synoronews

Η εικονική πολιτική πραγματικότητα

 του Κώστα Μητρόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ Κούρεψαν κατώτερους μισθούς και συντάξεις και έπεται συνέχεια Η ρήση της ημέρα στη Βουλή από τον ...


του Κώστα Μητρόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ
Κούρεψαν κατώτερους μισθούς και συντάξεις και έπεται συνέχεια

Η ρήση της ημέρα στη Βουλή από τον Α. Λοβέρδο. Μίλησε «για τον εργαζόμενο που έχει ανάγκη τη στοργή του κράτους»… Χωρίς να πει που θα τη βρει... Ούτε έκανε κουβέντα για τα ποσά που διατίθενται στους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους για να λαδώνουν τους γιατρούς, μπας κι έτσι μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη…
Στις 15 Μαρτίου, ο πρώην κυβερνήτης του Ιλινόι Rod Blagojevich, θα αρχίσει να εκτίει την ποινή 14 χρόνων για διαφθορά, σε υψηλής ασφάλειας ομοσπονδιακές φυλακές. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, τον γνωστό δρόμο (που είχε πάρει ο αρχιγκάνγκστερ Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή και όχι άλλη εγκληματική δραστηριότητα) έχουν πάρει τέσσερις κυβερνήτες του Ιλινόι (από τους εφτά) που κατηγορήθηκαν για διαφθορά. Η πολιτεία του Ιλινόι, και η πρωτεύουσα το Σικάγο θεωρούνται από τις πιο διεφθαρμένες περιοχές των ΗΠΑ. Κάτι σα την πολιτική ζωή της χώρας μας, δηλαδή. Μόνο που εκεί, όλο και κάποιοι τιμωρούνται.


Η είδηση συνέπεσε με την ψηφοφορία για την τιμωρία των συνταξιούχων και χαμηλόμισθων από τη συγκυβέρνηση του δικομματισμού υπό την αιγίδα της τρόικας και για χάρη των τραπεζιτών. Λίγο πριν, είχε ανακοινωθεί το όνομα που σκανδάλιζε επί μέρες τη κοινή γνώμη για το ένα εκατομμύριο που έβγαλε στο εξωτερικό. Μόνο που όπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν βουλευτής (αλλά επιχειρηματίας, σύζυγος βουλευτού) δεν έκανε κατάθεση στην Ελβετία, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, και όχι σε ευρώ, αλλά ένα εκατομμύριο δολάρια. Μια ακόμα φούσκα, που δείχνει πόσο εύκολο είναι να προκαλείται πολιτικός θόρυβος χωρίς να υπάρχει στο τέλος, ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βρέθηκε λοιπόν ο κάτοχος του εκατομμύριου κι ούτε γάτα ούτε ζημιά...

Ή μάλλον το μόνο αποτέλεσμα του σάλου που δημιουργήθηκε -άνευ αποχρώντος λόγου- ήταν, να ζητήσουν με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή 90 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και ανεξάρτητοι, με επικεφαλής τoν Γεράσιμο Γιακουμάτο, να μην ισχύουν οι διατάξεις περί απόρρητου και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων για την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση τουλάχιστον των πολιτικών προσώπων…

Οι… κωλοτούμπες

Τελικά, με ψήφους 202 υπέρ, 80 κατά και μία «παρών» (από την Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου), η Βουλή ενέκρινε τις περικοπές στις συντάξεις. Σε σύνολο 283 βουλευτών ναι επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 202 βουλευτές, όχι 80 ενώ μία βουλευτής ψήφισε «παρών» (κι όχι παρούσα). Επί των άρθρων 1, και 6 υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, κατά 80 ενώ μία βουλευτής δήλωσε πάλι «παρών».

Πέντε (από τους 21) «γαλάζιοι» διαγραφέντες πιστοί στην πρόσκληση για κωλοτούμπα, το υπερψήφισαν. Είναι οι Κεφαλογιάννης, Δερμετζόπουλος, Τζικαλάγιας, Λεονταρίδης και Καρυπίδης. Απόντες ήταν οι Μαρκόπουλος, Ζώης, Βλάχος, Καρασμάνης, Βαγιωνάς η Τσαμπίκα – Ιατρίδου, και η Ελ. Βόζεμπεργκ. «Όχι» ψήφισαν από τη ΝΔ οι Σταμάτης, Τζίμας, Μελάς και Κόλλια.

Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο μόνος ο οποίος άλλαξε στάση ήταν ο Χρήστος Μαγκούφης ο οποίος ενώ στην ψηφοφορία για τη δανειακή σύμβαση είχε ψηφίσει «όχι» στη ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο ψήφισε «ναι». Ωστόσο, εννιά ακόμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν μεν υπερψηφίσει επί της αρχής τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά είχαν καταψηφίσει επιμέρους άρθρα ψήφισαν «ναι» στο σύνολο του εφαρμοστικού νόμου. Πρόκειται για τους: Β. Κεγκέρογλου, Μ. Μίχου, Μ. Τσελεπή, Δ. Καρύδη, Χ. Αράπογλου, Δ. Κουσελά, Γ. Κουτσούκο, Π. Αντωνακόπουλο, Π. Δημητρουλόπουλο. Όλοι αυτοί, δεν είχαν τεθεί εκτός ΚΟ ΠΑΣΟΚ, είχε τεθεί ωστόσο ζήτημα συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Οι απειλές των δύο συγκυβερνώντων (ατύπως αλλά ουσιαστικά) μνημονιακών κομμάτων, φαίνεται πως έστω και εν μέρει έπιασαν. Εκλογές γαρ εγγύς…

Νέες υποψηφιότητες

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επισημοποίησε με δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας. «Η υποψηφιότητά μου δεν υπακούει σε προσωποκεντρικές προσεγγίσεις υποψηφίων «αρχηγών» με κορώνες και ρητορικές χωρίς ουσία, ούτε ομάδες χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο η υποψηφιότητά μου είναι απέναντι στον έλεγχο προσώπων από χορηγούς και διαπλοκές» σημειώνει ο κ. Στ. Τζουμάκας και τονίζει: «Σε δυο ή περισσότερες βάρκες και όπου αλλού επιδιώκουν τα οικονομικά δίκτυα και η μιντιοκρατία δεν μπορούν να βρίσκονται οι σοσιαλιστές, αλλά οι λαθρεπιβάτες».

«Εγώ τον Καρχιμάκη τον βρήκα στο ΠΑΣΟΚ. Πολύ αργότερα έγινε μπατζανάκης μου. Και τον Καρχιμάκη όμως και εμένα, τόσο ο Βενιζέλος, όσο και ο Λοβέρδος μας βρήκαν στο ΠΑΣΟΚ» σχολίασε - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - σε συνεργάτες του ο Χρήστος Παπουτσής.
Μετά τον Καμμένο, κι ο Ψωμιάδης ανακοινώνει «παρών» στον προεκλογικό στίβο. Την Τετάρτη το απόγευμα στο «Βελίδειο» ανακοινώνει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τις αρχές και τις θέσεις του φορέα του που θα φέρει τον τίτλο ΠΑΤΡΙ.Δ.Α (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης).

Στην τηλεόραση του ΣΚΑεΙ, έκανε την εμφάνισή του ο τακτικός τρόφιμος του συγκροτήματος του Φαλήρου πρώην υπουργός και φανατικός οπαδός του δόγματος της Μάργκαρετ Θάτσερ, Στέφανος Μάνος για να ανακοινώσει πως θα κατέβει στις εκλογές επικεφαλής της «Δράσης».
«Να πάψουμε να θεωρούμε ανέπαφο το Δημόσιο, ζήτησε ο επικεφαλής της Δράσης Στέφανος Μάνος, σημειώνοντας ότι με τη μείωση του Δημοσίου θα μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά και η φορολογία και σιγά - σιγά θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης».

Ο λαλίστατος βουλευτής της Β΄Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός που έχει πάρει τη φόρα που δίνουν στην παράταξή του οι δημοσκοπήσεις, δηλώνει για την επόμενη ημέρα των εκλογών: «Εάν υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, η ΔΗΜΑΡ είναι απαραίτητο να επιδιώξει συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς», ενώ για τον Λουκά Παπαδήμο σχολιάζει: «Εάν είχε πάρει πέντε θετικά μέτρα, αν είχε ισομερώς κατανείμει τα βάρη θα του έλεγα να τα εκατοστήσει».

Εκλογές;

Αλλά, δεν είναι σίγουρο πως πάμε για εκλογές. Το πότε ακόμα είναι άγνωστο, παρά την συνεχή επίκληση ότι «έφτασε η ώρα τους», του συνηθισμένου πια στις γαργάρες Αντωνάκη.
Οι πιέσεις από το εξωτερικό εντείνονται και κάθε τόσο οι υπέρμαχοι της τρόικα, της Θάτσερ απότ ο Σκάει κάθε τόσο μας προβάλλουν πόσο λάθος είναι η προσφυγή στις κάλπες.

«Η Ελλάδα ίσως θα ωφελούταν από μία αναβολή των εκλογών που αναμένονται τον Απρίλιο, ώστε η τεχνοκρατική κυβέρνηση να έχει περισσότερο χρόνο για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας», δηλώνει σε συνέντευξή του στους Times ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Έβαλτ Νοβότνι.

 Σημειώνει ότι ανησυχεί για την τεταμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Υποστηρίζει επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η νομισματική υποτίμηση δε θα έλυναν τα προβλήματα, καθώς η χώρα εξαρτάται τόσο πολύ από τις εισαγωγές. Η εξάρτηση αυτή θα συνεχιζόταν για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα η υποτίμηση να προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό.

Related

Άρθρα 2410559904848176661

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -