Το σταφύλι
Το σταφύλι το οποίο αφθονεί στην Κρήτη είναι ένα θαυμάσιο φρούτο με ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.
- 0,7γρ. Πρωτεΐνες
- 13γρ. Υδατάνθρακες
- 70ΔΜ Βιταμίνη Α
- 16mg Ca (ασβέστιο)
- 0,6mg Fe (σίδηρο)
- 82γρ. (Νερό)
καθώς και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μικρότερες ποσότητες.
Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, και όπως είναι γνωστό, η αυξημένη αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού βοηθά στην απομάκρυνση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης - καρδιοπαθειών.
Στην Κρήτη η τσικουδιά είναι συνδεδεμένη με τη φιλοξενία των κατοίκων της.
Η σταφίδα είναι αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού. Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με αξιόλογο ποσοστό Ca 73mg, καθώς και Fe 2,7gr, Βιταμίνης Α και άλλων στοιχείων.
Από το χυμό σταφυλιού μπορούμε να έχουμε το πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και το μέλι, και πολλές φορές το αντικαθιστά. Το πετιμέζι με ρακί θεωρείται ένα πολύ καλό αντιγριπικό.