Προθεσμία στις τράπεζες μέχρι τον Ιούνιο για την κεφαλαιακή επάρκεια
Περιορίζουν τις προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής ευρωπαίοι αξιωματούχοι Μέχρι τον Ιουνίο θα έχουν προθεσμία οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να α...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/10/blog-post_26.html?m=0
Περιορίζουν τις προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Μέχρι τον Ιουνίο θα έχουν προθεσμία οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ώστε να ανέλθει ο βασικός δείκτης κεφαλαίων στο 9%, όπως αποφάσισε η Σύνοδος των 27 ηγετών της ΕΕ.
Κεφάλαια θα αναζητηθούν πρώτα στις αγορές, κατόπιν και μόνον εάν αυτό δεν είναι δυνατό στις εθνικές κυβερνήσεις και τέλος στον ΕFSF. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 17 ηγετών της Ευρωζώνης. «Οι ηγέτες θα λάβουν πολιτικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, περιορίζοντας τις προσδοκίες για οριστική και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους κατά τη σημερνή Σύνοδο Κορυφής.
Η επίτευξη του «μαξιλαριού» 9%, αναφέρουν στο ανακοινωθέν τους οι «27», θα γίνει με σχέδια που συμφωνηθούν με τις εποπτικές αρχές των κρατών μελών και υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).
Η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα πρέπει να διαταράξει την πιστωτική ροή και τη χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία, υπογραμμίζουν οι «27».
«Δεν θα αποφασίσουν σήμερα τους ακριβείς αριθμούς με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν την κρίση της ευρωζώνης οι ευρωπαίοι ηγέτες, μια που αυτά τα θέματα είναι τεχνικά και οι ηγέτες είναι πολιτικοί» είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι εδώ για να καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τεχνικά ζητήματα και τέτοια», πρόσθεσε.
Ο Μπαγί δήλωσε ακόμα ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι ηγέτες της ευρωζώνης απόψε θα πρέπει να είναι όσο πιο αξιόπιστη γίνεται, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.
«Υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, όλα αυτά θα προστεθούν στις σημερινές συνομιλίες, σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουν τι είναι σωστό και δυνατό να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα», όπως είπε.
Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης και ιδιωτών πιστωτών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της συμμετοχής των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά προβλήματα» που πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και πολλές διαπραγματεύσεις για να γίνουν. Επομένως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο περίπου πνεύμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ δήλωσε «είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια».
Ερωτηθείς δε σχετικά με τον βαθμό της αισιοδοξίας του για την ύπαρξη αποφάσεων απάντησε χαρακτηριστικά: «αν δεν ήμουν πεπεισμένος, εδώ και πολύ καιρό δεν θα ερχόμουν πλέον, αν δεν ήμουν απολύτως βέβαιος, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα».
Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι ο αρχικός στόχος της Συνόδου Κορυφής, που ήταν να δώσει μια «πλήρη απάντηση» στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης του χρέους, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να διαγραφεί ένα μέρος των πιστώσεων τους προς την Ελλάδα είναι δύσκολες.
Και δεν θα είναι αμέσως δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί η αυξημένη νέα δύναμη πυρός του Ταμείου Αρωγής για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Γιούνκερ διατήρησε την πίεση προς τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για τα μέτρα που θα λάβει για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της.
«Οι Ιταλοί φίλοι μας γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή [...] απόψε, θα μας ανακοινώσουν ότι η Ιταλία θα καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς επίσης, και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι μια 'αναγκαιότητα'», τόνισε.
TA NEA On-line