Μπαίνουν οι βάσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος άρχισε σήμερα διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησ...
https://to-synoro.blogspot.com/2013/04/blog-post_6898.html
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος άρχισε σήμερα διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης, κάλεσε τα κόμματα να βασιστούν σε ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε πριν από 10 ημέρες από τους «10 σοφούς» που ο ίδιος συγκάλεσε.
Οι «10 σοφοί», πολιτικοί και εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εργασίας και εκπόνησαν σειρά συστάσεων για τη μεταρρύθμιση του ιταλικού πολιτικού συστήματος και την ανάταξη της οικονομίας, η οποία βρίσκεται εδώ και 1,5 χρόνο σε βαθιά ύφεση.
Ακολουθούν οι κύριες προτάσεις των δύο ομάδων εργασίας:
Οικονομία
1. Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί μερικώς με την αποπληρωμή τμήματος των ληξιπρόθεσμων χρεών της δημόσιας διοίκησης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ και με την διάθεση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
2. Όλοι οι διαθέσιμοι συμπληρωματικοί πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την χαλάρωση των φόρων επί της εργασίας και με στόχο μία οικονομική ανάπτυξη ισότιμη και διαρκή.
3. Οι πόροι των κοινωνικών παροχών θα πρέπει να ενισχυθούν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον για την χρηματοδότηση της προσωρινής ανεργίας που αυξάνεται στη χώρα.
Η εισήγηση για την οικονομική πολιτική περιλαμβάνει και άλλες περισσότερο γενικού χαρακτήρα προτάσεις: προώθηση της απασχόλησης των γυναικών, ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στους τομείς του φυσικού αερίου, της φαρμακοβιομηχανίας και των ασφαλιστικών εταιρειών, αποφυγή ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων και των συμμετοχών του κράτους όσο οι συνθήκες της αγοράς είναι δυσμενείς.
Πολιτική
1. Νέος εκλογικός νόμος, που θα εισάγει μία λογικότερη από την ισχύουσα πριμοδότησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα επιτρέπει στους ψηφοφόρους να ψηφίζουν για τους υποψήφιους της επιλογής τους και όχι για λίστες ονομάτων που αποφασίζονται από τις ηγεσίες των κομμάτων.
2. Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών, οι οποίοι σήμερα είναι 945 συνολικά. Προτείνουν επίσης την αντικατάσταση του συστήματος όπου η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ισοβαρείς με ένα σύστημα όπου το κύριο αντιπροσωπευτικό σώμα θα είναι η Βουλή, ενώ η Γερουσία θα αντιπροσωπεύει τις περιφέρειες.
3. Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να διατηρηθεί, αλλά μειωμένη, και οι δαπάνες των κομμάτων πρέπει να δικαιολογούνται και να ελέγχονται αυστηρά.
4. Πρέπει να ψηφισθεί νόμος περί ασυμβιβάστου μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων και δημοσίου ρόλου των πολιτικών ηγετών, αλλά κάθε σοβαρή απόπειρα προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ματαιωθεί εδώ και είκοσι χρόνια, από την κάθοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πολιτική αρένα.
Πηγή : www.zougla.gr