Το ναρκοπέδιο του φθινοπώρου
Το πακέτο της 21ης Ιουλίου κινδυνεύει λόγω της απαίτησης για εγγυήσεις και της απροθυμίας των τραπεζών Σε ναρκοπέδιο βαδίζει η χώρα, στην π...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/08/blog-post_417.html
Το πακέτο της 21ης Ιουλίου κινδυνεύει λόγω της απαίτησης για εγγυήσεις και της απροθυμίας των τραπεζών
Σε ναρκοπέδιο βαδίζει η χώρα, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, καθώς πέντε μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου όλα τα θέματα που υποτίθεται ότι λύθηκαν παραμένουν ανοιχτά και υπάρχει κίνδυνος η συμφωνία να τιναχτεί στον αέρα.
Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε στα άλλα κράτη-μέλη, και ιδίως στη Γερμανία, το ελληνοφινλανδικό «ντιλ» για τις εγγυήσεις κηρύχθηκε χθες άκυρο, με αποτέλεσμα να αναζητούνται νέες λύσεις σε τηλεδιάσκεψη των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης επανήλθε μάλιστα στο τραπέζι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων (ακίνητα και μετοχές) που θεωρούνται «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση.
Ακόμη, η κυβέρνηση ανησυχεί για τη διαφαινόμενη απροθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, κάτι που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε χθες με επιστολή του στις τράπεζες έμμεση απειλή ότι αν η συμμετοχή τους δεν φτάσει το 90%, όπως είναι ο στόχος, δεν αποκλείεται να ακυρώσει τη διαδικασία και να οδηγηθεί το όλο εγχείρημα σε αποτυχία, την οποία θα πληρώσουν πρώτα απ' όλους οι ίδιες.
Την ίδια ώρα η ύφεση, που βαδίζει προς το 5%, αποτελεί μια ακόμη νάρκη, εκτροχιάζοντας τον προϋπολογισμό και θέτοντας εκ των πραγμάτων θέμα είτε αναθεώρησης των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για το έλλειμμα είτε νέων μέτρων, ή συνδυασμό των δύο. Το θέμα θα λυθεί τις επόμενες ημέρες με την τρόικα που έρχεται τη Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ, το κλίμα παραμένει βαρύ στη Γερμανία, όπου διεξάγεται πραγματικός πόλεμος κατά της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και της ιδέας του ευρωομολόγου. Ανάσα στην Ελλάδα προσφέρουν μόνο κάποιες φωνές, όπως του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ, που επέκρινε την κυβέρνηση Μέρκελ για αδιαφορία απέναντι στην Ελλάδα.
TA NEA On-line