Δίκτυο 5G. Τι είναι και τι ταχύτητα πιάνει στην Ελλάδα
https://to-synoro.blogspot.com/2020/05/5g-computer-services.html
Τι είναι το δίκτυο 5G
Πηγή : easyservice.gr
Με την συντομογραφία 5G ονομάζουμε το ασύρματο δίκτυο 5ης γενιάς που μπορεί να προσφέρει υψηλές ταχύτητες στην μεταφορά δεδομένων στο download και στο upload. Εκτός των υψηλών ταχυτήτων το 5G μπορεί να προσφέρει πιο σταθερές συνδέσεις στην επικοινωνία και μεγαλύτερο εύρος κάλυψης δικτύου (στις συχνότητες) συγκριτικά με τα παλιότερα δίκτυα 4G και 3G.
Κάλυψη δικτύου 5G
Για να μπορέσει να επιτυχανθεί η κάλυψη ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας με 5G θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι κεραίες με hardware και software που θα υποστηρίζει υψηλές ταχύτητες. Η κάθε κεραία συνδέεται επίσης και με επίγειο δίκτυο οπτικών ινών έτσι ώστε να χρησιμοποιεί και πόρους από το επίγειο δίκτυο για την μεταφορά δεδομένων.
Η κάλυψη ενός δικτύου 5G απαιτεί όχι μόνο την επαναπρογραμματισμό των κεραιών αλλά και την ανακατανομή στις περιοχές. Οι συχνότητες που θα λειτουργεί το 5G είναι σε ένα εύρος από 3.5GHz έως και 26GHz μπορεί και πέρα από αυτό. Το πρόβλημα με αυτές τις συχνότητες είναι ότι χρειάζονται πολλές κεραίες έτσι ώστε να καλυφθεί μία περιοχή. Οι συχνότητες αυτές μπορούν εύκολα να έχουν παρεμβολές από φυσικές ή τεχνικές κατασκευές του ανθρώπου (έντονη βλάστηση / κτίρια κτλ).
Ταχύτητα δικτύου 5G
Οι ταχύτητες που μπορεί να πιάσει το δίκτυο 5G είναι μέχρι 10gbps. Βέβαια αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
- πρωτόκολλο 5g που χρησιμοποιεί το δίκτυο
- συσκευή που θα συνδεθεί με το δίκτυο 5g
- εάν το δίκτυο χρησιμοποιεί βοηθητικό επίγειο δίκτυο
- εάν υπάρχουν φυσικά η τεχνικά εμπόδια ανάμεσα στην κεραία και το κινητό
- η ταχύτητα θα download/upload στα 5g δίκτυα επηρεάζεται κι στην διαφορά του ενός μέτρου σε εσωτερικό χώρο λόγω της ευαισθησίας των συχνοτήτων που χρησιμοποιεί.
Στην Ελλάδα η πρώτη εταιρία που έφερε το 5G δίκτυο και το δοκίμασε πιλοτικά είναι η Cosmote στα τέλη του 2018. Σε υπαίθριο χώρο του δήμου Ζωγράφου κατέγραψε ταχύτητα 12 gbps. Στην Ιαπωνία η πρωτοπόρος εταιρία NTT Docomo έπιασε ταχύτητα 25gbps που θεωρείται η πιο μεγάλη εκτός εργαστηριακού περιβάλλοντος σε πραγματικές συνθήκες.
Κινητά τηλέφωνα δικτύου 5G
Το νέο δίκτυο 5G χρειάζεται και smartphones που να υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία σε hardware επίπεδο. H qualcomm που είναι η κορυφαία εταιρία επεξεργαστών έχει παρουσιάσει από το 2018 επεξεργαστές και modem chips που υποστηρίζουν τεχνολογία 5g.
Για το 2019 οι εταιρίες κατασκευής smartphones έχουν ήδη παρουσιάσει και πλασάρει στην αγορά τηλέφωνα που υποστηρίζουν δίκτυα 5g. Αναφέρουμε μερικά μοντέλα που διαθέτουν τεχνολογία 5g:
- Samsung S10
- Huawei Mate X
- LG V50
- Xiaomi Mi Mix 3
- Huawei P30 και Mate30
- One plus 7 και 7T
- Oppo 5G
- Honor 5G
- Sony Xperia 2
- Iphone XS και XS mas
- Huawei P20
Πλεονεκτήματα 5G δικτύου
Οι υψηλές ταχύτητες που προσφέρει το 5G δίκτυο μπορεί να έχει άπειρες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας και νέες τεχνολογίες θα προκύψουν με την χρήση αυτού.
- Augmented Reality. Παρμπριζ αυτοκινήτων που θα μας απεικονίζουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση, τα αξιοθέατα γύρω μας, εναλλακτικές διαδρομές, ενημέρωση για ατυχήματα. Ο όγκος αυτών των δεδομένων θα κατεβαίνει σε δευτερόλεπτα και με συνεχή ροή.
- Τηλεσυνδιάσκεψη και streaming σε ανάλυση 4K. Δίχως διακοπές ακόμη και στο metro ή στα υπόγεια
- Εκατομύρια συσκευές θα συνδέονται στο δίκτυο χωρίς περιορισμό στην ταχύτητα από την υπερφόρτωση του δικτύου
- Δίκτυα και συσκευές θα αλληλεπιδρούν σε δευτερόλεπτα. Εφαρμογές τηλεματικής, ενημέρωση δρόμων, σε συνδυασμό με τοπικούς χάρτες που θα περιβάλλουν τα αξιοθέατα, και αυτοκίνητα που είναι αυτόνομα θα λειτουργούν αρμονικά και διαδραστικά.
- Δημιουργία ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος που το ένα σύστημα θα υποβοηθάει το άλλο κι όλα μαζί τον άνθρωπο
- Υπηρεσίες υψηλού storage σε μορφή cloud. Δεν θα υπάρχει περιορισμός αποθήκευσης στο κινητό ή σε άλλη συσκευή. Τα δεδομένα μας θα είναι παντού και θα καλούνται άμεσα από οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεμένη με 5G, άμεσα.
Μειονεκτήματα 5G δικτύου
Οι νέες τεχνολογίες που δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη σε συνεχείς πραγματικές συνθήκες ενδέχεται να έχει και κάποια μειονεκτήματα.
- Το 5G θέλει πολλές κεραίες για να υπάρχει σωστή κάλυψη δικτύου. Χρειάζεται πολεοδομικά ανακατανομή των κεραιών σε περισσότερους χώρους.
- Η συχνότητα εκπομπής της κάθε κεραίας που είναι διαφορετική από τις κεραίες 3G/4G δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Υψηλό κόστος συντήρησης και κατασκευής του νέου δικτύου.
Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις νέες προκλήσεις που έρχονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις από τις εταιρίες για να δείχνουν πρωτοπόροι, χωρίς να έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο οι τεχνολογίες αυτές να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Οι συχνότητες που εκπέμπουν οι κεραίες σε συνδυασμό με την αύξηση των κεραιών που απαιτεί το 5G δίκτυο πρέπει να αναλυθεί όχι μόνο από τεχνικούς αλλά κι από γιατρούς.
Πηγή : easyservice.gr