Κορυφώνονται οι ευρω-διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος
Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το ύψος του «κουρέματος» Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρ...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/10/blog-post_1015.html?m=0
Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το ύψος του «κουρέματος»
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Μετά το χθεσινό «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup στην εκταμίευση -έως τα μέσα του Νοεμβρίου- της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις Συνόδους Κορυφής της Κυριακής και της Τετάρτης.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου κάνουν λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50%. Παράλληλα, ορατό είναι το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης επιτελείου της τρόικας στην Ελλάδα.
Για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50% κάνει λόγο διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως μετέδωσε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.
Στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία τέθηκε υπ' όψη του Eurogroup, τονίζεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις, αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα που είναι «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Οι επιθεωρητές αναφέρονται σε δύο σενάρια τα οποία αφορούν σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% με 60%. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με ένα «κούρεμα» 50% σε ομόλογα απόδοσης (ή με επιτόκιο) 6% χωρίς εγγύηση. Για μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020 χρειάζεται «κούρεμα» 60%.
Παράλληλα, ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα συμφώνησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω του IIF, να δεχθεί «κούρεμα» από 50% έως 55% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.
Το δημοσίευμα της Les Echos αναφέρει ότι η ανακοίνωση και το ακριβές ποσοστό της απομείωσης της αξίας των ομολόγων θα αποκαλυφθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Διπλωματική πηγή που βρισκόταν στη σύνοδο του Eurogroup αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι η απόφαση για κούρεμα μέχρι και 55% ελήφθη μετά την ανάγνωση της τελευταίας έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα.
Η τρόικα που βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, συνεχίζει η εφημερίδα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτροπή του ελλείμματος.
Εγκαθίσταται η τρόικα
Εν τω μεταξύ, μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα ενδέχεται να αποκτήσει η τρόικα, προκειμένου να εποπτεύει σε καθημερινή βάση την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Σχετική αναφορά σχεδιάζεται να υπάρξει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ήδη, άλλωστε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προϊδέασε για τα σχέδια αυτά, μιλώντας για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών.
Η κοινοτική αυτή επιτήρηση θα συμπληρώσει το πλαίσιο των αποφάσεων για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι το κούρεμα και τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν οι δανειστές μας) στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης θα φέρουν αποτέλεσμα.
Έτσι αφού το χρέος καταστεί βιώσιμο, οι πιστωτές θα μπορούν να περιμένουν ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα δάνειά της. Εξάλλου, με την τρόπο αυτό, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, θα δοθεί ένα τέλος στα ανά τρίμηνο σίριαλ αγωνίας που παίζεται κάθε φορά με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα για έλεγχο, ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου.
Το επιτελείο που θα εγκατασταθεί εδώ θα είναι ολιγομελές και θα τοποθετηθεί σε επιτελικές θέσεις, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο ρόλος του θα είναι να παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Παράλληλα, θα λειτουργεί και στην αντίθετη κατεύθυνση, μεταφέροντας στην κυβέρνηση τις απόψεις και τις υποδείξεις της Κομισιόν για τις εξελίξεις σε διάφορα θέματα, ώστε να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.
Επιδείνωση της κατάστασης
Το Eurogroup σημείωσε χθες ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, και «χαιρετίζει τις σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τις οποίες κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ιδιαίτερα την «ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο», καλώντας επίσης την Αθήνα να σημειώσει «περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».
TA NEA On-line
TA NEA On-line