synoronews

Καφές: Ξεκινήστε τη μέρα σας, ωφελώντας τον οργανισμό σας

kafes
Αποτελεί την πιο σταθερή, καθημερινή μας συνήθεια, την πρώτη μας κίνηση το πρωί, ένα αγαπημένο ρόφημα που συνοδεύει σχεδόν κάθε μας δραστηριότητα. Ο λόγος φυσικά για τον καφέ, που έχουμε πολλούς λόγους να τον αγαπάμε. Μας ξυπνάει, μας τονώνει και μας βοηθά να τα βγάλουμε πέρα στη δύσκολη καθημερινότητα, ενώ με τις νέες μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη του για την υγεία, αποκτάμε έναν ακόμη!

Καφές, ελληνικός ή στιγμιαίος, ζεστός ή κρύος, είναι ένα ρόφημα άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των περισσότερων.
Βέβαια, όπως και για κάθε απόλαυση, έτσι και για τον καφέ υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, που συχνά μας δημιουργούν τύψεις και ενοχές για την κατανάλωσή του. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ωστόσο ότι, απολαμβάνοντας 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα επωφελούμαστε από τα πολλαπλά οφέλη του . Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα από αυτά:

• Προσφέρει εγρήγορση και μας βοηθά να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Επίσης, μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε πιο ικανοποιητικά σε μια εργασία ή και στις υποχρεώσεις μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση δυο φλιτζανιών καφέ την μέρα, έχει συσχετιστεί με βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την προσωρινή πνευματική ευεξία, αλλά να βελτιώσει και τη μακροπρόθεσμη γνωσιακή λειτουργία.Το καλύτερο μάλιστα, όπως υποστηρίζει επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είναι να κατανέμουμε τη δόση της καφεΐνης μέσα στην ημέρα και να μην πίνουμε μια ευμεγέθη κούπα καφέ το πρωί. Περίπου δηλαδή όπως κάνουν οι Ιταλοί, οι οποίοι σε κάποιο διάλειμμά τους, θα μπουν στα bar (ιταλικές καφετέριες) για ένα γρήγορο εσπρεσάκι.

• Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, άρα μας προστατεύει από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.

• Ενισχύει τον μεταβολισμό. Έτσι, μας βοηθά όχι μόνο να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας, αλλά και να χάσουμε βάρος. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το παρακάνουμε, καθώς οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

• Βοηθά στη δυσκοιλιότητα.

• Προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά. Το χλωρογενικό οξύ, μία από τις φαινολικές ενώσεις στον καφέ, έχει βρεθεί ότι επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση, στη φλεγμονή αλλά και στη θρόμβωση. Καταστάσεις που πυροδοτούν, καθεμία με διαφορετικό τρόπο την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.

• Χαρίζει μακροζωία. Ο ελληνικός καφές συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή υγεία, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που έγινε στην Ικαρία1, εστιάζοντας στα μυστικά της καλής ζωής των κατοίκων του νησιού. Το ακριτικό νησί συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων του κόσμου. Οι ερευνητές, από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών, ακόμη και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση! Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση καφέ, τόσο καλύτερος ήταν ο δείκτης της ενδοθηλιακής λειτουργίας.

• Μεταβολικό σύνδρομο: Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, αυξημένης περιφέρειας μέσης και δυσλιπιδαιμίας. Έρευνα2 του 2009 έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

• Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τις αλλεργίες, όπως την αλλεργία στη γύρη και τη σκόνη και το αλλεργικό άσθμα. Πιο συγκεκριμένα, ο καφές φαίνεται να αποτρέπει την εμφάνιση έντονων αλλεργικών αντιδράσεων, όπως για παράδειγμα, το αναφυλακτικό σοκ.

Πράσινος καφές
Γιατί θεωρείται καλύτερος; Γιατί οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί, άρα πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, με αποδεδειγμένη θετική επίδραση στην υγεία, όπως π.χ. το χλωρογενικό οξύ παραμένουν ανέπαφα! Το χλωρογενικό οξύ είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη που οι ερευνητές πιστεύουν ότι προωθεί την απώλεια βάρους με τη μείωση της απορρόφησης των λιπαρών και της γλυκόζης στο έντερο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα τελευταία χρόνια, ο πράσινος καφές θεωρείται σύμμαχος στην απώλεια βάρους.
Επίσης, ο πράσινος καφές φαίνεται ότι βοηθάει στα καρδιαγγειακά, στον διαβήτη και σε άλλες παθήσεις, ενώ έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Έρευνες3 έχουν δείξει ότι το χλωρογενικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση. Δρα επίσης κατά ορισμένων ιών και μικροβίων, λειτουργώντας σαν ασπίδα κατά των κρυολογημάτων και των ιώσεων, ενώ φαίνεται να βοηθά και στη μείωση της υπέρτασης.
Το μειονέκτημα του πράσινου καφέ είναι πως δεν έχει το χαρακτηριστικό εξαίσιο άρωμα και γεύση που έχει ο καβουρδισμένος, ψημένος καφές.

Μη χάνετε το μέτρο
Παρά τις πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις του καφέ για την υγεία, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε το μέτρο στην κατανάλωσή του. Ένα από τα συχνότερα προβλήματα της υπερκατανάλωσης του καφέ είναι οι διαταραχές στον ύπνο, αν και οι επιδράσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν δηλαδή άτομα που αν πιουν καφέ, μετά μετράνε προβατάκια για ώρες και άλλοι, που μπορούν να πίνουν καφέ μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να διαταράσσεται ο ύπνος τους.
Φαίνεται επίσης, ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ ενισχύει το άγχος, ενώ η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε νέους και παιδιά. Τηρώντας το μέτρο, μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα ευεργετικά οφέλη αυτού του μοναδικού ροφήματος, που τονώνει σώμα και πνεύμα και διεγείρει μοναδικά όσφρηση και γεύση!
Τελικά, πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να πιούμε έναν καφέ!

flitzanikafe

Πηγή : healthyme.gr

Related

blog 8471760050786354035

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -