Η πράσινη ενέργεια ως εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κρίση να δημιουργήσει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρέπει να ε...
https://to-synoro.blogspot.com/2012/12/blog-post_72.html
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κρίση να δημιουργήσει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να αποδείξουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν πρέπει να είναι θύματα της κρίσης αλλά εργαλεία εξόδου από την κρίση, εργαλεία ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενεργειακής ανεξαρτησίας και εν τέλει δημοκρατίας και αποκέντρωσης».
Με αυτό το μήνυμα η Άννυ Ποδηματά, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, (European Forum for Renewable Energy Sources - EUFORES), απηύθυνε χαιρετισμό στις εργασίες της 12ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Φόρουμ, μιας από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για την προώθηση των ΑΠΕ και της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον χώρο του ελληνικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Περιγράφοντας τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, η Άννυ Ποδηματά υπογράμμισε ότι «ειδικότερα για τη χώρα μας που μαστίζεται από την ύφεση και την ανεργία, οι τομείς αυτοί μπορούν να παράξουν εισόδημα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και παράλληλα αειφορία, ενεργειακή ανεξαρτησία, προστασία του περιβάλλοντος, αποκέντρωση». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Ελλάδα, και μπορεί και οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Μπορεί και οφείλει να ξεφύγει από προκαταλήψεις και κωλυσιεργίες που την κρατούν δέσμια και να προχωρήσει έγκαιρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν έναυσμα στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις σ' αυτούς τους τομείς, που έχουν σημαντικό πολλαπλασιαστικό όφελος», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό το στοίχημα δεν είναι μόνο ένα ελληνικό, αλλά ένα ευρωπαϊκό στοίχημα».
Eλλειμα 370 εκατ.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των μέτρων που ελήφθησαν, τονίζοντας ότι το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ βρίσκεται στα 370 εκατ. ευρώ και πρέπει να καλυφθεί χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται, όπως είναι γνωστό, η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των ΑΠΕ, μείωση των τιμών απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά, κ.α. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για εξορθολογισμό της αγοράς και για τους παραγωγούς και για τον τελικό καταναλωτή, ώστε αυτή να καταστεί βιώσιμη.
Μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη και τον εξορθολογισμό των εγχώριων αγορών έχουν ήδη ληφθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Τσεχία, η Βουλγαρία. Παράλληλα χώρες, όπως η Γερμανία, εξετάζουν τις τεχνικές παραμέτρους που επηρεάζουν το δίκτυο στο σύνολό του, προκειμένου να προσδιορίσουν τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες από τη διείσδυση των ΑΠΕ. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν τεθεί όλες οι βάσεις, ώστε οι ΑΠΕ να μπορούν να προχωρήσουν στον δρόμο που και οι παραγωγοί επιθυμούν, αλλά να έχουν και την απόδοση που χρειάζεται για τον Έλληνα καταναλωτή».
Από πλευράς του, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της EUFORES, με το χρηματοοικονομικό κόστος που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας σήμερα, είναι φθηνότερη μια επένδυση ΑΠΕ στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι ΑΠΕ είναι υπό διωγμό στην Ελλάδα, κάνοντας ειδική αναφορά στις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αιολική ενέργεια σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.
Στις παρεμβάσεις τους, τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ), Γιώργος Περιστέρης, όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, τόνισαν ότι ο συνδυασμός της οικονομικής στενότητας του τραπεζικού συστήματος, της αδυναμίας λήψης τραπεζικών εγγυήσεων και των μέτρων της κυβέρνησης αναστέλλει κάθε επενδυτική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περιστέρης, εάν η κυβέρνηση, όπως συζητείται, ζητά την καταβολή τραπεζικών εγγυήσεων και από τις εταιρείες που ήδη κατέχουν άδειες, και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, είναι σαν να ζητά να παραδώσουμε τις άδειες.
Δεν υπάρχει ισοτιμία και ισονομία στην κατανομή των βαρών μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, υπογραμμίζοντας ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήρθησαν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ο κ. Περιστέρης ζήτησε από τα μέλη της EUFORES να ασκηθεί πίεση ώστε οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων να ξεκινήσουν εκ νέου να παρέχουν εγγυήσεις για έργα στην Ελλάδα. Από τον Μάρτιο οι εξαγωγικές πιστώσεις έχουν σταματήσει και δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία επένδυση ανέφερε σχετικά.
Στο στρεβλό τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις. Όπως υπογράμμισε, στη χώρα μας οι τιμές στην αγορά συνεχίζουν να μην καθορίζονται με βάση το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κλειστές επιδοτήσεις προς τις μονάδες φυσικού αερίου. Χρειάζεται πλήρης αναμόρφωση του συστήματος.
Η Ελλάδα δικαιούται σήμερα μια νέα αφετηρία, όπως τόνισε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, υπογραμμίζοντας πως «Στην εποχή της συνολικής ευρωπαϊκής κρίσης με την ύφεση και την ανεργία να επηρεάζει πια όχι μόνο τον ευρωπαϊκό νότο αλλά το σύνολο της Ευρώπης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του εθνικού εισοδήματος, μείωσης της ανεργίας και τελικά δημιουργίας αποτελεσματικών μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης. Το EUFORES σ' αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί σημαντική προσπάθεια σύνδεσης της αγοράς με τα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις».
Η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια αποτελεί ισχυρό μοχλό εξοικονόμησης ενέργειας
Τη θέση ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια μπορεί να συμβάλλει στους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας μας και συγχρόνως να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία επιχειρηματικής ανάπτυξης για τον κρίσιμο, για την ελληνική οικονομία, κατασκευαστικό κλάδο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ευθύμιος Βιδάλης, στην 12η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Forum για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα - EUFORES.
«Μόνο μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία, ισχυρή απέναντι στον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό, μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της κλιματικής πρόκλησης και όχι το αντίθετο», τόνισε ο κ. Βιδάλης και αυτό είναι ένα μήνυμα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας, ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση επηρεάζει με σφοδρότητα τη λειτουργία και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βιδάλης υπογράμμισε ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς και θεσμικοί παράγοντες -ενδεικτικά η Ακαδημία Αθηνών, ο διεθνής οίκος McKinsey, που υλοποίησε σχετική μελέτη μαζί με το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αλλά και άλλοι- συγκλίνουν απόλυτα στη θέση ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια αποτελεί τον πιο ισχυρό μοχλό εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και μάλιστα με καθαρό κέρδος για την κοινωνία.
Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Πηγή : imerisia.gr