Ελαιόλαδο και υγεία
Ελαιόλαδο και καρδιά Η πρώτη μελέτη στην οποία παρατηρήθηκε τόσο έντονα η θετική επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην προστασία του κ...
Η πρώτη μελέτη στην οποία παρατηρήθηκε τόσο έντονα η θετική επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, ήταν η Μελέτη των 7 Χρωνών. Σε αυτή τη μελέτη, που ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’60, συγκρίθηκε η θνησιμότητα από στεφανιαία νοσήματα σε συνάρυηση με τη διατροφήμεταξύ 7 χωρών, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Ιαπωνίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Αυτό που προέκυψε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ήταν ότι οι πληθυσμοί που κατανάλωναν μια Μεσογειακού τύπου διατροφή! , όπως ήταν οι Έλληνες (Κρήτες) και οι Ιταλοί, είχαν τα χαμηλότερα ποσπστά θανάτων από στεφανιαία νοσήματα. .........
Το γεγονός αυτό αποδόθηκε εν συνεχεία στη διαθρεπτική σύσταση της Μεσογειακής Διατροφής, που χαρακτηρίζεται απο την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την χρήση ελαιολάδου ως την κύρια πηγή λίπους και την περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα κίνησαν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, η οποία θέλησε να εξετάσει ακόμη πιο επισταμένα τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου αναφορικά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Στη μεγάλη μελέτη CARDIO2000 που πραγματοποιήθηκε πρόσατα στη χώρα μας, φάνικε ότι η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου ως προτιθέμενο λιπίδιο στη δίαιτα σχετίστηκε με 47% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Επιπλέον, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθικε στην Ισπανία, προέκυψε ότι άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου (54γρ/ ημέρα) είχαν 82% μικρό! τερη πιθανότητα για εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου στεφανιαίου εμφράγματος.
Ως επισφράδιση όλων των παραπάνω, πριν από μετικά χρόνια τον Νοέμβριο του 2004, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Ηνωμένων Ποπιτειών (FDA) ενλεκρινε σχετικό ισχυρισμό υγείας ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται στις ετικέτες του τυποποιημένου ελαιολάδου:
<<Περιορισμένα και όχι τελικά επηστιμονικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου 2 κουταλιών της σούπας (23 γραμμάρια) ελαιολάδου καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Για να επιτευχθεί αυτό, το ελαιόλαδο θα πρέπει να αντικαταστήσει μία ανίστοιχη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και να μην αυξηθούν οι συνολικές θερμίδες που θα προσλάβει κάποιος μέσα στην ημέρα>>.
Ελαιόλαδο και αντικαρκινική δράση
Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει κάποια προστατευτική δράση του ελαιολάδου στην ανάπτυξη καρκίνου. Πιό συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο φαινεταί να δοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, στο κόλον, του οισοφάγου, του πνεύμονα και του παγκρέατος, όμως περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν αυτά ταευρήματα. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου το ελαιόλαδο το επιτυγχάνει αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα φαινολικά συστατικά που περιέχει φαίνρται πως μπορούν να αναστεÎ! �λουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ιδιότητα που αποδίδεται ιδίως στην ελευρωπαΐνη, ενώ παράλληλα ευθύνονται για την αυξημένη απόπτωση (θάνατο) των καρκινικών κυττάρων.
Ελαιόλαδο κατά της φλεγμονής
Η προστατευτική δράση του ελαιολάδου ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου αποδίδεται και στην αντιφλεγμονώδη ιδιότητά του. Το ελαιόλαδο – ειδικότερα το παρθένο και το έξτρα παρθένο – είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία εκδηλώνουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, με κυριότερα τις πολυφαινόλες, τις τοκοφενόλες (μεταξύ των οποίων και η βιταμίνη Ε), τις φυτοστερόλες, τα τριτερπενοειδή που περικλείει στη σύσττασή του καθώς και την ελαιοκανθάλη, μια ουσία που βρίσκουμε στο έξτρα παρθέ! νο ελαιόλαδο. Γι’ αυτό και μελέτες έχουν δείξει πως το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται μεταξύ των διατροφικών παραγόντων που φαίνεται πως μπορούν να δράσουν προστατευτικά ενάντια σε φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Ελαιόλαδο και αρτηριακή πίεση
Ως γνωστόν, η υπέρταση αποτελεί από τις πιο συχνές παθήσεις στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, με πολλούς πάσχοντες να παραμένουν αδιάγνωστοι. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι διαρτοφικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων πίεσης. Το ελαιόλαδο είναι ένας από αυτούς!
Στη μεγάλη μελέτη EPIC που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, διερευνήθηκε η επίδραση συνολικά της Μεσογειακής Διατροφής αλλά και συγκεκριμένα του ελαιολάδου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 20.000 άτομα που δεν έπασχαν από υπέρταση και τα οποία συμπλήρωσαν ένα ειδικό τεστ με σκοπό να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η Μεσογειακή Διατροφή συνολικά όσο και μεμοονωμένα χαρακτηριστικά της όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρούτα σχετίστηκ! αν με χαμηλότερη συστολική και διαστολική πίεση, με το ελαιόλαδο να αναδεικνύεται ως το κύριο υπεύθυνο συστατικο γι’ αυτή τη δράση, σεσύγκριση με τα λαχανικά.
Επιπλέον, μια άλλη μελέτη από την Ιταλία, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής σε μονοακόρεστα λιπαρά που περιελάμβανε περίπου 40γρ. εξτρα παρθένου ελαιολάδου (4κ.σ.) την ημέρα κατάφερε να μειώσει τη δόση αντιυπερτασικής αγωγής κατά 48% σε άτομα με υπέρταση. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην υψηλή περιεκτικότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε πολυφαινόλες.
Ελαιόλαδο για ... χρόνια πολλά!
Σε μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα, εξετάστηκε η επίδραση μιας δίαιτας που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την κατανάλωση ωμών λαχανικών, δηλαδή φρέσκιας σαλάτας, ελαιολάδου, σούπας και πουλερικών σε σύγκριση με την ολική θνησιμότητα. Αυτό που προέκυψε μετά από 6 χρόνια παρακολούθησης των συμμετεχόντων, ήταν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν πιο πιστά το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ