Koυπόνι εργασίας από 5 ευρώ για τους περιστασιακά απασχολούμενους
Νέα δεδομένα στην ασφάλιση των περιστασιακά ή και για λίγες ώρες την ημέρα (συνήθως παράνομα) απασχολουμένων σε διάφορους «εργοδότες» δημιο...
Το «πράσινο» φως για την εφαρμογή του κουπονιού εργασίας «ανάβει» η εννεαμελής Επιτροπή που συγκρότησε η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, με πρόεδρο τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Διον. Πατσούρη και μέλη τον υποδιοικητή του ΟΓΑ Β. Δόριζα, τους διευθυντές εσόδων των 2 ταμείων και στελέχη της ΗΔΙΚΑ. Η Επιτροπή καθόρισε, ήδη, τις βασικές προδιαγραφές του κουπονιού εργασίας τις οποίες παρουσιάζει η «ΗτΣ».
Διπλότυπο
Το κουπόνι - επιταγή θα είναι ενιαίο για τα Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ) και θα έχει ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας με ένα μοναδικό αριθμό, το καθένα. Ο εργοδότης, χωρίς καμία απολύτως γραφειοκρατική διαδικασία, θα μπορεί να αγοράζει από τις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ και αργότερα από τα ΚΕΠ το κουπόνι το οποίο θα διατίθεται σε διάφορες ονομαστικές αξίες, με κατώτατη τα 5 ευρώ.
Ο χρόνος ισχύος του κουπονιού θα είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του και μετά τη λήξη ισχύος του, το εργόσημο, θα ακυρώνεται αυτόματα από το Ταμείο και δεν θα μπορεί να εξαργυρωθεί. Εργόσημο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη θα μπορεί, ωστόσο, να ακυρωθεί και να επιστραφεί το ποσό σε σημεία όπου θα είναι δυνατή η επιβεβαίωση της ταυτότητας (όχι δηλ. μέσω Αυτόματων Μηχανημάτων Πληρωμών, ΑΤΜ κ.ά.). Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνεται αποκλειστικά από το φορέα έκδοσης εντός του χρόνου ισχύος ή εντός 5 ετών υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζονται στο Ταμείο και τα δύο αντίτυπα - αποκόμματα του εργόσημου (αντίτυπο για τον εργοδότη και αντίτυπο για τον εργαζόμενο).
«Αυτόματη» πληρωμή
Ο εργοδότης ως αμοιβή για την παρεχόμενη εργασία θα παραδίδει στον εργαζόμενο το εργόσημο (το απόκομμα για τον εργαζόμενο) αφού συμπληρώνει τα στοιχεία, τον ΑΜΚΑ του εργαζομένου και την ημερομηνία πληρωμής του.
Ο εργαζόμενος θα υπογράφει στο απόκομμα του εργοδότη και θα κρατά το δικό του απόκομμα για την εξαργύρωση του οποίου θα απευθύνεται στην τράπεζα που εξέδωσε το εργόσημο ή και σε άλλο πιστωτικό φορέα που έχει τη δυνατότητα εξαργύρωσης με τον ΑΜΚΑ (εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του κουπονιού).
Η τράπεζα θα ελέγχει, ηλεκτρονικά, με βάση το μοναδικό αριθμό του εργοσήμου τη γνησιότητα και την ισχύ του (δηλ. μη λήξη - μη είσπραξη ποσού). Με τη χρήση του ΑΜΚΑ του εργαζομένου θα συνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΑΜΚΑ - ΕΜΑΕΣ και θα ταυτοποιεί «αυτόματα» τα στοιχεία του εργαζομένου. Μετά την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των παραπάνω στοιχείων θα καταβάλλεται στον ενδιαφερόμενο το καθαρό πληρωτέο ποσό και θα μεταφέρονται σε πίστωση λογαριασμού του Ταμείου οι αναλογούσες εισφορές. Στο τέλος, η τράπεζα θα το καταχωρίζει ως «εξαργυρωμένο».
Απόδειξη
Κατά την εξαργύρωση η τράπεζα θα εκδίδει απόδειξη η οποία θα περιλαμβάνει το μοναδικό αριθμό του εργοσήμου, τον ΑΜΚΑ και τα ονομαστικά στοιχεία του εργαζομένου, το ποσό του εργόσημου, το καθαρό πληρωτέο ποσό και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.
Το σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα εξαργύρωσης του κουπονιού σε ΑΤΜ ή ΑΜΠ. Σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος θα εισάγει την κάρτα, θα πληκτρολογεί τον ΑΜΚΑ και το μοναδικό αριθμό του εργόσημου. Μετά τον έλεγχο, το καθαρό πληρωτέο ποσό θα πιστώνεται στην κάρτα και οι αναλογούσες εισφορές θα πιστώνονται στο λογαριασμό του αρμόδιου Ταμείου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα τυπώνεται απόδειξη.
«Πονοκέφαλος» η εισφοροδιαφυγή
Η καθιέρωση του εργόσημου εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, ύψους 9 δισ. ευρώ το χρόνο. Η υπουργός Λ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης έχουν δεσμευτεί (με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) να εξασφαλιστούν έσοδα 1,3 δισ. ευρώ με τον περιορισμό των απασχολούμενων ανασφάλιστων στο 16% από 26% του εργατικού δυναμικού που είναι σήμερα.
Το κουπόνι υπολογίζεται να εφαρμοστεί το αργότερο έως το Σεπτέμβριο και να βοηθήσει να ασφαλιστούν έως και 300.000 περιστασιακά απασχολούμενοι με χαμηλότερα ασφάλιστρα (αντί για καθόλου ασφάλιστρο).
Ελλοχεύει, ωστόσο, ο κίνδυνος να «χαθούν» έσοδα αν μετατραπεί η ασφάλιση σταθερά απασχολούμενων σε περιστασιακή. Για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής έχει, ακόμη, αποφασιστεί να επιβληθεί η πληρωμή των αποδοχών και των εισφορών μέσα από το διατραπεζικό σύστημα (ξεκινάει από 1/7/2011 και σε πλήρη εφαρμογή από 1/1/2012), να καθιερωθεί η μηνιαία υποβολή ΑΠΔ στο ΙΚΑ και η μείωση των πακέτων ασφαλίστρων (από 1/1/2012), να αναβαθμιστούν η λειτουργία και οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων με ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΓΓΠΣ, να εφαρμοστεί από 1/9/2011 η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με στοχευμένη εφαρμογή σε επιχειρήσεις υψηλής παραβατικότητας και με «αντάλλαγμα» την έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών (μέχρι 10% για το 2011) για τους συνεπείς.
Τα εργόσημα
Θα έχουν δύο αποκόμματα (ένα για τον εργοδότη και ένα για τον εργαζόμενο)
Θα κυκλοφορούν σε διάφορες ονομαστικές αξίες (με κατώτατη τα 5 ευρώ) και θα ισχύουν για 12 μήνες από την έκδοσή τους
Ο εργοδότης θα μπορεί να τα επιστρέψει, αν δεν τα χρησιμοποιήσει, εισπράττοντας τα ποσά που κατέβαλε
Ο εργαζόμενος θα μπορεί να τα εξαργυρώνει ακόμη και στα ΑΤΜ
Ενημέρωση
Μια φορά την ημέρα κάθε τράπεζα θα στέλνει στη βάση δεδομένων εργοσήμου που θα τηρείται στην ΗΔΙΚΑ όλα τα στοιχεία εξαργύρωσης ώστε να καταχωρίζονται, στη συνέχεια, στην ασφαλιστική μερίδα του εργαζομένου.
Στο τέλος κάθε έτους θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης καταστάσεων με τις πληρωμές, αφού οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές θα εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου.
imerisia.gr