Summer wine: Απολαμβάνοντας κρασί το καλοκαίρι
Δεν κακοχαρακτηρίζω κανέναν όταν για διάφορους λόγους διστάζει να απολαύσει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί το καλοκαίρι. Κρασί και καλοκαίρι πά...
Δεν είναι και εντελώς λάθος η αντίληψη, αλλά δεν είναι κι εντελώς σωστή. Κατ’ αρχήν ξεχνάμε μια τρίτη επιλογή, ιδιαίτερα «επίκαιρη» για το καλοκαίρι – το ροζέ. Κατά δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυτοπεριοριζόμαστε σε στερεότυπα. Ποιος μας εμποδίζει δηλαδή να απολαύσουμε ένα ποτήρι εξαιρετικό κρασί τέτοια εποχή; Παγωμένο ή απλά δροσερό, δεν έχει σημασία. Δεν είπαμε φυσικά να το πιούμε σαν …αναψυκτικό μέσα στο καταμεσήμερο με καύσωνα. Όμως γιατί δεν μπορεί να συνοδεύσει ένα ήσυχο καλοκαιρινό μας βράδυ;
Στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου, το κρασί δε γνωρίζει σεζόν. Στην Τοσκάνη, τη Βαρκελώνη ή στα σατώ του γαλλικού Νότου, κατ’ εξοχή οινοπαραγωγές περιοχές, οι κάτοικοι απολαμβάνουν το κρασί και το καλοκαίρι.
Τα πιάτα μας το καλοκαίρι είναι περισσότερο θαλασσινά, λαδερά, αλλά και κρεατικά ή κόκκινες σάλτσες. Αν και άνετα μπορούμε να τα πιούμε με μια μπύρα, το κρασί είναι επίσης καλή επιλογή, αρκεί να είναι όχι πολύ έντονο όσο και ελαφρύ, τόσο σε αλκοόλ όσο και σε «σώμα». Αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι πλέον τα στερεότυπα τείνουν να καταρριφθούν και κανόνες του τύπου «λευκό με ψάρι, κόκκινο με κρέας, λευκό κρύο, κόκκινο ζεστό» δεν ισχύουν απόλυτα πλέον. Κανείς δεν σε εμποδίζει να διατηρήσεις δροσερό το κόκκινο κρασί στους 20 βαθμούς, βάζοντάς το λίγη ώρα στο ψυγείο, έτσι ώστε και να κυλά ευχάριστα στον ουρανίσκο αλλά και να μπορεί να απεγκλωβίσει τον αρωματικό και γευστικό του πλούτο. Αυτό έλειπε, να το πιείς σε θερμοκρασία «δωματίου», όταν το δωμάτιο έχει 35 βαθμούς Κελσίου.
Αφήσαμε όμως έξω τον μεγάλο μπαλαντέρ του καλοκαιριού. Το κρασί ροζέ. Τα καλά ροζέ σερβίρονται δροσερά και είναι παντός καιρού, ενώ το καλοκαίρι μπορούν άφοβα να συνοδεύσουν από μακαρονάδες με θαλασσινά, ως και παϊδάκια στη σχάρα. Προϋπόθεση βέβαια να είναι καλής ποιότητας, καθώς ένα καλό ροζέ είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, αφού πρέπει να συνδυαστούν σωστά τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός ερυθρού κι ενός λευκού κρασιού.
Εξαιρετικά κρασιά ξένης ή ελληνικής προέλευσης μπορούν άνετα να καταναλωθούν το καλοκαίρι. Νεμέα, Κεφαλονιά, αλλά και Ισπανία και Χιλή είναι μερικές από τις περιοχές που παράγουν ελαφρύ κόκκινο κρασί κατάλληλο για την εποχή. Όσο για τα ροζέ, έρχονται εξαιρετικά κρασιά εκτός των άλλων κι από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Καλιφόρνια και Νότια Αφρική. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική. Αρκεί να ξέρεις τι πίνεις…
Πηγή : menslounge.gr