Την Πέμπτη κρίνεται στον Αρειο Πάγο η τύχη των συμβασιούχων
Πενήντα ένας αρεοπαγίτες θα αποφασίσουν μεθαύριο Πέμπτη σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αν θα μπει οριστικό τέλος στον αγώνα χιλιάδων συ...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/04/blog-post_3001.html
Πενήντα ένας αρεοπαγίτες θα αποφασίσουν μεθαύριο Πέμπτη σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αν θα μπει οριστικό τέλος στον αγώνα χιλιάδων συμβασιούχων για μονιμοποίηση.
Αν και η συντριπτική πλειονότητα των αρεοπαγιτών που μετέχουν στη σύνθεση της πλήρους Ολομέλειας θα αποφανθούν για πρώτη φορά σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα, οι προσδοκίες δικαστικής δικαίωσης των εργαζομένων φαίνεται να είναι χαμηλές.
Το στίγμα έδωσαν δύο προτάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, αλλά και του εισηγητή-αρεοπαγίτη Αν. Δουλγεράκη, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο μονιμοποίησης, κατ' επίκληση του απαγορευτικού νομοθετικού καθεστώτος. ...
Ενδεικτική του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί ήταν η αναφορά του κ. Τέντε κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, τον περασμένο Ιανουάριο, ενώπιον της Ολομέλειας, ότι «δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες. Και αυτό το λέω, με σεβασμό στους εργαζομένους, που είτε αναιτίως είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί».
Ουσιαστικά, οι δύο εισηγήσεις προτείνουν στο ανώτατο δικαστήριο να συνταχθεί με την περίφημη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου του 2007, η οποία μέσα σε λίγους μήνες ανέτρεψε, υπό την προεδρία του Ρ. Κεδίκογλου και έπειτα από τηλεφωνική ψηφοφορία, την προηγούμενη θετική κρίση της Ολομέλειας για τους συμβασιούχους και ενταφίασε κάθε ελπίδα να δικαιωθούν. Σύμφωνα με αυτή τη νομική θέση, μετά τις απαγορευτικές διατάξεις του Συντάγματος 2001, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (μονιμοποίηση), ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τα δικαστήρια, δηλαδή, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποφαίνονται κατά περίπτωση αν είναι ψευδεπίγραφες τέτοιες συμβάσεις και αν υποκρύπτουν σχέση αορίστου χρόνου, γεγονός που σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι αφοπλίζονται εντελώς.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η απόφαση του 2007, θα βρεθούν στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι -μόνο στην Αθήνα υπερβαίνουν τους 2.000- που έχουν δικαιωθεί προσωρινά. Οπως εκτιμούν έγκυροι εργατολόγοι, θα ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή εκ μέρους του Δημοσίου αιτήσεων με τις οποίες θα ζητείται η ανάκληση όσων θετικών αποφάσεων έχουν εκδοθεί για τους συμβασιούχους με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, ενώ θα καταστεί απρόσφορη οποιαδήποτε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.