Το ασβέστιο κατά του καρκίνου του παχέος έντερου
Γάλα, γιαούρτι και ασβέστιο για πρόληψη καρκίνου
Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη γένεση αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Έχει υπολογιστεί ότι το 30% έως το 40% των καρκίνων έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή, το βάρος και τη σωματική μας δραστηριότητα.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της πολύ μεγάλης και μακράς διάρκειας αυτής έρευνας, έδειξαν ότι τα άτομα που έπιναν το περισσότερο γάλα είχαν σημαντική μείωση, της τάξης του 15%, του κινδύνου να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Συνολικά διαπιστώθηκε ότι η ψηλή κατανάλωση συνολικού και διατροφικού ασβεστίου, μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο σε άντρες και γυναίκες για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η μείωση κινδύνου για τον καρκίνο αυτό, παρατηρούταν για πρόσληψη μέχρι 1 γραμμαρίου ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι τα τυριά ή από συμπληρώματα ασβεστίου. Μετά από το επίπεδο αυτό δεν σημειωνόταν περαιτέρω αξιόλογη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.
Από τον ιατρικό σύλλογο Διαιτολόγων Κύπρου