Όλη η αλήθεια για το γάλα και τα οφέλη μιας διατροφής χαμηλής σε ζωική πρωτεΐνη.
Γράφει η Μαρία Παπαβασιλείου Διαιτολόγος - διατροφολόγος. Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ακολουθήσει μία διατροφή βασισμ...
Διαιτολόγος - διατροφολόγος.
Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ακολουθήσει μία διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης αποκλείοντας πλέον πολλά ζωικά προϊόντα.
Η επιστημονική έρευνα έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο χαμηλός κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω πολύ συχνά στο email μου ερωτήσεις απο τους αναγνώστες μου, σχετικά με το γάλα το αν είναι τελικά βλαβερό για την υγεία ή όχι.
Η επιστημονική έρευνα έρχεται να μας δώσει τις απαντήσεις καταρρίπτοντας διατροφικούς μύθους και ταμπού επιβεβαιώνοντας ότι η κατανάλωση του γάλακτος μπορεί να προκαλέσει απο οστεοπόρωση, καρκίνο, διαβήτη του τύπου 1 μέχρι και αυτισμό.
Πως μπορεί να είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;
Ολοι μας έχουμε μεγαλώσει με τη πεποίθηση ότι το γάλα κάνει καλό στα οστά διότι είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου όπως συχνά παρουσιάζεται απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Την απάντηση μας τη δίνει η βιοχημεία: κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού της η ζωική πρωτεΐνη απελευθερώνει στον οργανισμό πρόδρομα όξινων ουσιών προκαλώντας έτσι συνθήκες οξέωσης, η οποία με τη σειρά της διεγείρει τη δραστηριότητα των κυττάρων που αποδομούν και εκφυλίζουν (οστεοκλάστες) τα οστά ενώ ταυτόχρονα αναστέλλει τη δραστηριότητα των κυττάρων που σχηματίζουν νέο οστό (οστεοβλάστες).
Συνεπώς αμφισβητείται ευθέως η άποψη ότι το γάλα και τα παράγωγά του λειτουργούν ενισχυτικά για τα οστά χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν.
Επομένως για να αποφύγουμε την οστεοπόρωση θα πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τη συνολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης (όχι μόνο του γάλακτος) και να αυξήσουμε τη κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ασβέστιο όπως τα όσπρια, σόγια, αμύγδαλα, σουσάμι, σύκα, λιναρόσπορος, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή.
Γάλα και σακχαρώδης διαβήτης του τύπου 1.
Τα παρασκευάσματα του βρεφικού γάλακτος με βάση το αγελαδινό σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη του τύπου 1. Υπάρχουν περισσότερες απο 100 μελέτες που συνδέουν την πρόωρη έκθεση σε γαλακτοκομικά προϊόντα με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1. Στη φιλανδία που είναι μία απο τις πρώτες χώρες στη κατανάλωση γάλακτος σημειώνονται και τα περισσότερα κρούσματα διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως.

Γάλα και καρκίνος.
Οι αυξητικοί παράγοντες και κυρίως ο IGF-1 που περιέχει το αγελαδινό γάλα, για τη ταχύτατη ανάπτυξη του μοσχαριού και όχι του ανθρώπου, αλλά και η βασική του πρωτεΐνη η καζεΐνη, έχουν συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου κυρίως του μαστού, του προστάτη και του ήπατος.
Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας Colin Campbell και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cornell έκανε πειράματα σε δυο ομάδες ποντικιών για να διευκρινίσει τη συσχέτιση μεταξύ καρκίνου και ζωικής πρωτεΐνης.
Σε ένα δεύτερο πείραμα ακολουθήθηκε ακριβώς η ίδια διαδικασία αλλά αντικαθιστώντας τη ζωική πρωτεΐνη με φυτική. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης δεν δημιούργησε καρκίνο σε καμία απο τις δύο ομάδες των ποντικιών.
Μια ακόμα έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois Medical Center of Chicago επιβεβαίωσε ότι η καζεΐνη πυροδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Συμπερασματικά:
Από ότι φαίνεται λοιπόν το να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και γενικά μία δίαιτα πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη χτίζει κέρδη στις βιομηχανίες αλλά δεν χτίζει γερά κόκκαλα και ανοσοποιητικό σε εμάς.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στη δημιουργία της διατροφικής πυραμίδας (η οποία δίνει την αντιεπιστημονική σύσταση των 3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα) συνέβαλε μία επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία απαρτίζονταν απο εκπροσώπους της βιομηχανίας του γάλακτος.