Νέα Τεράστια Βιομετρική Βάση Δεδομένων του FBΙ που φακελώνει εκατομμύρια ανθρώπους!!!
Ευθύς εξ’ αρχής, κρίνεται απαραίτητη μια καίρια διευκρίνιση: Όταν μιλάμε για βιομετρική βάση δεδομένων, εννοούμε τα δεδομένα εκείνα με...
Όταν μιλάμε για βιομετρική βάση δεδομένων, εννοούμε τα δεδομένα εκείνα με τα οποία έχουν φακελώσει εκατομμύρια ανθρώπους!
Τα πιο παραδοσιακά μέσα ελέγχου πρόσβασης περιλαμβάνουν token-based συστήματα ταυτοποίησης, όπως είναι η άδεια οδήγησης ή το διαβατήριο, καθώς και η ταυτοποίηση με βάση τη γνώση των συστημάτων αναγνώρισης, όπως τον κωδικό πρόσβασης ή τον προσωπικό αριθμό ταυτότητας.
Δεδομένου ότι τα βιομετρικά αναγνωριστικά είναι μοναδικά στον κάθε έναν από εμάς, καθώς είναι τα διακριτικά μετρήσιμα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για την σήμανση και την περιγραφή των ανθρώπων, θεωρούνται πιο αξιόπιστα στην εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας.
Ωστόσο, η συλλογή των βιομετρικών στοιχείων εγείρει ανησυχίες όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με την τελική χρήση των εν λόγω πληροφοριών.
Το FBI, λοιπόν, υποστηρίζει ότι η βάση δεδομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους (IAFIS) είναι η «μεγαλύτερη βιομετρική βάση δεδομένων στον κόσμο», που περιέχει αρχεία για πάνω από εκατό εκατομμύρια ανθρώπους.
Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα εν συγυρίσει με τα σχέδια του Οργανισμού που ασχολείται με τη Νέας Γενιάς Ταυτοποίηση των Προσωπικών μας δεδομένων (NGI – Next Generation Identification)˙ ένα τεράστιο, αναβαθμισμένο και αυτοματοποιημένο σύστημα, κόστους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, που με ένα απλό scan-άρισμα θα αποθηκεύει το αποτύπωμα της ίριδας, φωτογραφίες με δυνατότητα αναζήτησης βασισμένης στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, αποτυπώματα παλάμης. Θα αποθηκεύει ακόμα και τα αποτυπώματα του βηματισμού μας αλλά και την εγγραφή της φωνής μας και βεβαίως, τα αρχεία των δακτυλικών μας αποτυπωμάτων, την κάθε ουλή που έχουμε αλλά ακόμα και… τα τατουάζ μας! [Σοβαρά]
Έχουν τέτοιες βλέψεις για το τελικό… προϊόν, που τα φιλόδοξα σχέδιά τους διατυπώνονται με ειλικρίνεια σε έκθεση του Οργανισμού.
( Μια τέτοια στοίβα εγγράφων που σχετίζονται με τη Νέας Γενιάς Ταυτοποίηση των Προσωπικών μας δεδομένων, παραδόθηκε στο Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα και άλλη μία παρόμοια στοίβα εγγράφων παραδόθηκε κατόπιν δικαστικής αγωγής βασισμένης στο νόμο FOIA).
Θα είναι η «Μεγαλύτερη – Καλύτερη – Ταχύτερη» βιομετρική βάση δεδομένων, καυχιέται το FBI στην ιστοσελίδα του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπέρμαχοι των πολιτικών ελευθεριών έχουν ανησυχήσει σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, ένας μεγαλύτερος, καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για να παρακολουθούνται οι άνθρωποι, με την χρήση μάλιστα μελών του σώματός τους.
Το σύστημα NGI, θα επεκτείνει το είδος και το εύρος των πληροφοριών που το FBI διαθέτει για όλους μας. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της συλλογής πληροφοριών για την επιβολή του νόμου και της συλλογής πληροφοριών για τους δικούς τους λόγους.
λέει η Sunita Patel του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα.
2. Το Scan-άρισμα της ίριδας του ματιού μας
Η τεχνολογία σάρωσης της ίριδας είναι το κεντρικό θέμα στο δεύτερο και τελευταίο στάδιο του πιλοτικού συστήματος NGI (έχει προγραμματιστεί για πριν από το 2014).
Η τεχνολογία Scan-αρίσματος της ίριδας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την επιβολή του νόμου, τόσο όσον αφορά τον προσδιορισμό των ανθρώπων όσο και τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων.
Το μοτίβο της ίριδας είναι τόσο μοναδικό που μπορεί να διακρίνει μεταξύ τους ακόμα και τα δίδυμα και φέρεται να παραμένει το ίδιο σε όλη τη ζωή ενός ατόμου.
Όπως η αναγνώριση προσώπου, έτσι και η σάρωση της ίριδος, αποτελεί σημείο καμπής των αρχείων των βιομετρικών δεδομένων.
Στην πραγματικότητα, ένας αξιωματικός της αστυνομίας, το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι εξοπλισμένος με μια φορητή συσκευή σάρωσης της ίριδας του ματιού μας.
Το φθινόπωρο του 2011, τα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα των ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση στηνσυσκευή MORIS, ένα gadget (= μικροσυσκευή) που συνδέεται με ένα iPhone και επιτρέπει στους αστυνομικούς τη συλλογή των ψηφιακών δακτυλικών αποτυπωμάτων, εκτελώντας την αναγνώριση προσώπου και τη σάρωση της ίριδος.
3. Το Μεγάλο Χτύπημα έρχεται με το Σύστημα Rap-Back
Ένα μεγάλο μέρος της δράσης στη βάση δεδομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων του FBI είναι ο έλεγχος του ιστορικού για τους αιτούντες εργασία στους κλάδους όπου εφαρμόζεται ο έλεγχος του ποινικού μητρώου. Τέτοιοι κλάδοι είναι η φροντίδα των ηλικιωμένων ή των παιδιών, η εργασία σε νοσοκομείο, και, παραδόξως, το να είσαι…αναβάτης αλόγου, στο Μίτσιγκαν.
4. Κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών
Το πιλοτικό σύστημα NGI έχει, προφανώς, άλλο στόχο:
Το 2009 μάλιστα, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για ανταλλαγή των βιομετρικών πληροφοριών.
Όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι άκρως απασχολημένες ώστε να αναδιατάσσουν τη μέχρι τώρα συλλογή των δεδομένων τους. Στη βάση δεδομένων ABIS του Υπουργείου Άμυνας έχουν αρχειοθετηθεί δακτυλικά αποτυπώματα, εικόνες προσώπων και σαρώσεις ίριδας.
Τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών είναι σαφή, αλλά δε μπορούμε παρά να σκεφτούμε και τις δυνητικά δυσάρεστες συνέπειες.
Η Lynch επισημαίνει πως:
Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε δεδομένα, τόσο δεν ξέρουμε πού πρόκειται να διοχετευτούν αυτά τα δεδομένα αλλά και ποιος θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον σας.
Μην παραβλέπουμε βεβαίως και το γεγονός πως οι περιπτώσεις λανθασμένης ταυτότητας μπορεί να είναι απείρως περίπλοκες, από τη στιγμή που η ροή των πληροφοριών προέρχεται μέσα από πολλαπλές κρατικές υπηρεσίες.
5. Το σύστημα NGI και οι Κοινότητες Ασφάλειας (S-Comm – Secure Communities)
Κάποια δοκιμή που διεξήχθη σε διϋπηρεσιακή ανταλλαγή δεδομένων είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.
Οι Κοινότητες Ασφάλειας είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (DHS) που επιτρέπει τους τοπικούς αξιωματούχους επιβολής του νόμου να «τρέχουν» τα δακτυλικά αποτυπώματα των ατόμων που κρατούνται σε φυλακές με την IDENT βάση δεδομένων προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση της μετανάστευσης και των μεταναστών που είναι χωρίς χαρτιά.
Όπως πολλές πολιτικές που στοχεύουν στη δίωξη των μεταναστών της Αμερικής, έτσι και Οι Κοινότητες Ασφάλειας (S-Comm) έριξαν το βάρος σε μαζικές εκτοπίσεις.
Υπήρξε περιστατικό όπου μια γυναίκα κάλεσε την αστυνομία σχετικά με περιστατικό εσωτερικής βίας και το μόνο που κατάφερε ήταν να παγιδευτεί σε διαδικασία απέλασής της.
Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.
Οι ακτιβιστές του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα υποστηρίζουν ότι τα έγγραφα που λαμβάνονται για μια δικαστική αγωγή περί νόμου FOIA δείχνουν ότι το FBI είδε το πρόγραμμα ως μια μεγάλη ευκαιρία για να ξεκινήσει την ενίσχυση του συστήματος NGI και πίεσε τις απρόθυμες τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Οι εξελίξεις στη συλλογή των βιομετρικών στοιχείων είναι σαν ένα αόρατο όπλο που η κάνη του είναι στραμμένη συνεχώς προς εμάς.
Υπάρχει η απειλή της υποδομής μιας μαζικής επιτήρησης της κυβέρνησης που εργάζεται πάρα πολύ καλά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η παραβίαση μιας εξελιγμένης, πολυτροπικής βιομετρικής βάσης δεδομένων, είναι ένα κυριολεκτικά εφιαλτικό σενάριο, διότι το όλο ζήτημα που ανακύπτει με μια τέτοια βάση βιομετρικών δεδομένων είναι ότι προσφέρει μοναδικούς τρόπους για την πιστοποίηση της ταυτότητας των ανθρώπων.
Οπότε δεν υπάρχει εύκολη λύση -όπως η αλλαγή κωδικού πρόσβασης- ώστε να προφυλαχθούμε από τους κινδύνους της… διανομής των βιομετρικών μας δεδομένων.
Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από την κλοπή ταυτότητας των βιομετρικών δεδομένων, η Patel τονίζει πως,
Σε αντίθεση με έναν κωδικό πρόσβασης, ο αλγόριθμος της ίριδας δεν μπορεί να αλλάξει.
Σημείωση: Το Υπουργείο Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας χρησιμοποιεί ήδη την Εθνική Βάση Δεδομένων Μαθητών.
Και το πλέον εξωφρενικό: Περισσότερες από 200 κάμερες παρακολούθησης (200 κάμερες CCTV) έχουν εγκατασταθεί στα αποχωρητήρια και στα αποδυτήρια των σχολείων παρακολουθώντας τους Βρετανούς μαθητές!!!
O Nick Pickles, διευθυντής του φορέα Big Brother Watch, δήλωσε ότι οι γονείς δεν είχαν γνώση αυτής της εξέλιξης και ότι τα σχολεία θα πρέπει οπωσδήποτε να δώσουν εξηγήσεις για το πώς αξιοποιείται το υλικό που καταγράφεται.
Και όλα αυτά που σας αναφέρουμε, δεν συμβαίνουν σε μερικά μόνο σχολεία.
Οι εν λόγω κάμερες εγκαταστάθηκαν σε 207 σχολεία στην Αγγλία, στην Σκωτία και στην Ουαλλία με την γνωστή και πλέον αγαπημένη πρόφαση της πρόληψης της εγκληματικότητας!
Τα συμπεράσματα, δικά σας…
Πηγή : periergaa.blogspot.com