synoronews

Καλό δρόμο, κύριε Μπάουμαν

«Το συνολικό άθροισμα της ανθρώπινης ευτυχίας αυξάνεται όσο περισσότερα λεφτά αλλάζουν χέρια». Αυτά έγραφε ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν δεκάξι χ...

«Το συνολικό άθροισμα της ανθρώπινης ευτυχίας αυξάνεται όσο περισσότερα λεφτά αλλάζουν χέρια». Αυτά έγραφε ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν δεκάξι χρόνια πριν. Πριν από την εποχή που η οικονομική κρίση χτυπήσει την πόρτα «μιας κοινωνίας εκπαιδευμένης να μετράει τις αξίες με το χρήμα και να τις ταυτίζει με τις τιμές που φέρνουν αγαθά και υπηρεσίες προς πώληση και αγορά».

Του Δημήτρη Τσιχλάκη

Πριν από την εποχή που «οι άλλοι αξιολογούνται ως σύντροφοι στη βαθιά μοναχική δραστηριότητα της κατανάλωσης». Πριν από την εποχή που «μετράμε το κακό, τη βαρβαρότητα, το άγος και το όνειδος του κατατρεγμού σύμφωνα με τον αριθμό των θυμάτων».

Πριν από την εποχή «που όταν συναντάς έναν ξένο, πρέπει αρχικά να καιροφυλακτείς, έπειτα να καιροφυλακτείς και, στο τέλος, να καιροφυλακτείς». Πριν από την εποχή που «η συμπόνια και το έλεος είναι συμπεριφορές αυτοκτονικές». Πριν από τη εποχή «όπου το εσωτερικό της πόλης είναι ο μόνος τόπος όπου ξεκινά, διεξάγεται, ενίοτε κερδίζεται, αλλά κυρίως χάνεται η μάχη για την επιβίωση και για μιαν αξιοπρεπή θέση στον κόσμο».

Πριν από τη δική μας εποχή.

Ο παππούς μάς άφησε, αλλά δεν μας εγκατέλειψε.

«Να αγαπάς τον πλησίον σου, απαιτεί ίσως ένα άλμα πίστεως. Το αποτέλεσμα, όμως, συνιστά γενέθλια πράξη της ανθρωπότητας. […] Να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως αγαπάμε τον εαυτό μας, θα σήμαινε τότε να σεβόμαστε τη μοναδικότητα αλλήλων – την αξία των διαφορών μας, οι οποίες πλουτίζουν τον κόσμο που κατοικούμε από κοινού, κάνοντάς τον έτσι πιο συναρπαστικό και απολαυστικό».

«Σε τούτη τη γη, που χωρίζεται σε κτήματα κυρίαρχων κρατών, που οι άστεγοι δεν έχουν δικαιώματα και υποφέρουν, όχι γιατί δεν είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, αλλά επειδή δεν υπάρχει νόμος που να ισχύει γι’ αυτούς», ο παππούς έκλεισε τα μάτια του. Στην περίπτωση που κάποιος αναλάβει το βάρος να εκφωνήσει τον επικήδειό του, ας μην παραλείψει να αναφέρει τα λόγια του: «Όποιος προσπαθεί να επιβιώσει δολοφονώντας την ανθρώπινη φύση στο πρόσωπο άλλων ανθρώπινων όντων, τελικά επιβιώνει σε βάρος της δικής του ανθρώπινης φύσης».

Στο καλό, παππού.

Όλα τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο «Ρευστή αγάπη», μετάφραση Γιώργος Καράμπελας, εκδόσεις Εστία.


Πηγή: dailythess.gr

Related

blog 5300615221246945737

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item