Μέχρι και σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» (για τα χρέη τους τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012), επειδή δεν πληρούν τα προβλεπόμενα αυστηρά κριτήρια υπαγωγής, καθώς επίσης και όσοι οφείλουν στις Δ.Ο.Υ. ή στα Τελωνεία φόρους και τέλη που βεβαιώθηκαν και δεν καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.
Ταυτόχρονα, τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία ληξιπρόθεσμα χρέη από εισφορές έχουν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσω της «πάγιας ρύθμισης» που νομοθετήθηκε από το υπουργείο Εργασίας.
Εναλλακτικά, εφόσον οι οφειλές τους κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 μπορούν να υπαχθούν σε ένα άλλο, ευνοϊκότερο καθεστώς τμηματικής καταβολής, στη ρύθμιση της «νέας αρχής», μέσω της οποίας δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Ειδικά για χρέη από εισφορές έως 5.000 ευρώ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012 και οφείλονται από φυσικά πρόσωπα που διέκοψαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Αναλυτικά, σύμφωνα με εγκυκλίους που εξέδωσαν πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης και ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, για την τμηματική εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται δύο ειδών ρυθμίσεις, η «πάγια» και η «τελευταία ευκαιρία» ή «νέα αρχή».
«Πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο
Με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις για τον τρόπο εξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο με βάση την «πάγια ρύθμιση»:
1) Στην «πάγια ρύθμιση» υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων (έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής) οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο. Στη ίδια ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν και:
α) οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες (έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής) οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή,
β) μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών, των οποίων τουλάχιστον μία δόση έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης.
2) Μέσω της ρύθμισης παρέχεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, με εξαίρεση τις οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία (δηλαδή τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς κ.λπ. και γενικότερα τα χρέη που δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια, συμβάσεις), τα οποία δύνανται να ρυθμίζονται και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις άνω των 12 και μέχρι τις 24.
3) Εξαιρούνται από τη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Μάλιστα οι οφειλέτες θα πρέπει να δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καταδικαστεί. Αντίθετα στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν οφειλέτες κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχουν αθωωθεί. Επίσης στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τα χρέη πτωχών οφειλετών.
4) Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Η αίτηση υπαγωγής πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Μεταβατικά και για όσο διάστημα υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία (Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο). Η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή σε ρύθμιση και η καταβολή της πρώτης δόσης θα μπορεί να πραγματοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία μέχρι και την 25η-7-2013. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μόνο ηλεκτρονικά και η εξόφληση των δόσεων θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά στις τράπεζες ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με πάγια εντολή πληρωμής.
5) Για χρέη άνω των 50.000 ευρώ οι οφειλέτες πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων που έχουν δηλώσει, ενώ για χρέη άνω των 150.000 ευρώ πρέπει να προσκομισθούν επιπλέον εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες (εγγυητική επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων ή εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων περιουσιακών στοιχείων για τη διασφάλιση της οφειλής).
6) Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και την περιουσιακή του κατάσταση (θα χρειαστεί να δηλώσει με κάθε λεπτομέρεια την κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).
7) Εφόσον ο φορολογούμενος δεν καταβάλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας, πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του.
8) Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.
9) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μιας δόσης, το ποσό της δόσης αυτής θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% και το συνολικό προσαυξημένο ποσό θα πρέπει να εξοφλείται εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
10) Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας 8,5%
11) Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας.
Ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Για τους εναλλακτικούς τρόπους ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
«Πάγια ρύθμιση»
Στην «πάγια ρύθμιση» εντάσσονται οι καθυστερούμενες έως την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής οφειλές μετά των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, οι οποίες κεφαλαιοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων μέχρι τις 31-12-2012. Για το διάστημα από 1-1-2013 και μέχρι τον προηγούμενο του μήνα υποβολής του αιτήματος, η κάθε κύρια οφειλή θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.
Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης των υπαγόμενων οφειλών έως και σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Επίσης, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, δύναται να εντάσσονται και οι καθυστερούμενες έως την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης.
Ρύθμιση «νέας αρχής»
Στη ρύθμιση της «νέας αρχής» εντάσσονται οι καθυστερούμενες έως την 31-12-2012 οφειλές μετά των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, οι οποίες κεφαλαιοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων μέχρι τις 31-12-2012. Τα ποσά αυτά μπορούν να ρυθμιστούν εφόσον καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ή εφόσον καταβληθούν μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση για όσους τις οφείλουν.
Η ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση των οφειλών έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα, προβλέπει τις ακόλουθες εναλλακτικές δυνατότητες εκπτώσεων επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων (οι οποίες καθορίζουν ουσιαστικά και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων):
- έκπτωση 25%, εφόσον το χρέος εξοφληθεί έως 30-6-2017
- έκπτωση 30%, εφόσον το χρέος εξοφληθεί έως 30-6-2016
- έκπτωση 35%, εφόσον το χρέος εξοφληθεί έως 30-6-2015
- έκπτωση 40%, εφόσον το χρέος εξοφληθεί έως 30-6-2014
Επομένως, προκειμένου να τύχει ο οφειλέτης ρύθμισης της οφειλής σε 48 δόσεις, θα πρέπει η πρώτη δόση να καταβληθεί εντός του Ιουλίου του 2013, δεδομένου ότι σε κάθε επόμενο μήνα ένταξης μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, έτσι ώστε η ημερομηνία λήξης (30-6-2017) να είναι σταθερή, ανεξάρτητα από την ένταξη.
Η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται, εντός 7 ημερών από την υποβολή της αίτησης, στην Τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ, ενώ οι υπολειπόμενες δόσεις πρέπει να καταβάλλονται, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση, με πάγια εντολή χρέωσης λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα. Η αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού φορέα δύναται να προσδιορίσει το λογαριασμό με τον οποίο θα συνδέεται η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής με πάγια εντολή οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες άνω των 65 ετών, των οποίων η οφειλή δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ καθώς και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Στις ανωτέρω δύο εξαιρέσεις δύναται η πληρωμή των δόσεων να διενεργείται και με απλή εντολή.
Λοιποί όροι ρυθμίσεων
Στις ρυθμίσεις τόσο της «πάγιας» όσο και της «νέας αρχής» δεν προβλέπεται ελάχιστο όριο δόσης ή ύψος οφειλής, παρά μόνο για φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ. Τα πρόσωπα αυτά, εφόσον δηλώσουν αδυναμία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31-12-2012 οφειλών τους έως και σε 48 δόσεις, ανάλογα το εισόδημά τους, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως και σε 100 δόσεις ή να καταβάλλουν ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
Στη διακριτική ευχέρεια των ασφαλιστικών φορέων βρίσκεται η δυνατότητα ορισμού ελάχιστου ορίου δόσης ή ύψους οφειλής για ένταξη στη ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση η μηνιαία δόση οφειλών, που αφορά συνολικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη.
Για χρέη άνω των 50.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των δηλούμενων οικονομικών στοιχείων και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού. Η δαπάνη για την αμοιβή του εκτιμητή βαρύνει αποκλειστικά τον οφειλέτη.
Για κάθε χρέος άνω των 150.000 ευρώ που επιδιώκεται να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» καθώς και για κάθε χρέος άνω των 300.000 ευρώ που ζητείται να ρυθμιστεί με το καθεστώς της «νέας αρχής» απαιτείται επιπλέον από τον οφειλέτη η παροχή εγγύησης για τη διασφάλιση της οφειλής, η οποία μπορεί να συνίσταται σε:
-Προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων.
-Εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου.
-Εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου.
-Οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις αρμόδιες αρχές των ασφαλιστικών οργανισμών.
Πηγή : www.makeleio.gr