Στον απόηχο των περί επίτευξης συμφωνίας για νέα βοήθεια η συνάντηση Γιούνκερ-Παπανδρέου
Και ενώ η τρόικα ολοκλήρωσε Κρίσιμη από ό,τι φαίνεται για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα θα είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού...
Οι επίσημες πληροφορίες ήθελαν στο επίκεντρο της συνάντησης να βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο απολογισμός της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, η οποία σύμφωνα με πληροφορείς του Βήματος την Παρασκευή θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, με τις πληροφορίες για καταρχήν συμφωνία στην ευρωζώνη για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα να πληθαίνουν, είναι μάλλον σίγουρο ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει τους δύο άνδρες, με τον πρωθυπουργό να καλείται να δώσει τις εγγυήσεις και να αναλάβει τις δεσμεύσεις που απαιτούν οι εταίροι.
Άλλωστε καθόλου τυχαία δεν θεωρείται και η δήλωση του Γιούνκερ ότι έως το τέλος Ιουνίου θα υπάρξει νέα βοήθεια για την Ελλάδα.
«Η προσωπική μου αίσθηση και γνώση είναι ότι η Ελλάδα θα έχει ένα νέο πρόγραμμα», το οποίο, όπως υπογράμμισε, «θα διατεθεί υπό το πλαίσιο αυστηρών προϋποθέσεων».
Γεύση από τις αυστηρές προϋποθέσεις έδωσε ο αξιωματούχος που αποκάλυψε στο Reuters ότι κατά το υπηρεσιακό Eurogroup στη Βιέννη την Τετάρτη, κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό.
Όπως τόνισε ο ίδιος το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.
Σε αυτό πρέπει κανείς να προσθέσει τις επανειλημμένες δηλώσεις του Ζ.Γιούνκερ, του Ολι Ρεν, της Α.Μέρκελ και σειράς άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί στο συμφωνηθέν με την τρόικα πρόγραμμα, πάση θυσία και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Ενδεικτικό πάντως της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα και της προσέγγισής της με την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον στα κρίσιμα θέματα, θεωρείται από πολλούς η έστω προκαταρκτική συμφωνία στη Βιέννη, αφού εκεί παρουσιάστηκαν τα πρώτα ασφαλή πορίσματα της αξιολόγησης τoυ προγράμματος για την καταβολή της 5ης δόσης στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και την σύνταξη της έκθεσής της πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν στο Βήμα ότι το κοινό ανακοινωθέν της τρόικας θα δοθεί αύριο, Παρασκευή, στη δημοσιότητα.
Η αποστολή ολοκληρώνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αύριο το πρωί. Συνέντευξη Τύπου δεν θα γίνει, ενδέχεται να υπάρξουν ωστόσο συνεντεύξεις του κ. Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ΔΝΤ δεν σχεδιάζει, προς ώρας, καμία συνέντευξη για τον κ. Πόουλ Τόμσεν.
Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα συντάξουν μια δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και σε δεύτερο χρόνο (στα τέλη Ιουνίου) θα παρουσιάσουν την αναλυτική έκθεση που θα περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Και τα δύο αυτά κείμενα θα σταλούν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, με τη δήλωση αποτίμησης να κοινοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, αύριο (Παρασκευή) σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη.
Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο η ανακοίνωση των μέτρων του 2012. Στα μέσα του επόμενου έτους θα εξειδικευθούν και τα μέτρα του 2013, τα οποία έχουν αποφασισθεί σήμερα ως κατευθύνσεις γενικής πολιτικής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό γίνεται διότι το Μνημόνιο αναθεωρείται και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και δημοσιονομικές ανάγκες.
Πάντως, σε απόλυτα νούμερα οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των δανειστών της θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Με πρώτο στόχο την μείωση του φετινού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, από 10,5% του ΑΕΠ περίπου.
Το τελικό σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου και θα κατατεθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο, η επιβολή των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2011-2015 θα γίνεται κυρίως με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις -κυρίως στα φορολογικά- θα γίνεται μέσω νομοσχεδίων.
Βεβαίως ο προγραμματισμός αυτός της κυβέρνησης «απειλείται» από τις αντιδράσεις μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ήδη 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει επιστολή που θα απευθύνουν στον πρωθυπουργό και με την οποία μεταξύ άλλων ζητούν εκτενή συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.