Απέσυρε την επίμαχη διάταξη που απήλλασσε από την υποχρέωση δήλωσης στα πόθεν έσχες τυχόν μετοχών σε ναυτιλιακές εταιρείες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Εξηγώντας, όμως, το σκεπτικό της εισαγωγής της σε πρώτη φάση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να την επαναφέρει με άλλη μορφή και όχι ως τροπολογία, καθώς παραδέχθηκε πως αυτό ήταν λάθος, στο μέλλον.
Ο υπουργός επιχείρησε μία ιστορική και νομική αναδρομή για το πώς η Πολιτεία μεταχειρίζεται ευνοϊκά τις ναυτιλιακές εταιρίες για εθνικούς λόγους, αναφέροντας σειρά νόμων, που προβλέπουν μειωμένες εισφορές, ευνοϊκούς όρους για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, ελάχιστο κεφάλαιο, απαλλαγές φόρων και τελών, απαλλαγές φόρου μεταβίβασης μετοχών κ.α.
Αναφέρθηκε ακόμα στην προστασία επενδύσεων κεφαλαίων εξωτερικού και σε παραγωγικές επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και σε νηολογημένα υπό ελληνική σημαία χώρα, καθώς και στο σκεπτικό οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνονται ευκολότερα και ταχύτερα. Μίλησε για εναρμόνιση των διατάξεων του περιουσιολογίου, υποστηρίζοντας πως αυτό αποδεικνύει την μη ύπαρξη καμίας υπόγειας διαδρομής και εύνοιας σε κανέναν.
Ο κ. Αθανασίου, πάντως, κατέληξε, λέγοντας ότι αναγνωρίζει πως μία τέτοια διάταξη δεν θα έπρεπε να έχει έρθει ως τροπολογία, αλλά ως βασικό άρθρο, προκειμένου να γίνει η δέουσα συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. «Αποσύρεται και ενδεχομένως να επανέλθουμε με διαβούλευση και πλήρη αιτιολογία για την ενθάρρυνση των επενδύσεων», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι είναι μακριά από τον ίδιο και την κυβέρνηση κάθε είδους σκοπιμότητες.
«Η κυβέρνηση έδειξε δείγματα γραφής για τη διαφάνεια. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν διαμηνύσει μηδενική ανοχή στη διαφθορά», είπε, τονίζοντας πως αυτή είναι η φιλοσοφία και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει μία τροπολογία που επέμεινε πως είχε οσμή διαπλοκής, «γιατί σας πήραμε νωρίς χαμπάρι και σηκώθηκαν και οι πέτρες», είπε, υποστηρίζοντας ότι το ηθικό στίγμα για την κυβέρνηση μένει. Ρώτησε δε, αν τη συγκεκριμένη τροπολογία την επεξεργάστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης ή του την έστειλαν έτοιμη από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ποια συμφέροντα θέλετε να ευνοήσετε; Γιατί έσπευσαν άλλοι υπουργοί να υπογράψουν και μετά άλλαξαν γνώμη; Πώς ετοιμάζονται οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής;
Αποσύρετε μόνο το μέρος ή όλη την τροπολογία, γιατί χωρίς την υπογραφή του κ. Στουρνάρα είναι άκυρη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω διάταξη επεδίωκε να ευνοήσει συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα, ειδικά αυτά που έχουν παρουσία και σε ΜΜΕ.
Σημειώνοντας, ακόμα, ότι θα νομιμοποιούσε την μίζα για κάθε πολιτικό που θα την έπαιρνε και θα την ξέπλενε σε μετοχές στη ναυτιλία και ταυτόχρονα αχρηστεύει το πόθεν έσχες, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να το ξανασκεφτούν στην κυβέρνηση πριν την επαναφέρουν, γιατί «δεν θα περάσει από αυτή τη Βουλή», όπως είπε.
Αναφερόμενος δε στη λίστα με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εφοπλιστές, επί χρόνια, από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι δεν δεσμεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα τις επανεξετάσουμε και θα τις καταργήσουμε», είπε, αναδεικνύοντας το εθνικό συμφέρον.
Τη στάση των κομμάτων (και ιδίως του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την κυβέρνηση), αλλά και τη λειτουργία του κοινοβουλίου και τη στάση του υπουργού, που αντί να επιμείνει και να πιέσει, απέσυρε την τροπολογία, εξήρε κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, που σημείωσε, πάντως, με νόημα πως «η μεταφυσική υποψία σε κάθε τι, δεν κάνει καλό»…
Ακολούθησε ένα μίνι μπρα ντε φερ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Βασίλη Καπερνάρο, που… ευχαρίστησε τον υπουργό που τον έκανε και διασκέδασε -όπως είπε- όταν υποστήριξε για τον κ. Βενιζέλο ότι πρεσβεύει το δόγμα «ουδεμία ανοχή στη διαφθορά», με τον κ. Ντόλιο να επισημαίνει ότι όποιος αυτή τη στιγμή πλήττει το πολιτικό σύστημα με τον λόγο του, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην χώρα.
«Μη υπερασπίσιμο» χαρακτήρισε το επίμαχο άρθρο 6, η Μαρία Γιαννακάκη από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς «ανοίγει την πόρτα για ξέπλυμα χρήματος», όπως είπε. «Μην το επαναφέρετε με άλλο τρόπο», προειδοποίησε, εκτιμώντας ότι δεν θα περάσει.
Για διαχρονικό σκάνδαλο μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, αναφερόμενος στην ασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τα κίνητρα και τις παροχές σε αυτό. «Πρέπει να καταργηθούν όλα τα προνόμια», είπε, αρνούμενος και την αντιστοίχιση του πόθεν έσχες με το περιουσιολόγιο.
Από την πλευρά της ΝΔ, πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι πέρα από την απόσυρση της διάταξης, ανοίγει η συζήτηση γύρω από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που θέλουμε ως χώρα στη ναυτιλία.
«Υπάρχει μία στρατηγική επί δεκαετίες που λέει ότι θέλουμε την Ελλάδα ναυτιλιακό κέντρο. Ε, ναυτιλιακό κέντρο δεν γίνεται επειδή θα κάνουμε ένα τρισάγιο. Χρειάζονται προϋποθέσεις νομικές και φορολογικές για να γίνει»…
Αναρωτήθηκε, λοιπόν, αν αναιρούμε τη στρατηγική επιλογή που έχει κάνει η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν την αναιρούμε. Τάχθηκε, λοιπόν, υπέρ της επαναφοράς της ρύθμισης ολοκληρωμένα, ώστε να μη δημιουργούνται υπόνοιες και υποψίες ότι πάει κανείς να καλύψει κάποιον…
Κλείνοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστήριξε ότι ζήτησε να δώσει εξηγήσεις για να μην υπάρχουν σκιές.
«Μακριά από εμένα και την κυβέρνηση σκοπιμότητες», είπε, καλώντας τους βουλευτές να διαβάσουν την αλληλουχία των διατάξεων που είχε προαναφέρει και διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε διαχρονικά η πρόθεση να ευνοηθεί κάποιος. Υποστήριξε πάντως πως η διάταξη συνδέεται με το περιουσιολόγιο και εξαιρεί ακριβώς τις ίδιες περιπτώσεις.
Πηγή : real.gr/