Ασπίδα για την όραση η σωστή διατροφή
«Φάτε μάτια ψάρια». Η έκφραση μπορεί να αποδοθεί και διαφορετικά απ' ό,τι συνήθως. Τα ψάρια είναι άκρως ευεργετικά για την όρασή μας...
Φρούτα, ξηροί καρποί, φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, ακόμη και η... ταπεινή ντομάτα, είναι φύλακες άγγελοι των ματιών μας. Δεν πρόκειται για μία εμπειρική παρατήρηση, που έφτασε σε μας από τους γονείς ή τους παππούδες μας, αλλά για αποδεδειγμένη επιστημονικά διαπίστωση.
Επιβεβαιώνεται, έτσι, ο καθοριστικός ρόλος της διατροφής στην υγεία μας. Ποιες είναι οι τροφές που ωφελούν την όραση; Είναι όσες περιέχουν βιταμίνη Α, C και Ε καθώς και τις θρεπτικές ουσίες ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.
Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια, στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο μουρουνέλαιο, στις ντομάτες και στην παπάγια. Βρίσκεται, επίσης, στο βούτυρο, το γάλα και στο ήπαρ διαφόρων ζώων.
Η έλλειψη της βιταμίνης Α σε παιδιά και βρέφη μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Τα μάτια γίνονται πολύ ευαίσθητα στο φως, ενώ περιορίζεται ή και σταματά η έκκριση δακρύων, που τα υγραίνουν.
Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου και του φυλλικού οξέος από τον οργανισμό, έχει έντονα αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στον σχηματισμό των αντισωμάτων.
Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, καθώς επιβραδύνει την καταστροφή των βιομορίων από τις ελεύθερες ρίζες. Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και στα όσπρια, στον ηλιόσπορο, στα αμύγδαλα, τα καρύδια και στον λιναρόσπορο.
Αριστες για την υγεία των ματιών είναι οι τροφές που περιέχουν τα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.
Bitaminh D εναντίον της ωχράς κηλίδας
Προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προσφέρει η βιταμίνη D σε γυναίκες άνω των 75 ετών, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Η συγκεκριμένα πάθηση αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στους ενήλικους στις ανεπτυγμένες χώρες.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα 1.313 γυναικών και βρήκαν ότι σε γυναίκες μικρότερες από 75 ετών, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Πηγή : ethnos.gr/