Μέτρα για ανέργους κοντά στη σύνταξη
Πακέτο μέτρων για τους ανέργους οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη προωθεί το υπουργείο Εργασίας και περιλαμβάνει το υπό κατάθεση νομοσχ...
Ειδικότερα, έως και 1.500 ένσημα θα συμπληρώνει ο ΟΑΕΔ για τη συνταξιοδότηση ανέργων οι οποίοι χρειάζονται τουλάχιστον 4.500 ένσημα για να εισπράξουν την κατώτατη σύνταξη ακόμη και στα 55 ή 60 έτη (με καθεστώς βαρέων).
Την επέκταση του μέτρου (που ήδη ισχύει για ανέργους ηλικίας 60 ετών) προανήγγειλε, χτες, στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης. ....
Αυτό σημαίνει ότι όσοι και όσες παραμένουν επί τρίμηνο σε ανεργία θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ακόμη και για το καθεστώς με βαρέα (δηλ. οι άνδρες στα 60 και οι γυναίκες από τα 55 και πάνω).
Τονίζεται, επίσης, ότι με το νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου), εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, που ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης που τους απέλυσε να συμμετάσχει με: α) το 50% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια, β) το 80% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια.
Το υπόλοιπο μέρος του κόστους αυτασφάλισης μπορεί να καλύπτεται με ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ ή με την ένταξη των απολυομένων στα προγράμματα εργασίας των μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 64 ετών, για εργασία στο δημόσιο τομέα, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον κλάδο ΛΑΕΚ (σ.σ. ο πόρος ΛΑΕΚ 0,45% είναι ειδικός λογαριασμός του ΟΑΕΔ, για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση, στον οποίο καταβάλλεται η εργοδοτική εισφορά 0,45%, που αποδίδουν οι εργοδότες για τους υπαλλήλους τους που ασφαλίζουν στο ΙΚΑ).
Για την έναρξη της διαδικασίας, όμως, απαιτείται απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έπειτα από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, που εγκρίνεται από το δ.σ. του ΟΑΕΔ. Με την υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου. Μέχρι την έκδοσή της, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Ιδρύματος, (αρμόδιο θεωρείται το υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης).
Στην αίτηση εκτός από τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερομένου θα πρέπει να επισυνάπτεται και η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ενώ οι αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί θεωρούνται εμπρόθεσμες.
Τρία μέτρα για το εφάπαξ
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στην έκρηξη της ανεργίας, τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο άνεργος». Αυτήν τη στιγμή, είπε, «βρισκόμαστε κοντά στο 15%, εάν όμως δεν είχαμε υλοποιήσει όλα αυτά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ίσως η ανεργία να ήταν γύρω στο 18%». Τέλος, για το πρόβλημα που διαπιστώνεται στην καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ στο Δημόσιο, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι προωθούνται τρία μέτρα με δανειοδότηση, έκδοση ομόλογου και υπαγωγή των εργαζόμενων συμβασιούχων στο Ταμείο Πρόνοιας.
Η υποχρεωτική σύνταξη
Στο μεταξύ, σχέδιο διάταξης για τη μείωση του χρόνου καταβολής των συντάξεων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κουτρουμάνης, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι το μέτρο «να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν». Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή, για οποιονδήποτε λόγο, η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, θα υποχρεούνται οι ασφαλιστικοί φορείς σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται και τριών μηνών σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση».
Προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης, θα συγκροτηθούν κλιμάκια των ασφαλιστικών οργανισμών από υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει σε υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης ή απονομής σύνταξης και έχουν την ανάλογη εμπειρία, για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ
agelioforos.gr