Βομβαρδισμών συνέχεια στη Λιβύη
Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον τη...

Οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης που σημειώθηκαν το βράδυ "έπληξαν συνοικία με κατοικίες" και προκάλεσαν "σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους", μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.
Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Καντάφι μετέφεραν δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα, 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε χθες η συμμαχία των δυτικών κρατών.
Το βράδυ στην Τρίπολη σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, ενώ παράλληλα υψώθηκε πυκνός καπνός από εγκαταστάσεις του στρατού του Καντάφι.
Επίσης σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι βομβάρδισαν το νοσοκομείο της πόλης Μιζουράτα καθώς και σπίτια στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.
Την ίδια ώρα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" μετέδωσε ότι κυβερνητικά τεθωρακισμένα του Καντάφι έχουν πάρει θέση μάχης στην ανατολική και τη δυτική είδοσο της πόλης Ατζνταμπίγια.
Το απόγευμα σημειώθηκαν οκτώ ισχυρές εκρήξεις σε μία βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, στην περιοχή Τάουρα. Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι τις απογευματινές ώρες "ακούστηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις και μετά από λίγα λεπτά άλλες τέσσερις, από τα ανατολικά της πρωτεύουσας".
Μετά την τρίτη ημέρα των συναντήσεων των πρεσβευτών της 28εθνούς συμμαχίας στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης του ΝΑΤΟ τόνισε: "Δεν ελήφθη απόφαση για τίποτε".
Τα προβλήματα πάντως παραμένουν για τη σχέση ανάμεσα στην εφαρμογή της με εντολή του ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από οτη Λιβύη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων, καθώς και για το πόσο θα πρέπει να διευρυνθεί η αποστολή αυτή, σημείωσε η ίδια πηγή.
«Η πολεμική αεροπορία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι δεν υπάρχει πια», ανέφερε ο διοικητής της βρετανικής δύναμης που συμμετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη.
Ο διοικητής τόνισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους στη Λιβύη χωρίς προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα ασκούνται ισχυρές πιέσεις στις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.
«Η προσοχή μας είναι τώρα στους αθώους λίβυους πολίτες τους οποίους προσπαθούμε να προστατεύσουμε από επιθέσεις», είπε.
«Παρακολουθούμε στενά τις επίγειες δυνάμεις της Λιβύης και επιτιθέμεθα όπου απειλείται η ζωή αμάχων ή πόλεων», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ στο Κάιρο ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.
Στο Παρίσι, πάντως, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι "μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης".
Το γενικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι δανικά F-16 έκαναν τις πρώτες αποστολές βομβαρδισμού στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, δανικά F-16 για πρώτη φορά έριξαν βόμβες ακριβείας σε στόχους στη Λιβύη», αναφέρει σε ανακοίνωση του το γενικό επιτελείο.
Διευκρινίζει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι τα δανικά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν 11 αποστολές αέρος-εδάφους και μια αποστολή αέρος-αέρος από την Κυριακή.