Φρενάρουν οι διπλωματικές προσπάθειες με τις νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων
Χ ωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η Τριμερής προπαρασκευαστική σύνοδος με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ που δεν κατόρθωσ...
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους την στρατηγική πόλη Κουσαίρ, 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο. Η συριακή τηλεόραση την χαρακτήρισε «μεγάλη στρατηγική νίκη». Η πόλη, πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με το λιμάνι της Ταρσού, αποτελούσε την πύλη για τις περιοχές που είναι το επίκεντρο των Αλαουιτών, της θρησκευτικής κοινότητας στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος Άσσαντ.
Πρίπου 23 χωριά και 12 φάρμες δυτικά της Κουσαίρ κατοικούνται από λιβανέζους σιίτες .
Η πόλη, ήταν θέατρο άγριων μαχών εδώ και δύο εβδομάδες ανάμεσα στους επαναστάτες και το συριακό στρατό, με σημαντικές απώλειες κι από τα δύο στρατόπεδα.
Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και οι τραυματίες άμαχοι ξεπερνούν τους 1.500.
Ο συριακός στρατός με ανακοίνωσή του καλεί τον πληθυσμό να επιστρέψει στα σπίτια του, «επειδή οι μάχες συνεχίζονται μέχρι να εξολοθρευτούν οι τελευταίοι θύλακοι αντίστασης». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «η νίκη στην Κουσαίρ είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εχθρούς της χώρας και ειδικότερα το Ισραήλ».
Οι αντάρτες του «Ελεύθερο Συριακού Στρατού», αποδέχτηκαν ότι «χάθηκε προσωρινά ο έλεγχος της πόλης», αλλά σε ανακοίνωσή τους υποστήριξαν πως «θα μεταφέρουν τις μάχες στο λιβανικό έδαφος εναντίον των Χεσμπολά, που εισέβαλαν στη Συρία, για να ενισχύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις».
Πληροφορίες του «Εκόνομιστ» αναφέρουν πως οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την ομπρέλα «Ελεύθερος Συριακός Στρατος», που αποτελείται από 63 ανταρτικές ομάδες, έχουν ζητήσει να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα και σταματήσουν την πρωτοκαθεδρία στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που ως τώρα έπαιζαν αρχηγικό ρόλο στην αντιπολίτευση. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι στενοί σύμμαχοι με τον επιχειρηματία Μουσταφά Σαμπά, που υποστηρίζεται από το Κατάρ.
Οι Δυτικοί προτείνουν να δοθούν άλλες 20 έδρες στην επαναστατική εθνοσυνέλευση στη φιλελεύθερη ομάδα που έχει επικεφαλής τον Μισέλ Κίλο, Χριστιανό αντιφρονούντα, «για να αποκτήσει ο ανταρτικός συνασπισμός μεγαλύτερη αξιοπιστία».
Οι έριδες μεταξύ των επαναστατών, αποτελούν την αιτία ότι δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν νέο ηγέτη από τότε που ο ιμάμης του μεγάλου τζαμιού της Δαμασκού Μοάζ αλ-Χατίμ υπέβαλε την παραίτησή του τον Απρίλιο. Από τότε είχε αναλάβει καθήκοντα προσωρινού διοικητή των ανταρτών ένας Χριστιανός και πρώην κομμουνιστής, ο Τζόρτζ Σάμπρα.
Όπως έκανε η Γαλλία τον 19ο αιώνα, το ίδιο προσπαθεί σήμερα η Ρωσία εμφανιζόμενη ως προστάτιδα δύναμη των Χριστιανών. Οι Χριστιανοί κάτοικοι της Συρίας υπολογίζονται να ξεπερνούν το εκατομμύριο, (4,6% του πληθυσμού από τους οποίους το 52% είναι ελληνορθόδοξοι).
Το συριακό αποτέλεσε και το κύριο σημείο τριβής στην πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο Ερντογάν δεν έπεισε τον Ομπάμα να στείλει στρατεύματα στην Συρία. Ο Ομπάμα, δείχνει να έχει πάρει μαθήματα από το μπλέξιμο στο μπερδεμένο κουβάρι του Ιράκ.
Ένας άλλος «ενδιαφερόμενο», είναι το Ισραήλ που επί χρόνια θεωρούσε τη συρία, «λιγότερο κακό» ανάμεσα στα άλλα αραβικά κράτη. Τα πράγματα όμως άλλαξαν μετά τον πόλεμο του 2006 όταν φάνηκε η υποστήριξη τη Συρίας προς τους Χεσμπολά του Λιβάνου. Οι οποίοι τώρα ανταποδίδουν ενισχύοντας τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ.
Τον περασμένο Ιούλιο, η ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης είχε συναντηθεί γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, στο ρωσικό υπουργείο εξωτερικών με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Οι επαναστάτες, προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα προστάτευαν τα συμφέροντα της Ρωσίας, αν το Κρεμλίνο συμφωνούσε να απομακρυνθεί από την εξουσία ο παλιός του σύμμαχος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Οι ρώσοι μας άκουσαν αλλά δεν μίλησαν επί της ουσίας, τα πρόσωπά τους έμειναν απαθή και μας ειπώθηκε μόνον ότι είναι αφοσιωμένοι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς αυτό τον δρόμο», είπε στο Ρώυτερς, ο Mahmoud al-Hamza εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Μόσχα.
Διπλωματικός χορός
Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να φέρουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, αλλά στη χτεσινή σύσκεψη με τον ΟΗΕ, δεν βρέθηκε ο τρόπος.
Η Ρωσία έχει εκφράσει την επιθυμία να επιλυθεί η κρίση, με την απόφαση που θα εκφράσει ο συριακός λαός. Επίσης δεν κρύβουν τη προσπάθειά τους να προωθήσουν ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης τον ρωσόφωνο αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης Qadri Jamil, που έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στη Μόσχα, για ενεργειακά ζητήματα.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την προβοκατόρικη πεπατημένη, των «χημικών όπλων», όπως των «επικίνδυνων όπλων του Σαντάμ».
Με δεδομένες τις βασικές αντιθέσεις λόγω του γεωστρατηγικού παιχνιδιού, έχει στείλει στη Δαμασκό τελειοποιημένα ραντάρ και πυραύλους ειδικούς για την εξουδετέρωση πολεμικών πλοίων, ενώ παραμένει ανοικτή η αποστολή των αντιαεροπορικών S-300 και των 12 μαχητικών αεροσκαφών MiG-29MM2.
Τα υπάκουα δυτικά Μέσα παραπληροφόρησης, επίτηδες μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες για «μαζικές παραδόσεις οπλικών συστημάτων στη Συρία».
Κι αυτό επειδή η Συρία, αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια στον αραβικό κόσμο που υποστηρίζει η Μόσχα, μετά την δολοφονία του Καντάφι, και το χάος που έχει προκαλέσει στη Λιβύη, η νίκη της υποστηριζόμενης από τη Δύση αντιπολίτευσης.
Σε μια ακόμα επίδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή, η Μόσχα απέσπασε τέσσερα πολεμικά σκάφη από το στόλο Ειρηνικού και τα έστειλε στη Μεσόγειο όπου ρωσική ναυτική μοίρα περιπολεί στα ανοικτά της Συρίας.
«Όλα όσα συμβαίνουν γύρω από τη Συρία, δεν έχουν να κάνουν με υποσχέσεις ρπος τον Άσαντ, αλλά με το παιχνίδι εξουσίας που παίζεται ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση», δήλωσε στο Ρώυτερς ο Fyodor Lukyanov, εκδότης του περιοδικού «Russia in Global Affairs». Για να συμπληρώσει: «Για τη Ρωσία, όλα θα πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα».