synoronews

Μεθυστική η νοσταλγία των περασμένων



Γνωρίζατε πως μια μυρωδιά χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να αποτυπωθεί στο μυαλό για πάντα; Αναμνήσεις, αγάπη, πόθος, ηρεμία, είναι κάποια απ’ τα συναισθήματα που σου γεννάει κι αρκεί ένα συγκεκριμένο άρωμα για να έρθουν πάλι σκέψεις κι εκείνα τα γνώριμα συναισθήματα.

Ο καθένας έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο για να παρατηρεί, να θυμάται και να νοσταλγεί. Νιώθουμε την ανάγκη, να αποθηκεύουμε τις αγαπημένες μας μυρωδιές στο υποσυνείδητό μας, αφήνοντας τη μνήμη και την όσφρησή μας να λειτουργήσουν μαζί σαν μια κάμερα που απεικονίζει τον συνδυασμό τους. Αναμνήσεις που έρχονται στην επιφάνεια λόγω μιας χαρακτηριστικής μυρωδιάς και που έχουν όμως μια πολύ πιο δυνατή συναισθηματική σύνδεση με αυτό που μας θυμίζουν.

Μια στάλα απ’ το άρωμα του αγαπημένου σου ανθρώπου είναι τόσο χαρακτηριστική, που τον κάνει αξέχαστο στο μυαλό σου. Μια γνώριμη μυρωδιά ενεργοποιεί τις αισθήσεις. Ξαφνικά ακούς, βλέπεις, γεύεσαι κι αγγίζεις. Αναπολείς παλιές εικόνες, νιώθεις μια οικεία αγκαλιά, ακούς μια γλυκιά φωνή και γεύεσαι ακόμη κι ένα φιλί. Μια μυρωδιά που σου δίνει τη δυνατότητα να συνδέσεις γεγονότα και στιγμές του παρελθόντος με αγαπημένα πρόσωπα. Είναι σαν ν’ αποθηκεύεις τις αναμνήσεις αυτές σε μικρά αρωματικά μπουκαλάκια, φυλαγμένα στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ούτως ώστε να μπορείς να τις επισκεφθείς, όχι μόνο όταν απλά κάτι σου τις θυμίσει, αλλά κι όταν σε καταβάλει εκείνο το γλυκόπικρο συναίσθημα της νοσταλγίας.

Αναφέρομαι σε εκείνο το νέο, ζωηρό και έντονα γοητευτικό άρωμά του, που ενσαρκώνει την προκλητική γοητεία και που κάθε φορά θα σου προκαλεί μνήμες. Στο άρωμα του ανθρώπου που επέλεξες για δικό σου, στο άρωμα της αγκαλιάς που έχεις αδυναμία, στο άρωμα που ξέρεις πως ακόμα κι αν κάποτε ο άνθρωπος εκείνος που –για τον οποιονδήποτε λόγο– βγει απ’ τη ζωή σου, θα παραμείνει αξέχαστο. Είναι από εκείνες τις μυρωδιές που χαράζονται στη μνήμη σου και δε χάνονται ποτέ.

Ορισμένες μυρωδιές είναι πιο χαρακτηριστικές κι απ’ τις ίδιες τις εικόνες. Είναι πολλά εκείνα που μπορεί να σου φέρει στο μυαλό μια μυρωδιά. Η νοσταλγία είναι όμορφο συναίσθημα, αποτελούμενο από αναμνήσεις που δε θες να ξεθωριάσουν με το πέρασμα του χρόνου. Το άρωμα του κρασιού είναι μια εξαίσια αφορμή για τον άνθρωπο να αντλήσει απόλαυση αλλά και να χαραχτεί στη μνήμη του. Το κρασί είναι για τον καθένα μας μια ξεχωριστή και διαφορετική εμπειρία. Οίνος ερυθρός, λευκός και ροζ. Οι εραστές του κρασιού έχετε σίγουρα μυρίσει τα εξαίσια αρώματα που κρύβει μέσα του, μυρωδιές που προέρχονται απ’ τη δύσκολη διαδικασία του τρύγου, που απαιτεί χρόνο και κόπο. Αρώματα διαθέτουν σαφώς όλα τα κρασιά, άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο, εκείνα όμως που έχουν πλούσιο και σύνθετο άρωμα είναι πιο επιθυμητά, γιατί διατηρούν το άρωμά τους για περισσότερο χρόνο.

Τα αρώματα του κρασιού οφείλονται σε πτητικές αρωματικές ενώσεις που περιέχονται σε αυτό και οι οποίες προκύπτουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, από το αμπέλι μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο ποτήρι μας. Το κλειδί για την παραγωγή ενός καλού κρασιού είναι η συμπύκνωση του φρούτου και των αρωμάτων του, που σε βάθος χρόνου θα μαλακώσει, θα στρογγυλέψει και θα γίνει πιο απολαυστικό και θα το θυμάσαι σίγουρα για αρκετό καιρό. Ένα άρωμα· χαρακτηριστικό και μοναδικό.

Πόσο περίεργο είναι αλήθεια μια μυρωδιά να βγάζει τόσα δυνατά συναισθήματα; Οι οσφρητικές αναμνήσεις θα είναι πάντα πολύ πιο ισχυρές. Κάθε μυρωδιά έχει τη δική της ένταση και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Την ιδιαίτερη στιγμή που ένα γνώριμο άρωμα χαϊδεύει τη μύτη μας, αυτόματα μας οδηγεί στα ομορφότερα ταξίδια. Είναι λες και το νήμα μιας ολόκληρης ζωής ξετυλίγεται ακολουθώντας μυρωδιές, αποτυπώματα που όμως έχουν μείνει ανεξίτηλα μέσα στον χρόνο.

Αρώματα που σου προκαλούν τη μέθη αυτή που σε κάνει να νιώθεις τον πόθο και την έλξη. Τόσο διαπεραστικά και τόσο ιδιαίτερα ώστε να σε αφυπνίσουν. Μεθυστικά, χαρακτηριστικά και σπάνια αρώματα, που έχουν όμως αφήσει το στίγμα τους πάνω σου και που θα λησμονείς να τα συναντήσεις ξανά.

Γράφει η Σίσσυ Ράπτη




Πηγή : pillowfights.gr

Related

blog 7352970535531090491

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -