"Tout-An-Cha-Amon" Το παιδί Βασιλιάς
Ένα παιδί που έμελλε να μείνει στην ιστορία σαν ο πιο αινιγματικός βασιλιάς-Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, ίσως από τα μυστήρια που προκά...
https://to-synoro.blogspot.com/2019/05/istorikes.html
Ένα παιδί που έμελλε να μείνει στην ιστορία σαν ο πιο αινιγματικός βασιλιάς-Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, ίσως από τα μυστήρια που προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατός του σε ηλικία μόλις 19 ετών, ίσως από την ανακάλυψη-ορόσημο για την αιγυπτιολογία, την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών το 1922.
Ήταν στις 04.11.1922 που ο Αμερικανός αρχαιολόγος Howard Carter αψηφώντας τον κίνδυνο που δήθεν εγκυμονούσε η φερόμενη «κατάρα των Φαραώ», έφερε στο φως μια μεγάλη ανακάλυψη μέσα από την Κοιλάδα των Βασιλέων, διακόπτοντας έτσι τον βαθύ ύπνο του Φαραώ. Αυτή η ανακάλυψη μαζί της έφερε μια ολόχρυση μασίφ λάρνακα και μια εντυπωσιακή ολόχρυση μάσκα, εικόνα που στη συνέχεια θα γινόταν σύμβολο για την μελέτη της αιγυπτιακής ιστορίας, αλλά και εξώφυλλο για χιλιάδες ιστορικά δοκίμια.
Τα εκθέματα σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο Αρχαιοτήτων του Καΐρου. Μια επίσκεψη στην Αίγυπτο αποτελεί πάντα σπουδή. Στην περιήγηση στο Μουσείο νιώθεις ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε αναρίθμητους θησαυρούς. Χρυσός και lapuslazuli προσελκύουν τους τουρίστες και το ενδιαφέρον κερδίζει η χρυσή σαρκοφάγος του 19χρονου Τουταγχαμών, καθώς και ο χρυσός θρόνος του ο οποίος βρέθηκε στον προθάλαμο του τάφου του και ήταν διακοσμήμενος με χρυσά φύλλα και πολύτιμους λίθους, αλλά και όλα τα κτερίσματα που βρέθηκαν μαζί και πιθανόν αποτελούσαν προσφορά στο θεό του Κάτω Κόσμου Οσιρι, ο οποίος έδινε νέα μορφή ύπαρξης στις ψυχές των νεκρών και αιώνια ζωή σαν προνόμιο στους Φαραώ. Ο επισκέπτης μπροστά σε όλα αυτά τα εκθέματα εκστασιάζεται μα κυρίως αναρωτιέται, γιατί ο βασιλιάς Τουταγχαμών βασίλευσε τόσο λίγο, τι ήταν αυτό που του έκοψε τόσο απότομα το νήμα της ζωής;
Οι θεωρίες πολλές, αυτή που επικράτησε μέχρι χθες υποστήριζε πως ο βίαιος θάνατός του προήλθε από χτύπημα στο κεφάλι, πιθανόν είτε από πτώση από το άλογό του, είτε από δολοφονική ενέργεια. Μαζί με την άποψη αυτή επικράτησαν για πολλά χρόνια και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που ήθελαν τον νεαρό βασιλιά εμπόδιο σε σχέδια της συζύγου του.
Νέα δεδομένα όμως για τον θάνατο του Τουταγχαμών θα μας δώσει η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε η σορός του το 2005, καθώς και τα συνεκδοχικά TestDNA στον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του. Ο αξονικός τομογράφος, λοιπόν, μας έδειξε ότι ο θάνατος του Τουταγχαμών δεν προήλθε από χτύπημα στο κεφάλι. Το γνωστό κενό στο κρανίο του Φαραώ είναι αποτέλεσμα μιας λάθος κίνησης κατά την ταρίχευση. Ο θάνατος σύμφωνα με τις αναλύσεις της αξονικής τομογραφίας πιθανόν να προήλθε από κάταγμα στο αριστερό του πόδι. Ο ήδη εξασθενημένος του οργανισμός από αυτό το δυνατό χτύπημα, σε συνδυασμό με ελονοσία που τον είχε ταλαιπωρήσει, τον εξέθεσαν σε μόλυνση, με αποτέλεσμα η ζωή του να σταματήσει απότομα στα 19 του χρόνια.
Τα ερωτήματα και πάλι καταιγιστικά. Πώς είναι δυνατόν ένας Φαραώ να αφέθηκε να πεθάνει από ένα κάταγμα στο πόδι; Τι ήταν αυτό που είχε καταστήσει τον οργανισμό του τόσο εξασθενημένο; Σε αυτό θα μας φωτίσουν τα TestDNA τα οποία έδειξαν μια σειρά κληρονομικών δυσπλασιών. Ασθένειες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, όπως η νόσος του Kohler, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα των οστών. Ίσως ο βασιλιάς-Φαραώ Τουταγχαμών να έφερε μια «βαριά κληρονομιά» από τη γέννησή του. Ίσως η πορεία του να ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή της σύλληψής του.
Ο αινιγματικός μας βασιλιάς γεννήθηκε περίπου το 1341 π.Χ. και βασίλευσε από το 1332 π.Χ. έως το 1323 π.Χ.(18η Δυναστεία) στις αρχές του Νέου Βασιλείου,την πιο λαμπρή εποχή στα χίλια χρόνια αιγυπτιακής ιστορίας. Ήταν γιος του Φαραώ Αμένοφη Δ’, γνωστού ως Ακενατόν, βασιλιάς ο οποίος άλλαξε το όνομά του στην προσπάθειά του να εισάγει τον μονοθεισμό στην λατρεία της Αυτοκρατορίας και μετέφερε την πρωτεύουσα του βασιλείου από τις Θήβες στην Tel-El-Amarna. Ο Ακενατών είχε πολλές συζύγους, μεταξύ των οποίων η απαράμιλλης ομορφιάς βασίλισσα Νεφερτίτη, η οποία όμως δεν ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών. Μητέρα του ήταν η ομοθαλής αδελφή του Ακενατών (άγνωστο παραμένει το όνομά της) και πιθανόν αυτή η αιμομεικτική καταγωγή του να οφείλεται για τα προβλήματα υγείας του νεαρού βασιλιά.
O υπό μελέτη Φαραώ γεννήθηκε με το όνομα Τουταγχατόν (ζωντανή εικόνα του Ατόν), αλλά άλλαξε το όνομά του, όπως και η αδελφή-σύζυγός του, επιστρέφοντας στις Θήβες και επαναφέροντας τη λατρεία του Άμμωνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει λοιπόν η 18η Δυναστεία και ως προς το θέμα της λατρείας. Είχε από τη γέννησή του μυοσκελετικά προβλήματα και είναι πολύ πιθανόν να περπατούσε από παιδί κιόλας με βακτηρίες. Βέβαια, η αιμομεικτική του καταγωγή, πηγή των τόσων προβλημάτων του, δεν τον απώθησε από το να παντρευτεί και ο ίδιος την ετεροθαλή αδελφή του, συνήθεια διαδεδομένη στην αρχαία Αίγυπτο.
Από τον γάμο αυτό δεν υπήρξαν απόγονοι, βρέθηκαν όμως στον τάφο του Φαραώ δύο ταριχευμένα νεογέννητα βρέφη, η ανακάλυψη των οποίων εμπλουτίζει τα μυστήρια γύρω από τον τάφο του θρυλικού Φαραώ. Οι πηγές μας λένε ότι το ένα πέθανε κατά τη γέννα, ενώ το δεύτερο από επιπλοκές κύησης. Πόσο ασφαλής είναι αυτή η πληροφορία και ποιά η πιθανότητα τα βρέφη να δολοφονήθηκαν για να συνοδεύσουν τον Τουταγχαμών στην τελευταία του κατοικία; 'Η μήπως ο ενδομήτριος θάνατος των βρεφών να ήταν και αυτός συνέπεια της αιμομειξίας;
Όσο θα ξετυλίγεται το κουβάρι γύρω από τη ζωή και τον θάνατο του Τουταγχαμών αλλά και πολλών βασιλέων της θρυλικής 18ης Δυναστείας, η μελέτη θα πρέπει να συνεχιστεί. Σε κάποια σημεία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έκταση, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας ίσως και να αποδειχτούν υπερβολικές. Σε κάθε περίπτωση, ας μην παραβλέψουμε το γεγονός πως η ανακάλυψη του Carter έδωσε φως σε ένα από τα μυστήρια της αρχαιολογίας καθώς ο πιο γνωστός βασιλιάς-Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου αυτό το παιδί- πρίγκηπας, δεν έτυχε ιδιαίτερης ανάλυσης από τους χρονικογράφους της αρχαίας Αιγύπτου. Ίσως επειδή οι ιστορικοί θεώρησαν τους βασιλείς της 18ης Δυναστείας σαν αιρετικούς Φαραώ, ίσως επειδή θέλησαν να αποσιωπήσουν τα χρονικά της περιόδου της Tel-el-Amarna, ίσως πολύ απλά επειδή επρόκειτο για ένα παιδί μόλις 19 ετών.
Πηγή : enfo.gr