Μαραθώνιος με διαφωνίες
Σε κλίμα σύγκρουσης μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών, με πρώτους εκπροσώπους τους κ.κ. Μπαροάν και Σόιμπλε ξεκίνησε το «πενθήμερο της κολά...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/10/blog-post_9670.html?m=0
Σε κλίμα σύγκρουσης μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών, με πρώτους εκπροσώπους τους κ.κ. Μπαροάν και Σόιμπλε ξεκίνησε το «πενθήμερο της κολάσεως» για τους κοινοτικούς θεσμούς. Ο κατάλογος των συνεδριάσεων εμπλουτίστηκε μάλιστα και με ένα ακόμη Εurogroup, πριν από την καταληκτική Σύνοδο της Τετάρτης.
Οι Γάλλοι και Γερμανοί διαφωνούν σε όλες τις παραμέτρους για τη διαχείριση της κρίσης:
1. Στον τρόπο ενίσχυσης του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.
2. Στο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
3. Στο διάδοχο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.
4. Στην ανακεφαλαιοποίηση των κοινοτικών τραπεζών.
5. Και τέλος στην αναθεώρηση της Συνθήκης που θα προβλέπει κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας και σκληρή δημοσιονομική εποπτεία.
Μέχρι στιγμής εγκρίθηκε απλά η απόδοση της 6ης δόσης.
Το δεύτερο σημείο που μάλλον υπάρχει σύγκλιση είναι το πόση πρέπει να είναι η βάση του μετοχικού τους κεφαλαίου και μέχρι πότε να υλοποιηθεί για να θεωρούνται οι τράπεζες ασφαλείς.
Δεν υπάρχει όμως συμφωνία στον τρόπο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, με τη Γαλλία να επιμένει πως αυτή πρέπει να προέρχεται από τον EFSF και το Βερολίνο να υποστηρίζει άκαμπτα ότι πρώτα πρέπει οι τράπεζες να προσφύγουν στις αγορές, μετά στις κυβερνήσεις των χωρών τους και στο τέλος μόνο σε κοινοτικά λεφτά, το οποίο θα τις συνδράμει υπό μνημονικούς όρους.
Αντίστοιχες είναι οι διαφωνίες για τον τρόπο ενίσχυσης του EFSF. Το Βερολίνο αφενός δεν θέλει - και δεν μπορεί λόγω συνταγματικών και κοινοβουλευτικών κωλυμάτων - να δώσει ούτε δεκάρα παραπάνω και αρνείται τη λειτουργία του Ταμείου ως τράπεζας, που θα αγοράζει κρατικά ομόλογα. Το Παρίσι, αντιθέτως, επιμένει στην τραπεζική λειτουργία του Ταμείου και χθες, μάλιστα, υπήρξαν αντικρουόμενες δηλώσεις από τις δύο πρωτεύουσες για το ζήτημα.
Σε σχέση με το ελληνικό haircut, τα σενάρια ποικίλουν από τη διατήρηση του 21% που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου μέχρι την πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους, με haircut της τάξης άνω του 50% και νέο σκληρότερο μνημόνιο. Για προφανείς λόγους, Βερολίνο και Παρίσι έχουν περιχαρακωθεί πίσω από τις αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις τους.
Παρομοίως κολλάει και το ζήτημα της συνθήκης.
Επί του παρόντος, χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει και νέα έκτακτη συνεδρίαση του Εurgogroup την ερχόμενη Τρίτη - οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δηλαδή, θα συνεδριάσουν εκ νέου λίγες ώρες πριν από τους αρχηγούς τους.
real.gr