Παγωμένη Πανσεληνος
Πριν από δυο μέρες ήταν η τελευταία Πανσέληνος της χρονιάς .. Και όπως λένε και η τελευταία της δεκαετίας .. Ο δορυφόρος της γης π...
https://to-synoro.blogspot.com/2019/12/pagomeni.html?m=0
Και όπως λένε και η τελευταία της δεκαετίας ..
Ο δορυφόρος της γης πάντα ασκούσε μια περίεργη γοητεία στον άνθρωπο. Εκατομμύρια χρόνια μετά και παρά τις όποιες ανακαλύψεις μας γι΄αυτήν, η Σελήνη παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο..
Η Σελήνη συμπληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, σε σχέση με τη Γη, στον ίδιο ακριβώς χρόνο που συμπληρώνει και μια πλήρη περιφορά γύρω της, με αποτέλεσμα να στρέφει πάντα την ίδια πλευρά προς τον πλανήτη μας.
Την τελευταία Πανσεληνο της χρονιάς την ονόμασαν « Παγωμένη Πανσέληνο» η «Πανσέληνο της Μεγάλης νύχτας»
Πόσα μάτια θα καρφώθηκαν επάνω σ αυτή την Πανσέληνο πόσες ευχές και πόσες ικεσίες πήρε μαζί της ..Τόσο που ένα κομμάτι της άρχισε να λιώνει και να πέφτει στη γη …
Σύμφωνα με τη NASA οι Ευρωπαίοι της είχαν δώσει αυτό το όνομα, καθώς το φεγγάρι είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. «Το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη Γη, ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Όταν η διαδρομή του Ήλιου εμφανίζεται στον ουρανό στο χαμηλότερο σημείο για ολόκληρο τον χρόνο, η διαδρομή της πανσελήνου απέναντι από τον Ήλιο εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Στις ΗΠΑ ζουν στα βόρεια και στα ανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών οι φυλές Algoquin Αυτοί λόγο του κρύου και τη μεγάλης διάρκεια της νύχτας είχαν ονομάσει την τελευταία πανσέληνο του έτους Παγωμένη Πανσέληνο …
Στη Ευρώπη την ονόμαζαν Πανσέληνο των βαλανιδιών
πιστεύουν ότι χρονολογείται από την εποχή παραδόσεων των δρυίδων, όταν μάζευαν το γκι (τον ιξό) από τα βελανίδια. Ο όρος «δρυίδης», σημαίνει «αυτός που ξέρει/βλέπει τη βελανιδιά».
H Παγωμένη Πανσέληνος μας εγκαταλείπει παίρνοντας στις αποσκευές της προσδοκίες ελπίδες ευχές …
Για ένα καλύτερο χρόνο που ο καθένας από μας περιμένει την υλοποίηση των δικών του προσδοκιών
Το φεγγάρι, πέρα από το ομορφότερο κόσμημα του νυχτερινού μας ουρανού, είναι ο λόγος που ζωή μας είναι ακόμα ασφαλής. Παρόλο που βρίσκεται 384.403 χιλιόμετρα μακριά, οι επιστήμονες στηρίζουν πως η βαρυτική έλξη του, ενεργοποιεί το κράμα του σιδήρου στον πυρήνα, διατηρώντας το μαγνητικό πεδίο και προστατεύοντας τη Γη.
Πέρα λοιπόν από το μαγικό της φως που μας πλανεύει όταν καρφώνεται στο ολόμαυρο στερέωμα …Η Σελήνη είναι ο προστάτης της ζωής του Πλανήτη Γη ….
Πη