synoronews

Σωκρατικό Καφενείο

Κάποια στιγμή κοίταξα γύρω μου και αντιλήφθηκα καθολική υποβόσκουσα υποκρισία και υ-φέρπουσα αλαζονεία. Τρόμαξα! Έψαξα τρόπο να μιλήσω...

Κάποια στιγμή κοίταξα γύρω μου και αντιλήφθηκα καθολική υποβόσκουσα υποκρισία και υ-φέρπουσα αλαζονεία. Τρόμαξα! Έψαξα τρόπο να μιλήσω. Να βρω κάποιους που θα ανταλλάξουμε ιδέες και θα αναζητήσουμε λύσεις. Μα προπαντός να αναζητήσουμε την αλήθεια. Δυσκολεύτηκα. Άρχισα να στέλνω τις σκέψεις μου όπου μου ήταν μπορετό και να κάνω δημοσιεύσεις σε ιστοσε-λίδες, ελπίζοντας να ακουστούν τα λόγια μου. Αναζητώντας δρόμους επικοινωνίας με τους συναν-θρώπους μου και τους συμπολίτες μου, βρέθηκα κάποια στιγμή μπροστά στο Facebook και ένιωσα ότι βρήκα έναν τρόπο καλό να συνδιαλεχθώ με ανθρώπους αληθινούς και αυθεντικούς. Έτσι το 2009 δημιούργησα στο Facebook την φιλοσοφική ομάδα «ΣΩΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ».

Μετά την επιτυχή λειτουργία του, αυθορμήτως ανέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ομάδας για δια ζώσης συζητήσεις. Όμως τούτο ήταν δύσκολο στην τοπική κοινωνία της Δράμας. Λίγοι οι δραμι-νοί, ακόμα λιγότεροι αυτοί που ενδιαφέρονται για φιλοσοφικές αναζητήσεις. Όταν όμως το 2013/2014, 2014/2015 δίδαξα στο ΚΔΒΜ της Δράμας, ξαφνικά βρέθηκαν σημαντικές προσωπικό-τητες που ενδιαφέρονταν για πράγματα που οι περισσότεροι αδιαφορούσαν. Κάθε φορά που τελεί-ωνε ένα τμήμα, συνέχιζα αφιλοκερδώς να συνεχίζω τα μαθήματα. Κάποια στιγμή πρότεινα να τους παρουσιάσω και άλλα θέματα εκτός της Θ.Ε. που είχαμε ξεκινήσει στο Κ.Δ.Β.Μ. Έτσι τους πα-ρουσίασα θέματα τέχνης, κοσμολογικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά και άλλα, αλλά έδειξαν ενδιαφέρον στα φιλοσοφικά θέματα. Έτσι έστρεψα την προσοχή μου σε θέματα φιλοσοφικά και επανεργοποί-ησα την ομάδα «ΣΩΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ» σε δια ζώσης συναντήσεις. Πρώτη δια ζώσης συνά-ντηση της ομάδας έγινε τον Δεκέμβριο του 2013 με θέμα «Σχέσεις Σκέψης/Λόγου/Πράξης». Έ-κτοτε λειτουργεί είτε δια ζώσης είτε με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, τοποθετήσεις κτλ.

Η ομάδα «ΣΩΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ» είναι μια όαση που τα περισσότερα μέλη της αναζητούν σε αυτές τις δύσκολες χρονικές περιόδους της υλιστικής τεχνοκρατικής εποχής. Στόχος, σκοπός και αυτοσκοπός η αναζήτηση της «Αλήθειας» με προσανατολισμό την «Πρακτική Φιλοσοφία». Όχι μόνο με συζητήσεις και θεωρητικές αναζητήσεις, αλλά με πράξεις, εκδηλώσεις κ.α., με θέματα περιβαλλοντολογικά, οικολογικά, ανθρωπιστικά, επιστημονικά, πνευματικά. Τελευταία ξεκινήσαμε να παρουσιάζουμε ανά δεύτερη Δευτέρα έναν συγγραφέα, με στόχο σιγά-σιγά να παρουσιάζουμε γενικότερα ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, οι οποίοι συνήθως αφανείς αγωνίζονται σε ένα περιβάλλον εχθρικό και αδιάφορο, όπως είναι η σύγχρονη εποχή.

Από όλα τα μέρη της γης πολλοί κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί για την ομάδα. Παραθέτω μια τοποθέτηση: «O χώρος είναι μια όαση που όλοι αναζητάμε σ' αυτές τις δύσκολες χρονικές περιό-δους. Η αναψυχή, προσωπικό ζητούμενο. Και σίγουρα η αναζήτηση μέσα από φιλοσοφικούς δρόμους που διευρύνει τη γνώση και ταυτόχρονα απολεπίζει την υλιστική ματιά από τον βέβηλα προσκολλημέ-νο σε αυτή χρόνο, αποτελεί ύμνο πνευματικής κάθαρσης. Και πάντα αυτό ήταν το ζητούμενο των Ελ-λήνων. Οι ανοικτές εκκλησίες χωρίς την έννοια του ναού για την ιερουργία του λόγου και της σκέ-ψης. Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την πρόσκληση να συμμετέχω στις συζητήσεις γιατί τούτο εί-ναι ένα πνευματικό ταξίδι που σε αποτραβάει έστω και για λίγο από τις Συμπληγάδες του χρόνου.» (Σωτήρης Μπότας, Σπηλαιολόγος 7/1/2012)






Αντώνης Αναστασιάδης

Related

blog 8676752204923288136

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -