synoronews

Η Ιρλανδία ανακοινώνει δημοψήφισμα -Πάει για συγκυβέρνηση;

Μπουκώνουν πάλι τους τραπεζίτες Είναι πλέον καιρός «να σταματήσουμε να ταπεινώνουμε τον ελληνικό λαό», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλ...

Μπουκώνουν πάλι τους τραπεζίτες

Είναι πλέον καιρός «να σταματήσουμε να ταπεινώνουμε τον ελληνικό λαό», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτοντας κάθε εικασία ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτη δανειακή σύμβαση.
Από το στόμα του και στ’ αφτί κάθε ανευθυνο-υπεύθυνου αναρμόδιου παπαγάλου σχολιαστή.

Την ώρα που οι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι βλέπουν μόνο περικοπές, κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι, απολαμβάνοντας προνομιακή μεταχείρηση: Σε νέο γύρο χρηματοδότησης τραπεζών θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα πλαίσια των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη". Οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν από την ΕΚΤ φθηνά δάνεια αξίας από 300 δισ. έως ένα τρισ. ευρώ. Το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο επέτρεψε στις τράπεζες να αντλήσουν 489 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ.

Στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για το δεύτερο δάνειο 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ξεκαθάρισε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε καταρχήν συμφωνία για την καταβολή των πρώτων 30 δισ. ευρώ.Την ικανοποίησή του για τις σημερινές αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. (ΤΑ ΝΕΑ)

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny ανακοίνωσε ότι στη χώρα του θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικονομική συνθήκη της Ευρώπης. Δεν είδα να προκαλέσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε όταν έκανε το ίδιο ο υπάκουος ΓΑΠ ο ελάσσων, που εξ αιτίας της αναγγελίας του δημοψηφίσματος, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Εκτός αν ήταν τότε προσυμφωνημένο να το ανακοινώσει ώστε να προκαλέσει τις γνωστές αντιδράσεις και να αποδράσει από την εξουσία και την αρχηγία του νέο-ΠαΣοΚ. Ώστε να προσανατολισθεί σε άλλα καθήκοντα που του έχουν ήδη ή θα του ανατεθούν.
Όπως γράφει το Σπήγκελ, «η περίπτωση “ΟΧΙ” στην Ιρλανδία, θα προκαλέσει αβεβαιότητα στις χρηματαγορές (σ. στυξ Το μόνο που τους νοιάζει) και ακόμα μπορεί να θέσει το μέλλον του κοινού νομίσματος σε αμφιβολία. Αλλά με την χώρα ακόμα να βασίζεται στην βοήθεια της ΕΕ, δεν τους παίρνει τους Ιρλανδούς να πούνε Όχι».
Δεν βλέπουμε εδώ τους Γερμανούς να έχουν τις ίδιες αντιρρήσεις που είχαν για την «παπανδρεϊκή απειλή» περί δημοψηφίσματος. Εκτός αν προετοιμάζουν και στην Ιρλανδία συγκυβέρνηση…

« Η Τρίτη ήταν μια καλή μέρα για τη Δημοκρατία, αλλά άσχημη για την καγκελάριο Μέρκελ» –συνεχίζει το Σπήγκελ. «Πρώτα, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το πάνελ των βουλευτών που ορίστηκε για να εγκρίνει τις επείγουσες αποφάσεις για την ευρω-διάσωση και ζήτησε να είναι ευρύτερο το σχήμα από τους εννιά που είχαν οριστεί».
Καπάκι ήρθε η ανακοίνωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα που θα αποφασίσει αν οι Ιρλανδοί εγκρίνουν την ευρω-οικονομική σύμβαση. Κάτι που απειλεί με κατάρρευση το νέο ευρω-αρχιτεκτόνημα. Μια και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλες από τις 16 χώρες της ευρωζώνης –πλην της Ελλάδας που της έχει απαγορευτεί το δημοψήφισμα- «να αμφισβητήσουν τον γερμανικό κορσέ που η Γερμανία θέλει να φοράνε στο μέλλον».
---------
SPIEGEL: Γιατί κάνατε εκείνη την ξαφνική ανακοίνωση ότι σκοπεύετε να προκηρύξετε δημοψήφισμα, κάτι που τελικά οδήγησε στην πτώση σας;

Papandreou: Η ιδέα δεν μου ήρθε ξαφνικά. Εξετάζαμε ήδη το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος τους προηγούμενους έξι μήνες. Επιθυμούσα να έχω μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή και υποστήριξη στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Αν τα κόμματα δεν μπορούν να τις κάνουν μαζί, τότε απαιτείται να ζητήσεις κατ’ ευθείαν την άποψη του λαού. Έτσι κι αλλιώς, η πρότασή μου άλλαξε το πολιτικό σκηνικό εντελώς.

SPIEGEL: Επειδή έπρεπε να παραιτηθείτε..

Papandreou: Όχι, επειδή η αντιπολίτευση τελικά έδειξε προθυμία να συμμετάσχει στη μάχη εναντίον της κρίσης. Τώρα, μοιραζόμαστε την πολιτική ευθύνη ως μέλη της ΕΕ. Τώρα το 80% των ψηφοφόρων (σ. στυξ: τους μέτρησε;) υποστηρίζει τις απαραίτητες πολιτικές αλλαγές, κάτι που στέλνει ισχυρό μήνυμα. (30/11/2011)

...Με άλλα λόγια, να αγαπιόμαστε…
------------
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφι Σόιμπλε προειδοποίησε για ανυπολόγιστους κινδύνους από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αυτό θα είναι πολύ ακριβό, και κανείς δεν μπορεί να πει, πόσο ακριβό θα είναι», δήλωσε σε βίντεο του Υπουργείου απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών.
«Το πρόβλημα είναι ότι όταν μια χώρα βγει από την ευρωζώνη, το χρέος της παραμένει κατ’ αρχήν σε ευρώ. Και εκείνο θα πρέπει να εξυπηρετηθεί, διαφορετικά οι τράπεζες, οι οποίες έχουν απαιτήσεις, θα χρεοκοπήσουν» εξήγησε ο κ.Σόιμπλε.
Επίσης οι χρηματαγορές φοβούνται ότι, αν για πρώτη φορά μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα μπορέσει να πλήξει κι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Οι συνέπειες ενός τέτοιου κινδύνου μετάδοσης, είπε, είναι «τελείως απρόβλεπτες». Για το λόγο αυτό η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματά της με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μιας. Αλλά είναι ο καλύτερος δρόμος» πρόσθεσε ο ίδιος. (ΤΟ ΒΗΜΑ)

(ρεπορτάζ στυξ)
styx.gr

Related

Άρθρα 1332209956444390634

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -