synoronews

Εκείνες οι γυναίκες που συμφιλιώθηκαν με τη μοίρα τους

Γυναίκες του μόχθου... γυναίκες που μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια και στη στέρηση. Γυναίκες που γεννήθηκαν κόρες κι αδελφές, για να περάσου...

Γυναίκες του μόχθου... γυναίκες που μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια και στη στέρηση. Γυναίκες που γεννήθηκαν κόρες κι αδελφές, για να περάσουν σε άλλα χέρια και να γίνουν σύζυγοι και μανάδες. Η γενιά των γιαγιάδων και των μανάδων μας.

Γυναίκες που δεν έμαθαν ποτέ τι σημαίνει η λέξη «υπέρβαση» κι όμως την υπηρέτησαν με τη ζωή τους όσο πιο πιστά μπορούσαν. Γιατί αυτός ήταν ο ρόλος που πίστευαν ότι τους όρισε η μοίρα. Να αγαπούν, να δίνονται, να υπηρετούν, να ανέχονται, να σιωπούν, να κρατάνε με νύχια και με δόντια την οικογένεια τους όρθια, με αξιοπρέπεια και με τιμή.

Γυναίκες που δε διεκδίκησαν ποτέ το δικαίωμα στο όνειρο που τους αναλογούσε, που δεν έκαναν τη μεγάλη ή μικρή επανάστασή τους. Πολλές από αυτές είδαν τη ζωή τους ρημαδιό, ένιωσαν τον εξευτελισμό στο κορμί και στην καρδιά κι όμως ένιωθαν ότι ανήκαν εκεί που η ζωή τους κράτησε μια θέση. Τη μοίρα τους την αποδέχτηκαν με την καρδιά σφιγμένη, αλλά με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να ράγισε το μέσα τους, αλλά κρατούσαν καλά κολλημένα τα κομμάτια του πάνω τους.

Και σχεδόν τίποτα από αυτά δεν τους αναγνωρίστηκε ως προσφορά ή ως αυτοθυσία. Γιατί όλα όσα εμείς οι νεότερες διαπραγματευόμαστε στα όρια της δικής μας οικογένειας, για εκείνες ήταν αυτονόητα και δεδομένα. Για εκείνες μόνο έτσι έπρεπε να λειτουργεί μια γυναίκα και μια μάνα. Γι’ αυτόν τον ρόλο γεννήθηκαν και μ’ αυτόν τον ρόλο πορεύτηκαν στη ζωή τους. Τον μόνο ρόλο που γνώρισαν και τον μόνο που τους έμαθαν ότι τους ταιριάζει.

Είναι άστοχο να το κρίνουμε από οποιαδήποτε κοινωνιολογική πλευρά. Ούτε καν από το πώς εμείς οι κόρες ή οι εγγόνες τους αντιλαμβανόμαστε πια αυτόν τον ίδιο ρόλο και τις προεκτάσεις του. Δεν έχει καμιά σημασία να καταλάβουμε. Και ίσως να μην καταλάβουμε ποτέ.

Η αγάπη, ο σεβασμός και ο θαυμασμός μας προς τις σημαντικές αυτές γυναίκες της ζωής μας δε χωράνε σε κανένα καλούπι. Αποτυπώνεται στην καρδιά, στο βλέμμα και στα λόγια μας μαζί με ένα μεγάλο «ευχαριστώ!».

Ένα «ευχαριστώ» για το δώρο της ζωής κι ένα δεύτερο γιατί μας έδειξαν τον τρόπο να πορευτούμε στη ζωή μας, με τη στοιχειώδη έστω αξιοπρέπεια και ανθρωπιά, ως σύντροφοι και ως μανάδες. Στον δικό μας ρόλο ως γυναίκες – έτσι όπως μας τον όρισε η μοίρα της δικής μας γενιάς.

Πηγή : enfo.gr

Related

blog 5326566750335162654

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item