Μια υπέροχη ζωή
https://to-synoro.blogspot.com/2022/05/ktinotrofos.html
Μαρία Ρέτσα: Η 20χρονη κτηνοτρόφος που βόσκει 100 γιδοπρόβατα στην Εύβοια δίνει ελπίδα για την νέα γενιά
Η 20χρονη κτηνοτρόφος Μαρία Ρέτσα περιγράφει την καθημερινότητά της στο χωριό Γαβαλάς με τα 100 ζώα.
Πόσο συχνά ακούμε για νεαρές γυναίκες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία; Η δουλειά του «τσοπάνη» έχει ταυτιστεί στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων με το αντρικό φύλο καθώς τα στερεότυπα θέλουν τις γυναίκες να αποστρέφονται την βουκολική ζωή ή να εργάζονται στον στάβλο χωρίς να θέλουν να φαίνονται. Στον Γαβαλά όμως, ένα μικρό χωριό 400 περίπου κατοίκων στα 7 χιλιόμετρα από το Αλιβέρι Εύβοιας, η 20χρονη Μαρία Ρέτσα – μια περήφανη κτηνοτρόφος – αποδεικνύει καθημερινά πως σημασία έχει να αγαπάς αυτό που κάνεις, πέρα από τις δυσκολίες που μπορεί να εμπεριέχει ή τις κοινωνικές νόρμες.
Μας περιγράφει τους λόγους που επέλεξε να ασχοληθεί με το κοπάδι αντί για οτιδήποτε άλλο, την καθημερινότητα στο μαντρί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι.
«Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ακολουθεί κάθε γενιά της οικογένειάς μου. Το κοπάδι δεν ξεπερνάει τα 100 ζώα και όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός τους. Η πρώτη μου ανάμνηση είναι μια που έχω κάθε φορά στο μυαλό μου αλλά και στην καρδιά μου… Η πρώτη ανάμνηση που έχω σχετικά με το στάβλο και το κοπάδι μου έχει να κάνει με τις ιστορίες που μου έλεγε ο πατέρας μου για το πόσα ζώα είχαν παλιά, για το πώς ήταν τότε και πώς είναι τώρα… Μου έρχεται και ο παππούς στο νου μου μέσα από αυτές και είναι λες και τον έχω ζήσει κι εγώ.
Όσο ζούσε είχε την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι που έχω και εγώ για τα γίδια και τα πρόβατα-μάλλον από αυτόν την πήρα- και ξέρω ότι από εκεί ψηλά και με καμαρώνει που ασχολούμαι με το ίδιο επάγγελμα» διηγείται η Μαρία στην ATHENS VOICE, η οποία προτού αποφασίσει να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπά, αποφοίτησε από τον τομέα γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Αλιβερίου. Το καθημερινό της πρόγραμμα περιλαμβάνει ξύπνημα από το χάραμα προκειμένου να ετοιμάσει τις τροφές για τα ζώα.
Επιμέλεια κειμένου – Μυρτώ Πανθέου
Πηγή : diaforetiko.gr