Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το φοροκυνηγητό στα ακίνητα
Τα ακίνητα αν και για καιρό αποτελούσαν ένα σταθερό εισόδημα για τους ιδιοκτήτες, πλέον αποτελούν πονοκέφαλο, αφού οι φόροι που θα κληθο...
https://to-synoro.blogspot.com/2013/07/ola-gia-ta-akinita.html
Τα ακίνητα αν και για καιρό αποτελούσαν ένα σταθερό εισόδημα για τους ιδιοκτήτες, πλέον αποτελούν πονοκέφαλο, αφού οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν συνεχώς αυξάνονται, μαζί με τις απαιτήσει της Τρόικα από την κυβέρνηση.
Το πρώτο χαστούκι για 5.569.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων, και καταστημάτων ήρθε με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσουν από το 2014 φοροενοίκιο εφ' όρου ζωής. Πρόκειται για ένα μόνιμο φόρο, ο οποίος δημιουργείται βάσει μία νέας διευρυμένης φορολογικής κλίμακας με 33 ξεχωριστούς συντελεστές.
Το φοροενοίκιο, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται τα σπίτια, τα γραφεία και τα καταστήματα, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές ζώνης. Παράλληλα φόρος αναμένεται να μπει και στα αγροτεμάχια και οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα πληρώσουν από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι υπόλοιποι θα επιβαρυνθούν με το διπλάσιο ποσό
Τι αλλάζει με τα αγροτεμάχια
Φόρος αναμένεται να μπει και στα αγροτεμάχια και οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα πληρώσουν από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι υπόλοιποι θα επιβαρυνθούν με το διπλάσιο ποσό. Παράλληλα όσοι διαθέτουν ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές, η οποίες θεωρούνται ακριβές, η φορολογία θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή των αγροτών. Τα ακίνητα των νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% (ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα).
Πως θα διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα καθορίσουν σε ποιες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα ευνοηθούν και σε ποιες περιπτώσεις θα ζημιωθούν από την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014. Οπως αναφέρει και η Ημερησία με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών είναι πιθανόν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου φόρου να μετατραπούν τελικά σε επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει την επιβολή φόρου που θα ξεκινά από 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα φθάνει μέχρι και τα 29 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα. Ο φόρος θα κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα την τιμή ζώνης, την επιφάνεια και την παλαιότητα του ακινήτου.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου. Η βεβαίωση του φόρου θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με την έκδοση και αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ταλαιπωρία με τα κοινόχρηστα
Ταλαιπωρία περιμένει μέσα στο καλοκαίρι τους διαχειριστές πολυκατοικιών και τους ιδιοκτήτες κατοικιών που έλαβαν λογαριασμούς της ΔΕΗ στους οποίους έχει υπολογισθεί λανθασμένα Ειδικό Τέλος Ακινήτων (2012) σε κοινόχρηστους χώρους, αφού όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η ΔΕΗ θα σταματήσει την αποστολή των λογαριασμών με ΕΕΤΑ στις περιπτώσεις αυτές. Σε όσους έχουν λάβει ήδη λογαριασμό με ΕΕΤΑ (2012) θα γίνει αντιλογισμός (μείωση του ποσού) στον επόμενο λογαριασμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις... «οδηγίες» του υπουργείου Οικονομικών:
Πονοκέφαλος με τις ενοικιάσεις επαγγελματικής στέγης -Τι απαιτεί η Τρόικα
Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος προστασίας των ενοικιαστών στην εμπορική και επαγγελματική στέγη. Από την πλευρά του το υπουργείο αιφνιδιάστηκε με το αίτημα αυτό, το οποίο ήλθε λίγο μετά τις νέες πιέσεις που ασκήθηκαν για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.
Οπως αναφέρει και το Εθνος ο νόμος των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων ορίζει σήμερα 12ετή ισχύ των συμβάσεων ενοικίασης των καταστημάτων και των γραφείων και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον επιχειρηματία θα πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση 24 μηνών. Αν δεν καταγγελθεί το μισθωτήριο, μέσα σε εννέα μήνες μετά το πέρας της 12ετίας, τότε αυτόματα παρατείνεται για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή στα 16.
Πηγή : www.iefimerida.gr/