Ψυχολογια του υπνου και των ονειρων
Τα όνειρα για τη δοκιμή και την επιλογή των ψυχικών σχημάτων. Ο Coutts υποθέτει ότι τα όνειρα τροποποιούν και δοκιμάζουν ψυχικά σχήματα ...
Ο Coutts υποθέτει ότι τα όνειρα τροποποιούν και δοκιμάζουν ψυχικά σχήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου με μια διαδικασία που ο ίδιος αποκαλεί συναισθηματική επιλογή, και ότι οι μόνες τροποποιήσεις εμφανίζονται συναισθηματικά προσαρμοσμένες στη διάρκεια των δοκιμών των ονείρων που έχουν επιλεγεί για διατήρηση, ενώ εκείνα που δεν επιλέγονται εγκαταλείπονται ή τροποποιούνται περαιτέρω για να δοκιμαστούν και πάλι.
Οι εξελικτικές θεωρίες στην ψυχολογία των ονείρων
Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα όνειρα εξυπηρετούν κάποια προσαρμοστική λειτουργία για την επιβίωση. Η Deirdre Barrett περιγράφει απλά τα όνειρα σαν «σκέψεις σε διαφορετικές βιοχημικές καταστάσεις» και πιστεύει ότι για όλους τους ανθρώπους συνεχίζουν να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα-προσωπικά και αντικειμενικά-σε αυτή την κατάσταση.
Ψυχοσωματική θεωρία
Τα όνειρα είναι ένα προϊόν της «μη συνεργαζόμενης φαντασίας», η οποία αποσυνδέεται από το συνειδητό εαυτό και αντλεί υλικό από την αισθητηριακή μνήμη για την προσομοίωση, με αισθητηριακή ανατροφοδότηση με αποτέλεσμα την ψευδαίσθηση.
Άλλες υποθέσεις σχετικές με όνειρα
Υπάρχουν πολλές άλλες υποθέσεις σχετικά με τη λειτουργία των ονείρων, που περιλαμβάνουν:
Τα όνειρα επιτρέπουν στα καταπιεσμένα μέρη του μυαλού να ικανοποιούνται μέσω της φαντασίας, διατηρώντας το συνειδητό μυαλό μακριά από τις σκέψεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξαφνική αφύπνιση από το σοκ.
Ο Freud πρότεινε ότι τα κακά όνειρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να μάθει να κερδίζει τον έλεγχο των συναισθημάτων που προκύπτουν από οδυνηρές εμπειρίες.
Ο Jung πρότεινε ότι τα όνειρα μπορούν να αντισταθμίσουν τη μονόπλευρη στάση που πραγματοποιήθηκε συνειδητά όταν είμαστε ξύπνιοι.
Ο Ferenczi πρότεινε ότι το όνειρο, όταν ειπωθεί, μπορεί να ανακοινώσει κάτι που δεν λέγεται.
Τα όνειρα ρυθμίζουν τη διάθεση.
Ο Hartmann λέει ότι τα όνειρα μπορούν να λειτουργούν σαν ψυχοθεραπεία, με την «δημιουργία συνδέσεων σε ασφαλές μέρος» και επιτρέπουν κατά την ονειροπόληση να ενσωματωθούν σκέψεις που μπορούν να διαχωριστούν κατά τη διάρκεια που βρισκόμαστε σε εγρήγορση.
Η πιο πρόσφατη έρευνα από τον ψυχολόγο Joe Griffin, μετά από μελέτη δεδομένων δώδεκα χρόνων, από όλα τα μεγάλα εργαστήρια ύπνου, οδήγησαν στη διατύπωση της θεωρίας εκπλήρωσης προσδοκιών, που προτείνει ότι ονειρευόμενοι μεταφορικά, συμπληρώνονται τα πρότυπα της συναισθηματικής εμπιστοσύνης στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και χαμηλώνει το επίπεδο στρες στα θηλαστικά.
Πηγή : http://periergaa.blogspot.com/