synoronews

Ζευγάρια χαμένα στη μετάφραση….

Δήμητρα Δουβλετή Ψυχολογία Παιδιού και Οικογένειας Υπάρχουν στιγμές σε ένα ζευγάρι, όπου ένα απλό, τυχαίο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσ...

Δήμητρα Δουβλετή
Ψυχολογία Παιδιού και Οικογένειας

Υπάρχουν στιγμές σε ένα ζευγάρι, όπου ένα απλό, τυχαίο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει τόση ένταση ώστε να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Καλά, δε μπορούσες να μαζέψεις λίγο το σπίτι; Δε βλέπεις ότι γίνεται χαμός; (λέει αγανακτισμένη η σύζυγος)

– Γιατί μου το είπες; (απαντά εκνευρισμένος ο σύζυγος)

Γιατί έπρεπε να στο πω; Μόνος σου δε μπορούσες να το σκεφτείς;

Μια σκηνή αρκετά οικεία σε πολλά ζευγάρια, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όταν τα δύο άτομα αναγκάζονται να λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι συγχρόνως. Η συνέχεια είναι μάλλον γνωστή: η γυναίκα νιώθει ότι ο σύντροφός της δεν την καταλαβαίνει κι έτσι αποσύρεται με συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης και μοναξιάς. Ο άντρας από τη μεριά του νιώθει κι εκείνος θυμωμένος αλλά και αδικημένος από την αιφνίδια επίθεση της συζύγου του.

Το ζευγάρι αυτό δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του με ένα τρόπο λειτουργικό. Η αλληλοκατηγορία δεν δημιουργεί μία εποικοδομητική συνθήκη συνδιαλλαγής, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο έντασης και αποξενώνοντας τις δύο πλευρές μεταξύ τους.

Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί τα πράγματα, ώστε η εξέλιξη να ήταν διαφορετική;

– Θα ήθελα να με βοηθήσεις με τις δουλειές του σπιτιού, γιατί σήμερα είχα μια δύσκολη μέρα. Θα ήταν πολύ σημαντικό για μένα να μοιραστούμε τις δουλειές και να τελειώσουμε νωρίς, ώστε το βράδυ να μπορούμε να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί.

– Πώς θα ήθελες να σε βοηθήσω; Τι μπορώ να κάνω;

Στην παραπάνω περίπτωση, η γυναίκα εκφράζει αυτό που της είναι σημαντικό με τρόπο συγκεκριμένο, χωρίς γκρίνια και επιθετικότητα. Μιλάει για το πώς νιώθει και ταυτόχρονα εκφράζει επιθυμία για εγγύτητα. Ο άντρας, ακούγοντας το κάλεσμα της συζύγου του, προθυμοποιείται να βοηθήσει, μη αισθανόμενος απειλημένος, αλλά «κολακευμένος» που η γυναίκα του επιθυμεί να περάσει χρόνο μαζί του.

Ας επιστρέψουμε όμως, στο πρώτο παράδειγμα. Η σύζυγος θεωρούσε αυτονόητο ότι ο σύντροφός της έπρεπε να γνωρίζει ότι χρειάζεται τη βοήθειά του, ακόμα κι αν δεν του το είχε ζητήσει. Σύμφωνα με τη Virginia Satir, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, το μεγαλύτερο εμπόδιο στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η μέθοδος του διαβάσματος της σκέψης. Πρόκειται για το αξίωμα πως εσύ πρέπει πάντα να ξέρεις τι εννοώ εγώ. Αφού αγαπιόμαστε, μπορούμε και πρέπει να διαβάζουμε ο ένας τη σκέψη του άλλου, χωρίς να χρειάζεται να το συζητάμε. Αυτή η απαίτηση «αν μ’ αγαπάς, θα ξέρεις τι θέλω, πριν σου το ζητήσω» οδηγεί τελικά στο λανθασμένο συμπέρασμα «δε με λογαριάζεις, άρα δε μ’ αγαπάς ».

Αν το κάθε μέλος της σχέσης καταφέρει να δει την καταλυτική δύναμη που ασκεί στο σύντροφό του, αν αναλάβει την ευθύνη της αλλαγής, αν προσπαθήσει πρώτα ν’ αλλάξει τον εαυτό του και όχι τον άλλο, τότε θα συμπαρασύρει και τον άλλο στο δικό του ρυθμό. Η σχέση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, όπως το φυτό που αν πάψεις να το ποτίζεις, κάποια στιγμή θα μαραθεί, ακόμα κι αν το αγαπάς…

Πηγή : douvleti.com

Related

blog 2812146642302392196

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item