από τότε για μια ελληνική «Ελιά», για να δείξω ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους πάντες, φορείς και πρόσωπα, χωρίς κανέναν ψευτοηγεμονισμό».

Τι λέει το κείμενο

Το κείμενο των «59», στο οποίο επισημαίνεται ότι «δεν είναι διακήρυξη δημιουργίας νέου κόμματος» αλλά «έκκληση και πρόσκληση», «απευθύνεται στους πολίτες, στα κόμματα, στις συλλογικότητες, στα πολιτικά πρόσωπα, στις συνδικαλιστικές, τις αυτοδιοικητικές και τις πνευματικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού».

«Η ανασυγκρότηση δεν θα είναι μόνο οργανωτική, αλλά βαθιά πολιτική», αναφέρεται στο κείμενο. «Η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης ώστε ο πολιτικός αντίπαλος να μην γίνει πάλι εσωτερικός εχθρός.

Θα επαναφέρει την πολιτική και κοινωνική δυναμική στον αστερισμό της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Θα συνδέσει την εθνική ανασυγκρότηση με ένα προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα ενισχύσει τις φιλελεύθερες εκσυγχρονιστικές φωνές στη ΝΔ και τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ».

Προτείνεται να συγκληθεί το προσεχές διάστημα μια Ιδρυτική Συνέλευση, με συμφωνημένες διαδικασίες, ώστε αφενός να συσταθεί ο κοινός φορέας και αφετέρου να υπάρξει επεξεργασία για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ποιοι υπογράφουν και ποιοι ενίστανται

Η πλειονότητα των προσώπων που υπογράφουν το κείμενο είναι πανεπιστημιακοί, όπως οι Χρ. Ροζάκης, Γ. Βούλγαρης, Ν. Αλιβιζάτος, Γ. Παγουλάτος, Ν. Μουζέλης, Γ. Γραμματικάκης, Γ. Καλογήρου, ενώ δεν λείπουν άλλοι άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο μουσικός Νίκος Πορτοκάλογου, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, επιχειρηματίες, καθώς και πρόσωπα που κατά το παρελθόν θήτευσαν σε πολιτικές θέσεις, όπως οι πρώην υπουργοί (της περιόδου Σημίτη) Νίκος Χριστοδουλάκης, Σταύρος Μπένος και Νίκος Μπίστης, κ.α.

Η πλειονότητα είναι προσκείμενοι ή προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι με αναφορές στη ΔΗΜΑΡ, όπως οι Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λειβαδάς και Τέλης Σιαμαντάς. Το εγχείρημα έσπευσαν να χαιρετίσουν ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, καθώς και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ως επικεφαλής της κίνησης «Δυναμική Ελλάδα» δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαδικασίες ανασυγκρότησης.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ θετικά εκφράστηκαν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Σπύρος Λυκούδης και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ το ζήτημα θα απασχολήσει την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος στην προσεχή της συνεδρίαση. Ενστάσεις, στο μεταξύ, φαίνεται να υπάρχουν και από την πλευρά του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, κυρίως των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «παπανδρεϊκών».

Δεν είναι τυχαίο, ως προς τούτο, το γεγονός ότι η «Κίνηση των 75», στην οποία ατύπως ηγείται ο πρώην γραμματέας του Κινήματος Μιχάλης Καρχιμάκης, επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα κείμενο με 800 υπογραφές που καλεί σε επανεξέταση της γενικότερης στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας, ουσιαστικά, την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.


Πηγή :  arouraios.gr

Related

Πολιτική 7124311393977093047

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -