Το μυστικό της μακροζωίας...
Δείγμα από το DNA 100 υπεραιωνόβιων ανθρώπων εξετάζουν αμερικανοί επιστήμονες Ο Τζορτζ Εμπερχαρντ τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 107 χρόνια ...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/10/blog-post_9470.html?m=0
Δείγμα από το DNA 100 υπεραιωνόβιων ανθρώπων εξετάζουν αμερικανοί επιστήμονες
Ο Τζορτζ Εμπερχαρντ τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 107 χρόνια ζωής και οι επιστήμονες επιθυμούν διακαώς να μάθουν πώς τα κατάφερε.
Ετσι ο αειθαλής Τζορτζ και άλλοι 99 υπεραιωνόβιοι θα δώσουν δείγμα από το DNA τους προκειμένου να εξεταστεί με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Genomics X Prize, τον οποίο χρηματοδοτεί το ίδρυμα X Prize του Ελληνοαμερικανού Πίτερ Διαμαντή. Το ίδρυμα X Prize, πιο γνωστό για τον διαγωνισμό για τις διαστημικές πτήσεις, προσφέρει 10 εκατομμύρια στους ερευνητές που θα αποκωδικοποιήσουν τα πλήρη γονιδιώματα 100 ατόμων μεγαλύτερων των 100 ετών.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το DNA από πολύ ηλικιωμένους υγιείς ανθρώπους μπορεί να τους προσφέρει ενδείξεις για τα αίτια της μακροβιότητάς τους. Και αυτό κάποια μέρα ίσως οδηγήσει σε φάρμακα που θα βοηθήσουν και τους υπόλοιπους να παραμείνουμε επί μακρόν υγιείς. Οταν κάποιος κλείνει, για παράδειγμα, τα 105, «είναι πολύ δύσκολο να έχει φθάσει εκεί χωρίς κάποια γενετικά πλεονεκτήματα», λέει ο δρ Τόμας Περλς, ειδικός της γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Ο Περλς βοηθά στην εύρεση αιωνόβιων για τον διαγωνισμό του Χ Prize που θεωρείται το πρώτο βήμα για να αποκαλυφθούν τα γενετικά μυστικά μιας πιο μακράς και υγιούς ζωής. «Χρειαζόμαστε 10.000 γονιδιώματα, όχι 100, ώστε να αρχίσουμε να κατανοούμε τον δεσμό μεταξύ γενετικής, ασθενειών και υγείας», λέει ο Κρεγκ Βέντερ, πρωτοπόρος στην εξερεύνηση του γονιδιώματος.
Ο 107χρονος Εμπερχαρντ από το Τσέστερ του Νιου Τζέρσι έπαιζε και δίδασκε τένις μέχρι τα 91. Ομως κανείς άλλος από την ευρύτερη οικογένειά του δεν ξεπέρασε τα 100 και έτσι δεν είναι βέβαιος ότι το DNA θα αποκαλύψει πολλά. Γιατί πιστεύει ότι έζησε τόσο; Το αποδίδει στα 70 χρόνια γάμου με τη σύζυγό του Μαρί, ενώ εκείνη επικαλείται το «έντονο ενδιαφέρον του για τόσο πολλά πράγματα» σε όλη του τη ζωή - από το να φτιάχνει ραδιόφωνα έως την καριέρα του στα ηλεκτρονικά.
TA NEA On-line