Αποδίδει το μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Πρωτοπόροι στην έρευνα, ουραγοί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών Ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει για άλλη μια χρονιά την τελευταία θέση μεταξ...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/07/blog-post_2239.html
Ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει για άλλη μια χρονιά την τελευταία θέση μεταξύ 25 χώρων σε έρευνα για την αποδοτική χρήση των νέων τεχνολογιών, με φτωχές επιδόσεις σε όλες τις μετρούμενες παραμέτρους που έχουν σχέση με τη δημόσια διοίκηση, εμφανίζει σχετικά υψηλές επιδόσεις στο ποσοστό των επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες e-government.
Μάλιστα, η χρήση υπηρεσιών e-government στη χώρα μας είναι αναλογικά μεγαλύτερη της αντίστοιχης χρήσης σε κάποιες περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γαλλία.
Την ίδια στιγμή όμως, μόλις το 27% του πληθυσμού της χώρας είναι συχνοί χρήστες του Διαδικτύου, σε σύγκριση με το 50-70% των χωρών που προηγούνται στα αποτελέσματα της έρευνας. Αυτό έχει σαν συνέπεια, η ανάπτυξη υπηρεσιών όπως το Internet banking ή οι αγορές μέσω Διαδικτύου να κατατάσσουν την Ελλάδα στη χαμήλοτερη θέση μεταξύ των χωρών των οποίων η οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από την καινοτομία.
Καλύπτοντας πενήντα χώρες παγκοσμίως, η έρευνα «Connectivity Scorecard» τονίζει ότι οι χώρες που συνεχίζουν να επενδύουν στην τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) θα είναι αυτές που θα αποφύγουν καλύτερα τους σκοπέλους της οικονομικής κρίσης και θα θέσουν τις βάσεις για αειφόρο ανάπτυξη. Η Ελλάδα, αν και βελτίωσε τη βαθμολογία της σε σχέση με την έρευνα του 2010, κατατάχθηκε τελευταία, με σημαντική διαφορά από την πρωτοπόρο Σουηδία και κάτω από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Σημειώνεται, ότι μία από τις μελέτες καταδεικνύει σαφή συσχετισμό των επενδύσεων σε ICT με την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ειδικότερα για την Ελλάδα μια μικρή αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στον ελληνικό πληθυσμό κατά 10 συνδέσεις στους 100 συνδρομητές, δηλαδή μια αύξηση 10%, θα απέφερε συνολικά αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά δύο δισεκατομμύρια δολλάρια.
«Και όμως η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας μετριέται και σε Mbs», σχολίασε ο κ. Αθανάσιος Εξαρχος, διευθύνων σύμβουλος της Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Connectivity Scorecard 2011».
Παράλληλα, ο κ. Αθανάσιος Εξαρχος αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα από το 2007, οπότε και ιδρύθηκε παγκοσμίως η Nokia Siemens Networks. «Η Nokia Siemens Networks συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους εργοδότες σε τοπικό επίπεδο, απασχολώντας περισσότερους από 750 εργαζόμενους, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, των πωλήσεων και της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης προς τους πελάτες της εταιρείας. Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη καινοτομίας για την εταιρεία παγκοσμίως, καθώς έχει την κύρια ευθύνη για την ανάπτυξη σημαντικών προϊόντων και εφαρμογών, τα οποία προορίζονται για κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ανά τον κόσμο».
Στο κέντρο σήμερα απασχολούνται περίπου 540 Ελληνες μηχανικοί λογισμικού, οι οποίοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη του τμήματος που δραστηριοποιείται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το Mobile Internet και η σύγκλιση των τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών για δίκτυα νέας γενιάς.
«Η κατάταξη κάθε χώρας στο Connectivity Scorecard βασίζεται σε συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ των κρατών, και, γι’ αυτό το λόγο, η απόδοση κάθε χώρας μετριέται σε σχέση με την απόδοση της πρώτης χώρας σε αυτή την κατηγορία τη δεδομένη χρονική στιγμή», διευκρίνισε από την πλευρά του ο κ. Janne Rajala, senior consultant της Communicea και μέλος της ομάδας των αναλυτών που εκπόνησαν την μελέτη.
Η Ελλάδα με βαθμολογία 4,22 διατηρεί την τελευταία θέση στην κατάταξη με των 25 ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών που καθοδηγούνται από την καινοτομία. Παρότι η χώρα έχει να επιδείξει ένα σημαντικά μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σύγκριση με πολλές από τις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, η απόδοση της Ελλάδας στις περισσότερες παραμέτρους του δείκτη είναι χαμηλή.
Σε 19 από τις 40 συνυπολογιζόμενες παραμέτρους η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία πεντάδα και συγκεκριμένα εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη σε μετρήσεις που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο και συγκεκριμένα τη χρήση του από τους καταναλωτές και την υποδομή του δημόσιου τομέα. Παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις σε κάποιες μετρήσεις σχετικές με τις τηλεπικοινωνίες είναι ικανοποιητικές. Για παράδειγμα, η Ελλάδα εμφανίζεται μέσα στις πρώτες δέκα θέσεις σε πέντε από τις μετρούμενες παραμέτρους, όπως η διείσδυση των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης, στην κατηγορία της χρήσης από το καταναλωτικό κοινό, η Ελλάδα εμφανίζεται σε καλή θέση όσον αφορά στη σταθερή, αλλά και στην κινητή τηλεφωνία.
Στον επιχειρηματικό τομέα, στον οποίο και αποδίδεται η μεγαλύτερη βαρύτητα στην έρευνα, η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά καλή επίδοση όσον αφορά στο κομμάτι των εταιρικών υπηρεσιών δεδομένων (data services) –μετρούμενο βάσει εσόδων– με υπηρεσίες IP VPN και Ethernet (π.χ. χρήση νέων πρωτοκόλλων δεδομένων).
protothema