Oμήρου: Λογαριάζουν λάθος όσοι συνδέουν οικονομία-κυπριακό
Το μήνυμα ότι ο αγώνας για ελευθερία και επιστροφή θα συνεχιστεί και «ας μην λογαριάζουν λάθος» όσοι κακόπιστοι τρίτοι επενδύουν σε ατι...
https://to-synoro.blogspot.com/2013/08/G-Omiroy.html
Το μήνυμα ότι ο αγώνας για ελευθερία και επιστροφή θα συνεχιστεί και «ας μην λογαριάζουν λάθος» όσοι κακόπιστοι τρίτοι επενδύουν σε ατιμωτική συνθηκολόγηση και αποδοχή κακής λύσης στο Κυπριακό λόγω της οικονομικής κρίσης, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Σε ομιλία του απόψε στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων» που διοργάνωσε στο Πάρκο Αχερίτου στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, και την οποία ανέγνωσε λόγω ασθενείας του Προέδρου της Βουλής, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι «ο λαός μας δεν θα γονατίσει εξ αιτίας των οικονομικών δυσκολιών», αλλά «θα υπερβεί την κρίση και θα ξαναζωντανέψει την οικονομία» και «όπως και το 1974 μετά την τραγωδία όταν μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια ξαναδημιούργησε μια υγιή και ακμάζουσα οικονομία έτσι και τώρα με αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων και δυνατοτήτων του θα αποκαταστήσει συνθήκες ανάπτυξης προόδου και κοινωνικής συνοχής».
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, αποτελεί επιτακτικό χρέος και «εκ των ουκ άνευ» προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή, υποδεικνύοντας πως εκδηλώσεις όπως η αποψινή, αποτελούν πράξεις υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.
«Τριάντα εννέα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και οι μνήμες ολοζώντανες και τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν με ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό την Κύπρο και το λαό της», σημείωσε, αναφέροντας ότι «οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, εξακολουθούν να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας».
Ο Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση, υποδεικνύοντας ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας.
Επεσήμανε πως οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.
Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε, τα τελευταία χρόνια με αφορμή την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο. Με αποκάλυπτες και ιταμές απειλές που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Πρόκειται για συμπεριφορά που, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, όπως πρόσθεσε.
Ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει και δεν θα πτοηθεί από τις απαράδεκτες και έκνομες αυτές απειλές και κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας, να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. «Ιδιαίτερα από πλευράς ΕΕ θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η ΕΕ, θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας», τόνισε.
Ανέφερε ακολούθως πως μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον.
«Χρέος μας να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού», είπε.
«Με πράξη απόσεισης της κατοχής. Πράξη ελευθερίας. Ναι, με σωφροσύνη. Ασφαλώς με υπευθυνότητα. Αλλά και με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή. Και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης», σημείωσε.
Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.
Ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει «να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου».
Πηγή : sigmalive.com