synoronews

Αναξιόπιστοι με το καλημέρα σας... Πηγή:www.capital.gr

Του Γιώργου Κράλογλου Η μονίμως αναξιόπιστη φορολογική πολιτική της χώρας θυμίζει κουτοπόνηρο ταβερνιάρη απομακρυσμένης ταβέρνας, με ...

Του Γιώργου Κράλογλου


Η μονίμως αναξιόπιστη φορολογική πολιτική της χώρας θυμίζει κουτοπόνηρο ταβερνιάρη απομακρυσμένης ταβέρνας, με φθηνές τιμές στο τζάμι, που όμως έτσι και την πατήσεις και κάτσεις σου λέει πως τα βασικά πιάτα του καταλόγου τελείωσαν και σου σερβίρει τα ακριβά γιατί καταλαβαίνει ότι είναι δύσκολο πια να σηκωθείς να φύγεις.

Αυτή είναι η Ελλάδα της ζητιανιάς της αναξιοπιστίας και της προχειρότητας.

Αυτή η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να πείσει έμπειρους επενδυτές ακόμη και από τους γείτονές μας στην Μέση Ανατολή νομίζοντας ότι είναι αφελείς να φέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα να τα χαρατσώσει το «παμπόνηρο» ελληνικό κράτος.

Αυτή η αναξιόπιστη με το καλημέρα σας... Ελλάδα που χρωστάει σε επιχειρήσεις επιστροφές ΦΠΑ, σε προμηθευτές από οικοδομικά υλικά μέχρι και φάρμακα, που κλέβει τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών Ταμείων, που κλέβει τις κρατήσεις των εφάπαξ των εργαζομένων μελετάει εισηγήσεις που εξευτελίζουν μέχρι και την προσπάθεια εντοπισμού και εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επί της ουσίας.

Αφού εδώ και 15 χρόνια αγνοήσαμε τελείως το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για έρευνες πετρελαίου. Αφού διαλύσαμε εντελώς όλη την υποδομή ερευνών πετρελαίου στην χώρα που έστησε το ίδιο το κράτος το 1975 με την Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Αφού είδαμε ότι οι Κύπριοι και οι Ισραηλινοί αποφάσισαν χθες τις έρευνες και σε 7 χρόνια θα βγάζουν φυσικό αέριο. Αφού, τέλος, δείξαμε την ανικανότητά μας ακόμη και στο να μάθουμε τι έχουμε και τι δεν έχουμε σε υδρογονάνθρακες ξεκινήσαμε με το ζόρι, πριν ένα χρόνο τον πρώτο γύρο ερευνών.

Μόλις όμως μας εμπιστεύθηκαν, ορισμένοι από τους διακεκριμένους στον τομέα αυτό αρχίζουμε τις ελληνικές μπαγαποντιές.

Κάποιοι «μανδαρίνοι» στο υπουργείο Οικονομικών μόλις είδαν ότι οι ξένοι ερευνητές την «πάτησαν» και ήλθαν να ψάξουν τα ελληνικά πετρέλαια πήγαν στον μέγα Βεζίρη της πλατείας Συντάγματος και του είπαν «...πολυχρονεμένε μου να αυξήσουμε τον φορολογικό συντελεστή και την φορολογία στις έρευνες πετρελαίου που είναι τώρα στο 20% και στον περιφερειακό συντελεστή του 5%. Τι θα κάνουν οι κουτόφραγκοι, Πασά μου; Θα σηκωθούν να φύγουν;». Διαβάστε και σχετικό ρεπορτάζ του κ. Χ. Φλουδόπουλου στο Capital.gr του Σαββατοκύριακου.

Επειδή έχω και δική μου πληροφόρηση ας μην τολμήσουν να μου πουν την κλασσική απάντηση ότι πρόκειται για μια απλή εισήγηση που ίσως δεν προχωρήσει παραπέρα... γιατί το παρασκήνιο είναι μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας. Και θα τους φέρει σε δύσκολη θέση.

Αρκεί να σημειώσω ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν κυκλοφορήσει σε όλους τους πετρελαϊκούς κύκλους εκτός Ελλάδος που ξεκαρδίζονται στα γέλια.

Δεν θα σταθώ όμως άλλο στην ουσία του θέματος αν τελικά θα γίνει ή όχι αποδεκτή η εισήγηση. Πιθανότατα να μην γίνει. Αλλά ακόμη και αν δεν γίνει η εικόνα δεν μεταβάλλεται από την ώρα που ξεκίνησαν συζητήσεις αυτής της μορφής.

Είναι η εικόνα που δείχνει τις ελληνικές κυβερνήσεις να παρακολουθούν ποιοι κάνουν δουλειές που μπορούν να τους φέρουν λεφτά. Και αφού τους παγιδέψουν αφήνοντάς τους να δραστηριοποιηθούν τους «εκτελούν» στην συνέχεια με αλλαγές στην φορολογία, με χαράτσια και με αναπροσαρμογές των φορολογικών συντελεστών.

Το έκαναν στον μικροϊδιοκτήτη όταν του έριξαν την «φόλα» των Τραπεζών με τα στεγαστικά δάνεια του 1995-2005. Τον οδήγησαν στα δάνεια για να πάρει ένα σπίτι να βάλει το κεφάλι του και τώρα τον λύσσαξαν στα χαράτσια και στις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών.

Το έκαναν σε όλο τον αγροτόκοσμο και τους μικρομεσαίους που τους έσπρωξαν στα φωτοβολταϊκά και τώρα τους παίρνουν κυριολεκτικά από την τσέπη ό,τι βγάζουν με το σύστημα των ειδικών φόρων.

Το έκαναν με τους βιοτέχνες και τα νοικοκυριά που τους έσπρωξαν στο φυσικό αέριο για φθηνότερη παραγωγή προϊόντων και θέρμανση και τώρα τους υποχρεώνουν και θα τους υποχρεώνουν να πληρώνουν ειδικούς φόρους γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να φύγουν από την συγκεκριμένη παροχή καυσίμου.

Το έκαναν με την παραγωγή προϊόντων βιομάζας που τα προώθησαν ως επιχειρηματικό χώρο διεξόδου στους αγρότες και όσοι την πάτησαν δεν ξέρουν τώρα τι να κάνουν με την παραγωγή τους.

Το έκαναν με το υγραέριο κίνησης των αυτοκινήτων που οδήγησαν επιβατηγά και φορτηγά στο υγραέριο ως εναλλακτική λύση για τις βενζίνες και αν οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έβαζαν τις φωνές θα τους είχαν στην μέση του κύκλου και θα τους έγδερναν. Τελικά τους χαράτσωσαν αλλά ολίγον... και βλέπουμε.

Με αυτήν την βιτρίνα λοιπόν του αναξιόπιστου κράτους, όπως ο ταβερνιάρης της απομακρυσμένης ταβέρνας σου σερβίρει τα ακριβά πιάτα γιατί δεν συμφέρει να φύγεις, πολιτεύονται σήμερα και στην πρόσκληση νέων επενδυτών.

Και το περίεργο είναι ότι μάλλον πιστεύουν πως οι επενδυτές και οι κεφαλαιούχοι, ακόμη και της Αφρικής, δεν μας έχουν πάρει χαμπάρι.


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή :  capital.gr


Related

Οικονομία 4307937356848738526

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -