synoronews

Ποιους φόρους θα πληρώσουμε μέσα στο καλοκαίρι

“Φορο-καταιγίδα” περιμένει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς, όπως συμφωνήθηκε κατά τις επαφές της κυβέρνησης...

“Φορο-καταιγίδα” περιμένει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς, όπως συμφωνήθηκε κατά τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, η πληρωμή των περισσότερων φόρων ξεκινά από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου το αργότερο, προκειμένου να διορθώσουν λάθη στον υπολογισμό του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ).

Έτσι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του καλοκαιριού οι οφειλέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες, καθώς τότε τίθεται σε ισχύ και η σχετική ρύθμιση της λεγόμενης “ύστατης ευκαιρίας”, από την οποία το κράτος αναμένει έσοδα 2,74 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2016. Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που έχουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Τον Ιούνιο επίσης θα αποσταλεί το Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ακινήτων (EETA) για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. 
 
Το νέο “χαράτσι” του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%. Του τέλους αυτού θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ ή το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ή το λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και ειδικές περιπτώσεις προσώπων για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, ύστερα από υποβολή αιτήματός τους στη ΔΟΥ.

Από τον Ιούλιο δε, αναμένονται και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2012 για κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων, όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011 που θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2% για ιδιοκτήτες ακινήτων με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013, που αφορά περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν, τον Νοέμβριο να πληρώσουν. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Διορία μέχρι 15 Μαΐου για τη διόρθωση λαθών στο τέλος ακινήτων

Όσον αφορά στη διόρθωση λαθών για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι πολίτες έχουν εντοπίσει λάθη σε στοιχεία ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (επιφάνεια, τιμή ζώνης, παλαιότητα) πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο Δήμο αίτημα διόρθωσής τους μέχρι τη 15η Μαΐου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεταβούν στους Δήμους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τα οποία θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία στο παρελθόν για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων. Μετά την επεξεργασία των νέων στοιχείων από τους δήμους, αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέχρι την 31η Μαΐου 2013.

Πηγή :  www.newmoney.gr

Related

Οικονομία 6744726546160212399

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -