synoronews

Τα ταξίδια μας ανοίγουν το μυαλό

Η βαλίτσα έτοιμη για το ταξίδι. Με αγωνία και περιέργεια αναμένεις τη στιγμή που θα αποχωρήσεις για να ανακαλύψεις τι κρύβεται πέρα απ’ ...

Η βαλίτσα έτοιμη για το ταξίδι. Με αγωνία και περιέργεια αναμένεις τη στιγμή που θα αποχωρήσεις για να ανακαλύψεις τι κρύβεται πέρα απ’ τα πάτρια εδάφη. Φεύγεις και θεωρείς πως όλο αυτό είναι ένα αστείο. Είναι ένα διάλειμμα απ’ τη ζωή σου για να γνωρίσεις ανθρώπους και να ζήσεις σε ένα διαφορετικό ρυθμό. Να δεις από κοντά άλλους πολιτισμούς, που μέχρι τώρα απλώς άκουγες ή διάβαζες γι’ αυτούς.

Δεν είναι μόνο το ταξίδι και το εισιτήριο που είχες στα χέρια σου. Δεν είναι η επιβεβαίωση ότι βρέθηκες σε άλλο μέρος της Γης κι έζησες μια ιδιαίτερη εμπειρία στη ζωή σου. Είναι οι εικόνες κι η πνευματική τροφή που απέκτησες. Αναθεωρείς τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Διαπιστώνεις ότι κάποια δικά σου δεδομένα για εκείνους τους ανθρώπους είναι ξένα, άγνωστα κι εσύ πρέπει να εκτιμήσεις αυτά που έχεις. Υπάρχουν πράγματα που είναι τόσο ασήμαντα για σένα, αλλά σπουδαία για εκείνους. Μαθαίνεις να εκτιμάς αυτά που έχεις στην καθημερινότητά σου. Έχεις την υγεία σου, την εργασία σου και μια στέγη για να ζήσεις. Είσαι «πλούσιος» σε σύγκρισή με όλα αυτά που αντικρίζεις.

Απ’ την άλλη εκείνοι έχουν κάποια που δεν έχεις εσύ. Ακριβώς, δεν είναι τα τοπία, δεν είναι τα μουσεία κι οι γεύσεις που θα προσθέσεις στο βιβλίο των εμπειριών σου. Είναι οι αξίες, που έχεις ξεχάσει και που ίσως έχουν αλλοιωθεί στη δική σου κοινωνία. Ζεις μηχανικά γιατί έτσι είναι το κατεστημένο και χάνεις στιγμές, χάνεις ουσιώδη πράγματα. Φθείρεσαι καθημερινά κι ολοένα αναρωτιέσαι αν αυτό που βιώνεις είναι το σωστό ή κάτι δεν κάνεις καλά.

Η στιγμή που φεύγεις για να γνωρίσεις άλλα μέρη, είναι αυτή που θα σε κάνει να νιώσεις τη γλυκιά γεύση της παύσης απ’ τη ρουτίνα σου. Ξεκουράζεσαι ψυχικά κι εισπράττεις τη μαγεία του ταξιδιού. Δεν είναι, όμως, η εμπειρία του ταξιδιού, είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Σκέφτεσαι ποιος είσαι, από πού ξεκίνησες και πού έχεις φτάσει. Είσαι ένας ξένος, σε μια άλλη χώρα κι αυτά που βλέπουν τα μάτια σου δεν μπορεί κανείς να σου τα διαγράψει απ’ τη μνήμη σου.

Αναλογίζεσαι πόσο μικρός είσαι, πως όλα είναι μια ιδέα στη ζωή. Βλέπεις ποια είναι τα ανόητα πράγματα που έχεις μάθει να σου απασχολούν το μυαλό. Δεν είσαι το κέντρο του κόσμου, είσαι ένας τουρίστας, που βρέθηκε εκεί για λίγο, να προμηθευτεί αρκετά σουβενίρ για αγαπημένα πρόσωπα. Θα ξαποστάσεις και θα παρατηρήσεις τους ρυθμούς της πόλης. Τι έχουν εκείνοι, που εσύ δεν έχεις.

Το κέρδος σου είναι αυτές οι μικρές χαρούμενες στιγμές που ήταν αρκετές για να σου δώσουν το ερέθισμα να ανοίξεις το μυαλό σου. Να πάψεις να είσαι μικροπρεπής. Να είσαι γενναιόδωρος και να απολαμβάνεις το καθετί στη δική σου ζωή. Σου αρέσει αυτή η σταδιακή αλλαγή. Αγαπάς εγκάρδια κι αποκτάει ένα διαφορετικό νόημα η ζωή σου.

Επιστρέφεις στους γνώριμους ρυθμούς σου κι έχεις έντονη την αίσθηση ότι επέστρεψε ένα διαφορετικό άτομο από αυτό που ήσουν πριν. Ακόμα και το έδαφος που περπατάς το νιώθεις διαφορετικό. Έχεις την εντύπωση ότι είναι το «jet lag». Όχι, όμως, δεν είναι. Είναι η ουσιαστική αλλαγή μέσα σου. Είναι η επίδραση αυτών που διαδραματίστηκαν και θέλεις να φύγεις ξανά.

Ήδη νοητά σχεδίασες τον επόμενο προορισμό. Αποκτάς ένας γλυκό εθισμό. Σου αρέσει που αλλάζει η συμπεριφορά σου όσο ταξιδεύεις και θες να φεύγεις ξανά και ξανά. Να αφήσεις πίσω σου όλα αυτά που απλά βαρέθηκες να σε απασχολούν. Αποστασιοποιείσαι απ’ τα προβλήματά σου και θέλεις να ανοίξεις τα φτερά σου και να εξαφανιστείς. Η γοητεία του άγνωστου είναι η κινητήρια δύναμη.

Κάθε σου ταξίδι είναι ένα νέο ξεκίνημα, που αρχίζει και τελειώνει σε προκαθορισμένο χρόνο. Μια εμπειρία που την ζεις έντονα γιατί γνωρίζεις ότι οι μέρες περνάνε και δίνεις τη δέουσα προσοχή σε όλα αυτά που εξελίσσονται. Δεν υπάρχει ο χρόνος κι άλλοτε η οικονομική πολυτέλεια για να το επαναλάβεις. Είναι μοναδικό, με τις ωραιότερες αναμνήσεις που θα χαραχτούν μέσα σου.

Ακριβώς, αυτός είναι ο λόγος που κι η ίδια μας η ζωή είναι μοναδική. Αυτή θα έπρεπε να είναι κι η έννοια των καταστάσεων που ζούμε. Είναι αρκετό ένα ταξίδι να μας συνετίσει για να διαπιστώσουμε ότι ο χρόνος δεν παίζει μαζί μας, απλά εμείς έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει!

Γράφει η  Αλεξάνδρα Τσότσου



Πηγή : pillowfights.gr

Related

blog 4062586268599388804

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -