Όταν τολμάς, χάνεις για λίγο το βήμα σου. Όταν δεν τολμάς, χάνεις τον εαυτό σου...
https://to-synoro.blogspot.com/2018/09/Otan-tolmas.html
Κάποιοι λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου, είναι να τις αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο. Άλλοι πάλι, οι περισσότερο "φυγόπονοι" προτιμούν να ζουν με τις όποιες αδύναμες πλευρές του εαυτού τους, απλά και μόνο γιατί φοβούνται την αλλαγή.
Αλήθεια, έχεις ποτέ αναρρωτηθεί τί φοβάσαι;Τα γηρατειά, το θάνατο, τις αρρώστιες, την απόλυση, την αλλαγή δουλειάς, το τέλος μιας σχέσης, την απόρριψη, την αποτυχία, τη λήψη αποφάσεων; Κάποιες από τις φοβίες σου ίσως συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα... Ίσως θα ήθελες να προσθέσεις κι άλλες πολλές στον κατάλογο. Αν αρχίσουμε να απαρριθμούμε τί μπορεί να προκαλεί φόβο κι ανασφάλεια, δε θα σταματούσαμε ποτέ. Αυτό που έχει σημασία, είναι το πώς μπορείς να ξεπεράσεις τους φόβους σου, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Το πώς θα καταφέρεις να μετατοπιστείς από το σημείο της στασιμότητας και όλων των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί ο φόβος, σε ένα νέο σημείο όπου θα νοιώθεις οπλισμένος με αστείρευτη δύναμη κι ενέργεια.
Μπορεί να πιστεύεις πως με τις ανασφάλειες, με τις οποίες έχεις ζήσει χρόνια, έχεις δημιουργήσει ένα "καταφύγιο" για τις αδύναμες πλευρές του εαυτού σου. Σε αυτή την "παγίδα" συνήθως εγκλωβιζόμαστε και μένουμε στάσιμοι. Βρίσκουμε δικαιολογίες του στυλ : "Κι αν δεν τα καταφέρω; Kι αν κάνω λάθος και μετανοιώσω; Κι αν έχω χάσει τη "σιγουριά" που μου προσφέρει η παρούσα κατάσταση για το "άγνωστο" που μπορεί να είναι χειρότερο από το τώρα;" Πίστεψέ με, οι περισσότεροι έχουμε κάνει παρόμοιες σκέψεις σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Σταδιακά, μεγαλώνοντας, αποκτώντας εμπειρίες κι αναλαμβάνοντας περισσότερες ευθύνες, συνειδητοποίησα πως με σκέψεις σαν τις παραπάνω, οδηγούμουν σε λάθος μονοπάτια. Παρέμενα "αιχμάλωτη" της ανασφάλειάς μου. Αφού, λοιπόν, αυτός ο δρόμος οδηγούσε σε αδιέξοδο, έπρεπε να αλλάξω τον παλιό τρόπο σκέψης που με κρατούσε "δέσμια" σε δύσκολες καταστάσεις.
1. Ένα πρώτο βήμα, είναι να συνειδητοποιήσεις τί φοβάσαι και γιατί. Το να προσπαθείς να μπεις βαθιά στον ψυχισμό σου, είναι αναμφίβολα μια επώδυνη διαδικασία. Για να μάθεις να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα της όποιας ανασφάλειάς σου, απαιτείται ωριμότητα. Είναι γνωστό, όμως, πως η παραδοχή της ρίζας του κακού είναι η καλύτερη θεραπεία. Μόνο αν αποδεχτείς τα φοβικά σου συναισθήματα, θα καταφέρεις να βρεις τη δύναμη να τα αντιμετωπίσεις. Μπορεί να θέλεις να παραιτηθείς από την εργασία σου και να φύγεις σε άλλη χώρα, προκειμένου να βρεις κάποια θέση με καλύτερες συνθήκες. Μπορεί να θέλεις να χωρίσεις από μια σχέση που δε σε ευχαριστεί. Μπορεί να θέλεις να αλλάξεις σπίτι. Και πολλά πολλά ακόμα "μπορεί να θέλεις", αλλά κάτι να σε σταματάει στο να πραγματοποιήσεις.
2. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και μη φοβάσαι πως δε θα τα καταφέρεις. Η αυτοπεποίθηση παίζει καθοριστικό ρόλο. Μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ευτυχία και την απογοήτευση, ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία, την πραγματοποίηση των στόχων μας και τη ματαίωσή τους. Σκέψου πως ότι και να συμβεί, όποιο εμπόδιο και να έρθει στο δρόμο σου, θα καταφέρεις να το αντιμετωπίσεις. Ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, όπως κάποια ασθένεια, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να δει την κατάσταση με θάρρος και γενναιότητα. Μίλησε με τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, το σύντροφό σου, την οικογένειά σου, για το πρόβλημα σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα νοιώσεις ότι αποκτάς συμμάχους στη μάχη σου με το φόβο.
3. Πίστεψε στον εαυτό σου και πάρε τον έλεγχο των καταστάσεων στα χέρια σου. Μην αποδίδεις την όποια αδυναμία σου στους άλλους.
Είναι λιγότερο τρομακτικό να αντιμετωπίσεις ότι σε φοβίζει, παρά να αποφασίσεις να ζήσεις όλη σου τη ζωή γεμάτη φόβο. Ανέλαβε λοιπόν, δράση! Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που διαμαρτύρονται για ότι δεν τους ευχαριστεί, για παράδειγμα, τις σχέσεις τους, τη δουλειά τους, τις φιλίες τους. Προτιμούν να γκρινιάζουν χωρίς να σκέφτονται να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Να κάνουν την αλλαγή, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των επιλογών τους. Με αυτόν τον τρόπο, σαμποτάρουν την ίδια τους τη ζωή και δεν εξελίσσονται. Ζουν σε ένα συνεχές αίσθημα απογοήτευσης ή ακόμα και τρόμου, που είναι σίγουρα πολύ πιο βασανιστικό από το αίσθημα που θα ένιωθαν αν τολμούσαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους να απαλλαγεί από ότι τους δυσαρεστεί.
Ορισμένοι άνθρωποι υπονομεύουν οι ίδιοι την αυτοπεποίθησή τους, με τον τρόπο που μιλάνε στον εαυτό τους και τους στόχους που έχουν στη ζωή τους. Ο δρόμος για να αποκτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση μπορεί να γίνει πιο σύντομος, όταν καλλιεργείς μια θετική άποψη για τον εαυτό σου. Ήδη με το να διώξεις από το λεξιλόγιό σου τις απαισιόδοξες φράσεις, αντικαθιστώντας τες με πιο δημιουργικές, κάνεις ένα σημαντικό βήμα. Για παράδειγμα, αντί να λες στον εαυτό σου " Δεν μπορώ" , " δεν τα καταφέρνω", " πρέπει", πες " μπορώ", "θα τα καταφέρω", " θέλω".
4.Φέρσου λίγο σαν την ηρωίδα της Eleanor Porter, την Πολυάννα. Μετέτρεψε κι εσύ σε παιχνίδι, την υιοθέτηση μιας θετικής στάσης ζωής , βρίσκοντας ευχάριστα στοιχεία σε κάθε αρνητική κατάσταση. Δες τη θετική πλευρά των πραγμάτων ακόμα και σε συνθήκες που φαντάζουν τόσο δύσκολες. Οι εκάστοτε φοβίες, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται ισχυρή δύναμη, υπομονή και επιμονή. Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου κάθε φορά που κάνεις πρόοδο και βρίσκεσαι πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σου. Μια εκδρομή σε ένα αγαπημένο προορισμό, κάποιο δώρο, ή οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί, μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρα για μεγαλύτερη προσπάθεια. Αποδέξου και αγάπησε τον εαυτό σου, διεκδικώντας τα θέλω σου. Ακόμα και από άτυχες καταστάσεις, κράτησε τα θετικά, μάθε από τα αρνητικά και προχώρησε μπροστά.
5.Φρόντισε να απαλλαγείς από "τοξικούς" ανθρώπους που με την αρνητικότητά τους, δε σε αφήνουν να προχωρήσεις. Αυτό που χρειάζεσαι , είναι η υποστήριξη από δυνατές και δραστήριες προσωπικότητες που θα σε εμψυχώνουν στην προσπάθειά σου. Μην επηρεάζεσαι από τις απόψεις των άλλων. Προτίμησε να έχεις εσύ την αποκλειστική ευθύνη των αποφάσεών σου και μην αμφιταλαντεύεσαι. Το να πέφτεις ψυχολογικά από την κριτική των άλλων, δεν είναι σοφό. Άλλωστε, σημασία δεν έχει τί μπορεί να σου λέει κάποιος, αλλά ποιός είναι αυτός που το λέει.
Aν δοκίμασες όλα τα παραπάνω, αλλά ακόμα δυσκολεύεσαι να κυριεύσεις τους φόβους σου, τότε με τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου θα μπορούσες να τους ξεπεράσεις μια για πάντα.
Είτε μόνος σου, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, δεσμεύσου να απαλλαγείς από ότι σε φοβίζει και δε σε αφήνει να εξελιχθείς. Κάνε μότο σου τα λόγια του φιλoσόφου Soren Kierkergaard : "Όταν τολμάς, χάνεις για λίγο το βήμα σου. Όταν δεν τολμάς, χάνεις τον εαυτό σου!" Αγάπησε τη ζωή κι οραματίσου τα όνειρά σου, τις προσδοκίες σου. Τόλμησε και μη φοβάσαι!
Γράφει η Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Πηγή : klik.gr